G4Media.ro

Top 7 sporturi pentru timpul liber: alergatul și fitnessul surclasează fotbalul și…

Photo 108686133 © Rawpixelimages | Dreamstime.com

Top 7 sporturi pentru timpul liber: alergatul și fitnessul surclasează fotbalul și baschetul

Un sondaj realizat de reporterul G4Media pe un eșantion nereprezentativ de tineri a indicat că alergatul, fitness la sală, fotbalul, înotul, baschetul, ciclismul și tenisul de masă sunt sporturile preferate în timpul liber. Sondajul a avut peste 100 de participanți care și-au exprimat gusturile diverse din zona sportului. Respondenții sunt studenți dar și oameni ce au un serviciu la birou, în corporații sau care au un timp liber limitat din cauza job-ului.

Sportul, asociat cu o viață sănătoasă, devine o prioritate tot mai mare pentru generația tânără, după cum arată și creșterea numărului de săli de sport. Alături de un regim alimentar sănătos și de respectarea orelor de odihnă, sportul poate crește speranța de viață.

Alergatul

Ales de 45.4% dintre respondenți, alergatul este cea mai la îndemână activitate fizică, ce nu necesită resurse atât de complexe precum echipamente speciale, locuri amenajate sau abonamente diverse. Poți alerga în curte, pe stradă, într-un parc sau pe benzile destinate special, amplasate în sălile de fitness în partea de cardio.

Pe lângă accesibilitatea sa, alergatul vine la pachet cu beneficii cum ar fi: întreținerea corpului, menținerea greutății, întărirea mușchilor inimii, diminuarea nivelului de colesterol, eliminarea stresului dar și protejarea articulațiilor, notează fitsport.ro.

Sala de fitness

Mersul la sala de fitness, alegerea a 44.4% dintre participanți, este activitatea fizică preferată pentru dezvoltarea esteticii corpului, eliberarea din cotidian, dar și pentru menținerea unei vieți sănătoase.

Exercițiile pentru dezvoltarea mesei musculare, alături de exercițiile cardio și alte facilități ale unui club de fitness (precum cursuri de karate, auto-apărare, aerobic și kangoo jumps) atrag din ce în ce mai mulți oameni.

În 2022, cluburile de fitness erau în număr de 1800, conform datelor Registrului Comerțului. Cu ajutorul unor abonamente generate de unele aplicații, accesul la o bună parte dintre sălile de fitness devine foarte facil. Se poate intra doar cu un abonament în mai multe cluburi ce au colaborare cu aplicația respectivă.

Fotbal

16.7% dintre respondenți au declarat că fotbalul este activitatea lor preferată în timpul liber. Procentajul destul de mic, în comparație cu fanii numeroși ai sportului cu mingea rotundă, se datorează resurselor necesare pentru practicarea acestui sport. Dificultatea de a strânge minimum două echipe, durata jocului, dar și nevoia de terenuri amenajate devin un obstacol în practicarea fotbalului atunci când este făcut strict pentru sănătate și pasiune.

Beneficiile fotbalului sunt bine cunoscute, de la cele fizice până la cele psihice. Fiind un sport de echipă, acesta întărește relațiile sociale, leagă noi prietenii și te ajută să fii mai disciplinat.

Înot

Înotul este un sport ce promovează sănătatea, iar 11.1% dintre participanții sondajului au declarat că aleg să-l practice în timpul liber. Tot mai mulți părinți caută să își ducă copiii la înot încă de mici datorită beneficiilor aduse de acesta.

Natația vine la pachet cu avantaje de sănătate: întărește plămânii, este benefic pentru persoanele cu leziuni sau artrită, ajută persoanele cu astm, arde caloriile, îmbunătățește somnul.

Înotul se poate practica în unele cluburi de fitness mari, dar și în cadrul unor bazine cu ajutorul unor antrenori specializați. În București poate fi practicat în bazine private, la Bazinul Dinamo, Bazinul Steaua București, Complexul Sportiv Național.

Baschet

Baschetul a fost ales de 10.2% dintre respondenți ca sport preferat. Baschetul necesită, asemenea fotbalului, oameni, teren și timp.

Îmbunătățește sistemul imunitar, întărește forța musculară, îmbunătățește coordonarea, dezvoltă autodisciplina și concentrarea, și ridică nivelul de încredere, arată SfaturiMedicale.ro.

Ciclism

Ciclismul este activitatea fizică preferată a 8.3% dintre participanții sondajului. Se poate realiza aproape oriunde și deseori cei care livrează mâncare sau în alte cazuri, ziare, îmbină avantajele acestuia cu job-ul. Unele parcuri dispun de biciclete de închiriat și piste destinate ciclismului. Parcul IOR din București este un loc preferat de cicliștii amatori.

Cele mai importante beneficii ale ciclismului pentru organism sunt următoarele: tonifiază toate grupele musculare, îmbunătățește funcțiile inimii, contribuie la pierderea kilogramelor în plus, dezvoltă capacitatea plămânilor, întărește articulațiile, diminuează anxietatea și depresia, provoacă depășirea limitelor și corectează poziția incorectă a spatelui, potrivit unei companii de profil.

Pe de altă parte, ciclismul ajută mediul înconjurător și societatea prin îmbunătățirea aerului, dar și prin fluidizarea traficului, arată aceeași sursă.

Tenis de masă

Imediat după ciclism, în topul sporturilor preferate în timpul liber este tenisul de masă, cu 7.4% dintre respondenți care afirmă acest lucru. Tenisul de masă (sau ping-pong) se joacă în 2 persoane, dar poate fi practicat și la dublu în cadrul unui meci la care participă 4 persoane.

În ceea ce privește fizicul, ping-pong-ul lucrează de la musculatura brațelor și a picioarelor, până la cea abdominală și a spatelui. Antrenează articulaţiile şi ligamentele, iar riscul de accidentări este minim, fiind un sport cu impact foarte scăzut. Sunt necesare încălţări cu talpă flexibilă, moale, dar aderentă. Astfel, tenisul de masă contribuie la tonifierea musculaturii şi la menţinerea mobilităţii, utile mai ales persoanelor vârstnice, relatează aceiași sursă.

Sporturile alese cel mai rar de respondenți sunt: tenisul de câmp, volei, dans, handball, rugby, patinajul sau mersul pe role, sporturile de contact și squash-ul. Beneficiile acestora nu sunt de neglijat și pot fi pasiuni nebănuite de unii oameni ce nu au încercat deocamdată vreunul dintre ele din cauza timpului foarte limitat. O mică parte dintre participanții sondajului au declarat, de asemenea, că aleg să-și îmbunătățească condiția fizică prin exerciții acasă, prin intermediul unor accesori sau chiar fără.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează