G4Media.ro

Topirea ghețarilor obligă Elveția și Italia să redeseneze frontiera dintre ele. Schimbările…

Sursa Foto: Facebook/ Zermatt Matterhorn

Topirea ghețarilor obligă Elveția și Italia să redeseneze frontiera dintre ele. Schimbările climatice modifică peisajul în Europa, continentul cu cea mai rapidă încălzire din lume

Elveția și Italia se pregătesc să își modifice frontierele naționale, deoarece topirea ghețarilor alpini a modificat granița stabilită istoric, relatează The Times.

Guvernul de la Berna a aprobat modificări ale frontierei care trece pe sub Matterhorn, unul dintre cei mai înalți munți din Europa, care separă regiunea Zermatt de Valle d’Aosta din Italia. „Secțiuni semnificative ale frontierei sunt definite de liniile de bazin sau de creastă ale ghețarilor, firn [granular] sau zăpadă perpetuă”, a declarat guvernul Elveției. „Aceste formațiuni se schimbă din cauza topirii ghețarilor”.

Ghețarii elvețieni au pierdut 4% din volumul lor anul trecut din cauza schimbărilor climatice. Zona afectată de schimbări este cea a stațiunii de schi Zermatt, unde excursioniștii și schiorii pot traversa liber între Elveția și valea Valtournenche din Italia. Vecinii au convenit să adapteze frontiera în jurul reperelor Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel și Gobba di Rollin.

Elveția a aprobat modificările vineri, însă Italia nu a semnat încă oficial acordul, deși discuțiile au început în luna mai a anului trecut.

Modificări similare sunt în curs de negociere între Elveția și Franța pentru a ține seama de lucrările care vor modifica cursul cursurilor de apă și de construcția unei legături feroviare între Geneva și Saint-Julien-en-Genevois în Franța.

Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid, iar impactul a fost deosebit de dramatic în Alpi, unde ghețarii au pierdut 10% din volumul lor rămas în ultimii doi ani, potrivit serviciului meteorologic Copernicus al Uniunii Europene.

Ghețarii își vor pierde jumătate din gheață până în 2050, chiar dacă planeta se va încălzi cu mai puțin de 2°C față de nivelurile preindustriale, avertizează un studiu publicat în jurnalul Uniunii Europene de Geoștiințe.

În iulie 2022, după ce s-au înregistrat temperaturi de două cifre pe vârful Marmolada, un bloc de gheață s-a desprins din ghețar, ucigând 11 alpiniști.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.