Tot ce trebuie să știi despre operația de cataractă: Pregătiri, riscuri și după ce criterii se aleg lentilele potrivite
Este bine cunoscut faptul că operația de cataractă este una dintre cele mai frecvent efectuate în lume și că marea majoritate a pacienților au rezultate excelente, cu puține complicații, însă asta nu înseamnă că nu există și concepții greșite despre această procedură, scrie The Washington Post.
Cataracta poate fi comparată cu geamul mat al unei ferestre de baie, unde lumina poate fi transmisă, dar detaliile nu pot fi transmise. Sau când turbulențele unei furtuni fac ca apa în mod normal limpede din ocean să devină tulbure. Cam în același mod, cristalinul ochiului, cândva transparent, devine tulbure.
Ce se întâmplă în timpul operației de cataractă?
Operația de cataractă îndepărtează cristalinul încețoșat al ochiului și îl înlocuiește cu un cristalin nou, transparent. Majoritatea pacienților spun că procedura este nedureroasă.
În mod obișnuit, este o operație electivă efectuată în ambulatoriu. Pacientul este adesea treaz, sub anestezie locală, cu o sedare similară cu cea folosită pentru procedurile dentare.
Pentru o procedură standard de cataractă, se aplică apoi picături anestezice pe suprafața ochiului, împreună cu un anestezic în interiorul ochiului. Pacienții cu claustrofobie sau cu tulburări de mișcare, cum ar fi boala Parkinson, pot să nu fie candidați potriviți pentru intervențiile chirurgicale în stare de conștiență și pot avea nevoie de anestezie generală.
Înainte de operație, pacienții primesc picături de dilatare pentru a le face pupila cât mai mare posibil. Chirurgul face o mică incizie, de obicei cu un bisturiu mic și ascuțit, între partea albă și cea transparentă a ochiului pentru a avea acces la capsula cristalinului, o membrană subțire cu o grosime similară cu cea a unei pungi de plastic de la magazinul alimentar.
Această capsulă este suspendată de fibre mici, numite zonule, care sunt dispuse ca niște arcuri care suspendă o trambulină de un cadru. Chirurgul creează apoi o mică deschidere în capsulă, numită capsulotomie, pentru a avea acces la cataractă. Cataracta este apoi spartă în părți mai mici care pot fi îndepărtate prin mica incizie.
Procesul este similar cu utilizarea unui mic ciocan pneumatic pentru a sparge cristalinul mare în bucăți mai mici pentru a fi îndepărtat. Sună înfricoșător, dar este nedureros. Ultrasunetele emulsionează cristalinul, iar puterea vidului îl aspiră apoi din ochi.
S-a constatat că operația de cataractă asistată cu laser are rezultate similare cu cele ale operației tradiționale de cataractă.
Cum rămâne cu complicațiile?
Complicațiile grave, cum ar fi infecția postoperatorie, hemoragia oculară sau o dezlipire de retină postoperatorie, sunt rare; acestea apar în aproximativ 1 din 1.000 de cazuri. Dar chiar și în multe dintre aceste situații, un management adecvat poate salva vederea pacientului.
Complicațiile capsulare merită o discuție suplimentară. Conform unor studii, acestea apar în până la 2% din cazuri. Dacă în timpul operației de cataractă se întâlnește o gaură sau o ruptură a capsulei posterioare, gelul transparent din vitros – camera posterioară a ochiului – poate fi deplasat în camera anterioară a ochiului.
Dacă se întâmplă acest lucru, gelul trebuie îndepărtat în momentul operației de cataractă. Acest lucru va reduce probabilitatea apariției unor complicații postoperatorii suplimentare, dar cei care se supun acestei proceduri, cunoscută sub numele de vitrectomie, se confruntă cu un risc crescut de complicații suplimentare, inclusiv infecții postoperatorii și umflături postoperatorii.
După operație
De obicei, pacienții pleacă acasă imediat după procedură. Majoritatea centrelor de chirurgie cer pacientului să fie condus acasă de cineva, mai mult din cauza anesteziei decât a operației. Pacienții încep să aplice picături postoperatorii în aceeași zi cu intervenția și trebuie să poarte o protecție pentru ochi la culcare timp de câteva săptămâni după operație.
Pacienții trebuie să mențină ochiul curat și să evite expunerea la praf, resturi și apă. De asemenea, ar trebui să încerce să nu se aplece și să evite ridicarea de greutăți sau eforturi mari în prima săptămână sau cam așa ceva după operație. Ridicarea sau încordarea poate provoca o creștere a tensiunii arteriale la nivelul feței și al ochiului. Cunoscută sub numele de hemoragie suprachoroidiană, aceasta poate duce la sângerare în peretele ochiului și poate fi devastatoare pentru vedere.
Lucrurile care provoacă doar creșteri moderate ale ritmului cardiac, cum ar fi mersul pe jos, sunt în regulă. Examinările postoperatorii de rutină sunt, de obicei, finalizate în ziua de după operație, la aproximativ o săptămână după operație și la aproximativ o lună după operație.
O gamă de lentile
Lentila de plastic folosită pentru a înlocui cataracta, lentila intraoculară, necesită o dimensionare atentă pentru rezultate optime și o discuție nuanțată între pacient și chirurg.
Primele tehnologii de lentile intraoculare erau monofocale, iar majoritatea pacienților cu aceste lentile alegeau corecția pentru distanță și foloseau ochelari de citit pentru sarcinile de aproape. Aceasta este încă abordarea preferată de majoritatea pacienților care se operează de cataractă în prezent.
Progresele recente au condus la lentile intraoculare care oferă multifocalitate – posibilitatea de a avea atât vedere de aproape, cât și de departe, fără ochelari. Unele lentile multifocale sunt chiar din categoria trifocală, care include vederea de departe, de aproape și intermediară, aceasta din urmă, în ultimii ani, devenind importantă pentru utilizarea calculatorului și a telefonului.
Determinarea persoanei care este candidatul ideal pentru o lentilă intraoculară multifocală este un domeniu de cercetare activă.
La fel ca în cazul multor tehnologii, lentilele intraoculare cu tehnologie avansată din generația actuală sunt mult mai bune decât predecesoarele lor. Este probabil ca ofertele viitoare să ofere o vedere îmbunătățită și mai puține efecte secundare decât cele disponibile în prezent.
Decizia cu privire la ce tip de lentile este cel mai bun pentru dumneavoastră poate fi complicată. Din fericire, cu excepția unor circumstanțe neobișnuite, rareori există o grabă pentru operația de cataractă la adulți.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank