Tot mai multe cancere de piele depistate de medicii dermatologi / România nu are un Registru Național de Cancer, iar asta îngreunează analizele ce pot duce la optimizarea serviciilor oncologice
Aproape săptămânal se depistează câte un caz nou de acest fel în județ, însă raportările DSP nu cuprind decât cazurile grave care intră în sistemul de oncologie și operație sau paliație, spun medicii dermatologi, citați de Agenția de presă Rador.
Statisticile arată că în prima jumătate din acest an, au fost depistate în total, aproape 570 de cazuri noi de cancere în Mureș, dintre care 5 de piele, din cele peste 300 active. Județul Mureș are, la această dată, aproape 20.000 de cazuri oncologice, în creștere față de anii anteriori. Riscul pentru a dezvolta un cancer de piele sau un melanom, crește de la an la an, spune medicul dermatolog din Târgu Mureș, Dalila Maier.
”Cancerul de piele este clasificat în două mari categorii: de tip melanom care este foarte agresiv. Poate apărea și la vârstă tânără și are legătură, de obicei, cu expunerile intempestive la soare și cu arsurile și apoi cancerele non-melanocitare care au legătură mai mult cu expunerea cumulată la soare”, susține medicul
De cancerul de piele poate fi oricine afectat, atât tineri, cât și vârstnici, iar principala cauză este expunerea necontrolată la soare, spun specialiștii care califică bronzul drept o traumă a pielii.
În plus, expunerea prelungită la soare îmbătrânește prematur pielea.
Există mai multe modalități de protecție, în primul rând evitarea orelor din miezul zile (11,00-15,00) când concentrația de ultraviolete este maximă, utilizarea din două în două ore a cremelor de protecție cu factor 30+, cel puțin, dar și acoperirea integrală a corpului cu haine din țesături ușoare.
Pentru a acumula Vitamina D, în schimb, nu este nevoie de mult soare, mai spune medicul dermatolog din Târgu Mureș, Dalila Maier.
”Bronzul apare în urma unei injurii la nivelul epiteliului, deci pielea nu știe altceva decât să reacționeze ca apărare. Este suficientă Vitamina D care se secretă în urma unei expuneri de câteva minute. Dacă vrei să faci Vitamina D pe cale naturală stai un pic la soare dimineața”, explică doctorul.
Țara noastră nu deține, în prezent, un Registru Național de Cancer, fapt care îngreunează analizele ce pot duce la optimizarea serviciilor oncologice. Datele arată că jumătate dintre cei nou diagnosticați cu cancer nu supraviețuiesc. În 2020, erau înregistrați 100.000 de pacienți cu cancer și peste 50.000 de morți.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii