Tortură cu cagule, șocuri electrice și simulări de execuții asupra civililor ucraineni și prizonierilor de război de către forțele rusești, susține ONU
Un grup de experți ONU a declarat joi că a trimis o scrisoare Moscovei în care își exprimă îngrijorarea cu privire la utilizarea torturii de către forțele militare rusești asupra civililor și prizonierilor de război ucraineni, transmite The Guardian.
Experții ONU au afirmat într-o declarație că tortura a inclus șocuri electrice, cagule și simulări de execuții și a fost efectuată pentru a extrage informații, pentru a forța mărturisiri sau ca răspuns la un presupus sprijin pentru forțele ucrainene, relatează Reuters.
Raportorul special al ONU pentru tortură, Alice Jill Edwards, a declarat că printre presupusele victime se numără atât civili ucraineni, cât și prizonieri de război, adăugând că a scris Moscovei în legătură cu acest lucru.
Un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice a Rusiei la Geneva nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Moscova a negat anterior că a torturat sau maltratat prizonieri de război și afirmă că nu vizează în mod deliberat civili în Ucraina.
În timp ce acuzațiile de tortură au fost formulate anterior împotriva ambelor părți în conflictul de 15 luni, echipa de experți independenți ai ONU a declarat că metodele forțelor ruse ar putea fi „aprobate de stat”, conform Sky News.
Consecvența și metodele de presupusă tortură au sugerat „un nivel de coordonare, planificare și organizare, precum și autorizarea directă, politica deliberată sau toleranța oficială din partea autorităților superioare”, potrivit raportorului special al ONU pentru tortură, Alice Jill Edwards, care a trimis scrisoarea alături de alți câțiva experți independenți.
Ea a spus: ”Respectarea unui ordin superior sau a unei direcții politice nu poate fi invocată ca justificare pentru tortură, iar orice persoană implicată ar trebui să fie investigată și urmărită în mod prompt de autorități independente”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank