G4Media.ro

Topul țărilor în care s-au efectuat cele mai multe vaccinări / România,…

Sursa Foto: Facebook/ Comisia Europeana

Topul țărilor în care s-au efectuat cele mai multe vaccinări / România, pe primele locuri în UE / Marii producători cu care a încheiat contracte Uniunea Europeană și cantitățile angajate

Comisia Europeană nu dorește să sufere din nou goluri în livrări, crește numărul de doze achiziționate și se pregătește să autorizeze un nou vaccin în următoarele săptămâni, cel de la Johnson & Johnson, scrie El Diario, citată de Rador.

Comisia Europeană a stabilit data de 21 septembrie, ultima zi a verii, ca dată pentru vaccinarea a 70% din populația adultă din întreaga UE, scrie El Diario.

În prezent, doar Malta este aproape de imunizarea completă a 4% din populație – vaccinurile aprobate până acum necesită două doze – urmată de Danemarca cu 2,96%, România cu 2,50% și Spania cu 2, 32%, în pozițiile de conducere ale blocului comunitar.

Vaccinarea contra Covid-19 în lume

Procentul persoanelor complet vaccinate în fiecare țară și dozele administrate în total și la o sută de locuitori

Țara /Doze totale / Doza 100 locuitori / 2 doze

Israel – 6.758.861 / 78,08 / 31,05%
EAU – 5.198.725 / 52,57 / 2,53%
Regatul Unit – 16.122.272 / 23,75 / 0,80%
Statele Unite – 55.220.364 / 16,68 / 4,54%
Bahrain – 252.990 / 14,86 –
Chile – 2.375.725 / 12,43 / 0,29%
Malta – 53.647 / 12,14 / 3,87%
Serbia – 817.000 / 9,35 / 2,08%
Maldive – 50.047 / 9,25 –
Danemarca – 421.827 / 7,28 / 2,96%
Elveția – 540.066 / 6,24 –
România – 1.197.089 / 6,22 / 2,50%
Islanda – 20.031 / 5,87 / 1,74%
Lituania – 157.304 / 5,78 / 2,02%
Slovenia – 119.346 / 5,74 / 2,30%
Polonia – 2.159.146 / 5,70 / 1,74%
Slovacia – 311.299 / 5,70 / 1,27%
Norvegia – 304.780 / 5,62 / 1,32%
Spania – 2.624.512 / 5,54 / 2,32%
Grecia – 575.766 / 5,52 / 1,71%

Sursa: Our World in Data creat cu Datawrapper

Mai multe doze pe drum

În acest scenariu, miercuri, Comisia Europeană a anunțat o serie de știri care merg mână în mână: a confirmat cumpărarea a 200 de milioane de doze Pfizer – în ianuarie, Bruxelles-ul a avansat deja că până la 600 de milioane de doze au fost contractate cu Pfizer, dar miercuri laboratorul și executivul comunitar au parafat achiziția a 200 de milioane, ceea ce duce la 500 de milioane planificate pentru 2021–;

De asemenea, a încheiat un nou contract pentru 300 de milioane de doze suplimentare de vaccin Moderna, pe lângă cele 160 de milioane de doze achiziționate în noiembrie (80 plus 80).

La toate acestea, se adaugă faptul că marți, Agenția Europeană a Medicamentului a primit cererea de comercializare a vaccinului Janssen / Johnson & Johnson împotriva COVID-19, acesta putând deveni al patrulea vaccin, după cele ale BioNTech / Pfizer, Moderna și AstraZeneca, disponibil în Uniunea Europeană. Pe baza termenelor preconizate, vaccinul Janssen ar putea fi autorizat în trei până la patru săptămâni.

„Prioritatea noastră este să ne asigurăm că toți europenii au acces la vaccinuri anti-COVID-19 sigure și eficiente, cât mai curând posibil”, a declarat miercuri Von der Leyen, adăugând: „Trebuie să ne adaptăm și să răspundem și mai rapid la noile variante”.

Contracte semnate

Comisia Europeană a semnat contracte cu AstraZeneca (400 de milioane de doze), Sanofi-GSK (300 de milioane de doze), Johnson & Johnson (400 de milioane de doze), BioNTech-Pfizer (până la 600 de milioane de doze, deși miercuri au confirmat livrarea de 500 de milioane), CureVac (405 milioane de doze) și Moderna (160 milioane de doze plus cele 300 din această miercuri).

Și are discuții exploratorii cu firma farmaceutică Novavax, în vederea achiziționării a până la 200 de milioane de doze, și cu Valneva, pentru a cumpăra până la 60 de milioane de doze.

Dar, pe lângă noile doze achiziționate și procesul de autorizare a unui nou vaccin, Bruxelles-ul dorește să accelereze procedurile pentru vaccinuri noi având în vedere variantele și mutațiile. Comisia Europeană dorește, de asemenea, „să adapteze cadrul de reglementare pentru a permite aprobarea unui vaccin cu un set mai mic de date suplimentare trimise în mod continuu către EMA”, precum și „să ofere îndrumările Agenției Europene pentru Medicamente pentru producători, astfel încât datele variantelor să fie cunoscute din timp”.

De asemenea, dorește să „faciliteze certificarea locurilor de producție noi sau reutilizate prin implicarea timpurie a autorităților de reglementare” și „să ia în considerare o nouă categorie de autorizații de urgență pentru vaccinuri la nivelul UE, cu responsabilitate partajată între statele membre”.

Desigur, menține îndoieli cu privire la vaccinul rusesc Sputnik V. Agenția Europeană a Medicamentului a susținut că nu a primit niciodată o cerere oficială de evaluare pentru autorizarea produsului, iar Comisia Europeană a subliniat că, pentru a primi aprobarea, este esențial că vaccinul să fie fabricat în UE. Și, deocamdată, acest lucru nu se întâmplă cu Sputnik.

Mai mult, miercuri, Ursula von der Leyen a subliniat un nou element de suspiciune: „Ne întrebăm de ce Rusia oferă, cel puțin teoretic, milioane și milioane de doze întregii lumi, în timp ce nu face progrese suficiente cu propria sa campanie de vaccinare”.

Președintele Comisiei a indicat că, Sputnik V „nefiind produs în UE”, Comisia Europeană ar trebui „să efectueze inspecții la centrele de producție”, pentru a garanta respectarea standardelor impuse de autoritățile comunitare.

Sursa: El Diario/ Rador/ Traducerea Cristina Zaharia

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Top 10 cei mai rapizi melci… Ar fi de plans daca nu ar fi de ras. 100.000 pe zi, va aduceti aminte ce promitea omul in uniforma? Ma tavalesc si acum de ras. Hai Gheorghita zi-le tata din arcus! Zi-le de inima verde, prea tanara, prea naiva, cu mintea la steaua promisa!

    • Te tavalesti degeaba!!! Nu avem inca stocuri pt a vaccina 100 000 pe zi! Dar asa ne place…sa nu gandim,doar sa bagam batul prin gard!!!

  2. „pentru a primi aprobarea, este esențial că vaccinul să fie fabricat în UE” – adevăr sau fake-news? Subiectul ar merita dezvoltat. Ce înseamnă ” fabricat în UE?” tot lanțul de producție sa fie în UE sau e suficient ca doar o veriga (gen aplicarea de scotch pe cutie) sa se producă în UE? Vaccinul de la moderna e produs în Elveția, în afara UE și doar „ambalat” în Spania.
    Ce facem apoi cu aprobările date de autoritățile naționale, gen Ungaria?

  3. Prima data cand suntem in top 3 in Europa la ceva pozitiv si sa vezi cate comentarii negative.

    Faptul ca nu ne aflam in aceeasi situatie penibila cu Bulgaria ne arata ca in sfarsit avem oameni ceva mai capabili care administreaza vaccinarea.
    Ca de ‘doar atat s-a putut’ ne-am saturat.

    E loc mult de imbunatatire si asteptam ca EU sa puna mai multa presiune pe Pfizer si restul ca sa livreze ce au promis. Deocamdata utilizam eficient tot ce primim.

    Doar asta sa fie problema…
    Prin vara dupa de trecem de 40% va fi tot mai greu sa folosim dozele primite. Atata dezinformare si teorii conspirationale in tara asta si nici 60% nu e suficient pentru stoparea pandemiei.

    • Ai invatat un cuvant nou, trollishor?

      Whataboutism este cand ocolesti complet subiectul sau responsabilitatea folosindu-te de comparatie ca un truc psihologic.

      Comparatia este ok ca un argument extra cand este 1 la 1 (vaccinare la ei fata de vaccinare la noi) si deja am confruntat subiectul original.

    • ok razboinicule Whatabata din tribul Fețelor Constipate.
      Daca te prefaci ca nu intelegi ca vaccinam in jur de 40k pe zi pentru ca ramanem fara doze de rapel altfel, tine-o pe-a ta.

      Sper ca intr-o zi Fețele Constipate de pe G4 sa vada lumina de la baie si sa se elibereze.
      Pana atunci poti sa iti continui cu trollajul

  4. Criticam fanteziile ejectate de oameni naivi. Criticam modul precar in care sunt dezvoltate strategiile de vaccinare. Ele au la baza scenarii ideale. Niciunde in lume nu se merge pe scenariul cel mai optimist. Tine de o minima logica. Iar cand vad omul in uniforma cum da cu zahar peste amarul cotidian, imi vine sa ii fac usa guler. Pt ca minte. Din pacate sfarsim mereu in „doar atit s-a putut”. Da este mai bine decit la altii, dar este mult mai prost fata de altii. Blestemata antinomie!

  5. In orice tara civilizata, un ministru civilizat si-ar fi dat demisia in secunda doi pentru o situatie precum cea de la Bals. Romania nu este o tara civilizata, Voiculescu nu este un ministru civilizat. Probabil de asta nu isi da demisia. Este doar un urssist aplecat in fata chiorului Barna, iar cohorta de troli are ordin de linie apararea reputatiei…
    Baieti mai usor, am impresia ca nu mai vedeti tastatura din cauza literelor, iar padurea de probleme din cauza copacilor mosteniti. Imi aduc aminte de stiletto Turcan cum o dadea ea pe greaua mostenire in contextul in care, inainte de alegeri, tot ei au fost la butoane. Cam asa si la sanatate.

    • Sa-si dea demisia VV? Din ce motiv? Pt ca este la ministerul sanatatii de 2 luni iar spitalul Bals a fost condus in ultimii 23 de ani de un PSDist (Strainu-Cercel) ? Care PSDist a plecat de acolo in decembrie cind a devenit parlamentar? Pt ca spitalul Bals a tinut in ultimii 12 ani de primaria detinuta de PSD, ultimii 4 ani gloriosi cu Firea?

      Chiar credeti ca oamenii pot fi mintiti atit de usor si cu atit tupeu?

  6. Neindolielnic vaccinarea in Romania este un succes.

    Ramine insa o problema: trebuie vaccinati intii cei vulnerabili, asa cum se face in tarile civilizate, iar nu pilosii, asa cum se face la noi.

    Te uiti la Digi si TOTI jurnalistii in jur 30-40 de ani se lauda ca au fost vaccinati. In plus fac presiuni pt vaccinarea prioritara a profesorilor (probabil a celor de 30 de ani), pt ca copiii lor (ai jurnalistilor deja vaccinati) sa mearga in siguranta la scoala.

    In timp ce oamenii in virsta si vulnerabili asteapta sa le vina rindul la incrierea in sistem, cei care lucreaza in mediu Covid in spitale si pe salvari, la fel. Cunosc cazuri concrete.

    Veti spune ca fiecare cum se descurca. Nu e asa: de ce unii nu se pot inscrie la vaccin decit prin sistem in timp ce altii (pilosii de 30 de ani si care nu lucreaza in mediu Covid) au culoar prioritar in afara sistemului ???