G4Media.ro

Torturile din închisoarea oraşului Trapani, din Italia: “Se arunca cu urină în…

Sursa foto: Pixabay / Ichigo121212

Torturile din închisoarea oraşului Trapani, din Italia: “Se arunca cu urină în deţinuţi” / Un sfert din agenţii penitenciarului, în jur de 55 de ofițeri, sunt implicați în anchetă

Sunt acuzaţi de tortură şi abuz de autoritate. Douăzeci și cinci de agenţi de poliţie de la penitenciarul Pietro Cerulli din Trapani au fost supuși unor măsuri asigurătorii și unor interdicţii. Unsprezece dintre ei au fost plasați în arest la domiciliu, în timp ce paisprezece au fost suspendați din funcția publică. În total, 46 de suspecți au fost supuși unei percheziții domiciliare, potrivit Rador Radio România.

„În secția albastră, care astăzi este închisă din cauza problemelor de igienă, erau aduşi deținuții aflaţi în izolare, cei care aveau probleme psihiatrice sau psihologice, și care fuseseră supuși violenței și torturii. Unii agenţi acționau cu o violență constantă, dar cu un fel de metodă de garantare a ordinii”, a declarat procurorul din Trapani Gabriele Paci în timpul unei conferințe de presă. Judecătorul de instrucție Giancarlo Caruso a caracterizat violența drept tortură, în unele cazuri: „Uneori, deținuții erau puși să se dezbrace, se arunca asupra lor un amestec de apă cu urină, practicându-se o violenţă de grup gratuită și de neconceput”, a subliniat Paci.

Cercetările – conduse de unitatea regională de anchetă din Palermo, coordonată de cea centrală – au început în septembrie 2021 în urma unor plângeri depuse de deținuți ai penitenciarului din Trapani, care ar fi suferit maltratări în locuri lipsite de camere de supraveghere. Odată instalate dispozitivele de supraveghere video, acestea ar fi înregistrat violențe repetate ale agenţilor penitenciari împotriva prizonierilor.

În închisoarea din Trapani ar fi fost descoperite în jur de douăzeci de cazuri. În secția în care aveau loc violențele „până în acel moment nu existau camere de luat vederi – a explicat procurorul Paci, care, relatând faptele pare să citească părți din romanul „Mizerabilii” a lui Victor Hugo.” Ancheta vizează acte de violenţă comise în perioada 2021-2023, pe baza declarațiilor detaliate și verificate ale prizonierilor. Procurorul a vorbit despre starea de degradare și stresul general care predominau în închisoare şi care îi afectau chiar și pe agenţii penitenciarului, „dar asta nu legitimează absolut violența”, a subliniat el. „Aseară am aplicat unsprezece măsuri asigurătorii și paisprezece măsuri de interdicţie, de suspendare a exercitării atribuțiilor de serviciu împotriva agenţilor de poliţie din închisoarea Cerulli din Trapani. Judecătorul de instrucție nu a acceptat toate cererile, fiind cercetate 46 de persoane”, a conchis Paci.

Una dintre acuzațiile pe care Parchetul din Trapani le aduce împotriva unui grup de agenţi ai penitenciarului orașului priveşte povestea unui deținut marocan căruia – aşa cum citim în decretul de percheziție care vorbește despre un tratament inuman și degradant – „i-a fost cauzat un traumatism psihic verificabil: conform reconstituirilor, agenţii l-ar fi dus pe bărbat la biroul de izolare și în fața a vreo zece ofițeri de închisoare mai întâi l-ar fi dezbrăcat și apoi l-ar fi batjocorit pentru dimensiunea organele genitale. După care l-au pus să defileze pe coridorul secției complet gol.

Potrivit investigațiilor, în închisoarea Pietro Cerulli din Trapani nu s-au săvârșit doar violențe fizice, ci au existat și rapoarte de serviciu false, folosite cu artă pentru a calomnia deținuții și a acoperi abuzurile. „Utilizarea legitimă a forței este una, violența disproporționată și disprețul față de cei care se află deja într-o stare de extremă slăbiciune sunt cu totul altceva”, a spus comandantul Unității Centrale de Investigații a poliției penitenciare. Procurorul a dezvăluit că aproximativ „un sfert/o cincime din agenţii penitenciarului, în jur de 55 de ofițeri, sunt implicați în anchetă” și că datorită colaborării conducerii penitenciarului și a părții sănătoase rămase din administrația penitenciarului au fost instalate camere ascunse care au documentat toate abuzurile și violența care s-au întâmplat în acel loc”. Câţiva agenţi de pază sunt acuzaţi de lipsă de reacţie: „Au fost prezenți, nu au intervenit și nici măcar nu i-au denunțat, așa că problema s-a răspândit ca o pată de ulei”, a adăugat procurorul.

Ordinul judecătorului de instrucție din Trapani, la solicitarea Parchetului, a fost executat de unitatea regională de anchetă a poliției penitenciare din Palermo, cu ajutorul unor direcții teritoriale coordonate de unitatea centrală de investigație. Un „modus operandi larg răspândit – evidențiază anchetatorii – constând în violență fizică și acte opresive față de unii subiecți reținuți, o conduită care a fost repetată în timp și pusă în aplicare în mod deliberat de un grup de agenţi de pază din închisoare”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.