Topul mondial al rezervelor de metale rare/ China pe primul loc, Groenlanda pe locul 8
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat încă o dată că dorește să cumpere Groenlanda, teritoriu autonom al Danemarcei, invocând preocupările legate de securitatea națională drept principalul motiv pentru astfel de motive expansioniste. Groenlanda se află într-o poziție strategică pentru SUA, atât în ceea ce privește apărarea antirachetă, cât și comerțul maritim, acesta din urmă urmând să devină din ce în ce mai important pe măsură ce gheața marină arctică continuă să se topească, exacerbată de schimbările climatice.
Cu toate acestea, observatorii subliniază, de asemenea, că Groenlanda este cunoscută ca având o abundență de elemente importante de pământuri rare, arată un grafic publicat de Statista.com. Aceste zăcăminte au devenit o marfă extrem de râvnită, utilizată în electronică și pentru producția de baterii vitale pentru tranziția către tehnologiile ecologice. Datele de la United States Geological Survey (USGS) arată că Groenlanda are a opta cea mai mare rezervă de pământuri rare din lume, cu 1,5 milioane de tone. Această cantitate este similară cu rezervele cunoscute ale Statelor Unite (1,8 MT).
Deși Groenlanda are rezerve semnificative, datele USGS arată, de asemenea, că în 2023 nu s-au desfășurat activități miniere pentru pământuri rare. Deși, inițial, companiile groenlandeze s-au orientat către China pentru investiții în minerit, proiectele au fost stopate după alegerile din Groenlanda din 2021. Alegătorii au decis că, deși mineritul ar putea fi un pas spre o mai mare dezvoltare economică și chiar spre independența față de Danemarca, costurile pentru mediu și eventualele perturbări ale practicilor tradiționale ar depăși cu mult orice beneficii. Principala problemă a fost că principala mină – Kvanefjeld, din apropierea orașului Narsaq – destinată extragerii de pământuri rare ar produce, de asemenea, uraniu radioactiv, ceea ce localnicii se temeau că ar duce la căderea de praf radioactiv asupra comunităților și terenurilor agricole din apropiere. Votul a dus la interzicerea exploatării uraniului și a lăsat în așteptare proiectele de extracție a pământurilor rare. În 2021, Groenlanda a oprit, de asemenea, toate planurile de explorare viitoare a petrolului și gazelor.
După cum arată datele USGS, China are de departe cele mai mari rezerve de pământuri rare, estimate la 44 MT, reprezentând aproape 40 % din rezervele mondiale cunoscute de pământuri rare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.