Tot mai multe indicii că jafurile care au însoțit protestele anti-rasism din SUA au fost opera bandelor organizate. Similarități cu incidentele din Anglia din 2011
Detectivii din Intelligence Bureau din cadrul New York Police Department (NYPD) colectează în prezent numerele de pe plăcuțele de înmatriculare de la vehiculele care au transportat vandali și hoți în Manhattan în ultimele două zile, autoritățile americane fiind tot mai convinse că multe din jafurile care au însoțit protestele anti- rasism din Statele Unite au fost realizate de grupări de crimă organizată. Potrivit unui oficial din poliție, unii dintre cei vizați de anchete au fost văzuți în timp ce foloseau baroase, rangi și unelte electrice pentru a intra în magazinele de lux din metropolă. În opinia autorităților, bande de crimă organizată au folosit demonstrațiile împotriva brutalitatii poliției ca acoperire pentru a jefui. Analiștii au comparat aceste incidente cu violențele din Anglia din 2011, care au însotit protestele pașnice declanşate de moartea lui Mark Duggans, un bărbat de culoare împuşct de polițiști în Totteham în 4 august.
ABC News, care a relatat despre ancheta celor din NYPD, a prezentat declarația unei martore, Carla Murphy, care locuiește în Chelsea, un district din centrul cartierului Manhattan. Femeia a declarat că a început să audă zgomote în cartierul ei luni seară, în jurul orei 10:30. Ea a coborât în stradă și a văzut grupuri organizate de oameni care au intrat cu forta în magazinele aflate în districtul din West Side.
„Veneau mașini care lăsau la fața locului hoții, descărcau uneltele și valizele și apoi mașinile se îndepărtau,” a spus ea. „Ulterior, mașinile se întoarceau, îi luau pe hoți și mergeau la următorul magazin. Păreau să știe exact unde merg. Unii dintre oameni erau din partea locului, dar erau foarte multe persoane din afara localității.”
Murphy a spus că a văzut plăcuțe de înmatriculare din New Jersey și Pennsylvania și ca șoferii nici măcar nu au încercat să-și ascundă numerele de la masini.
Femeia a afirmat că a sunat la numărul de urgență 911 și a informat dispecerul despre jafurile care aveau loc în cartier, însa primele echipaje de poliție au ajuns la fața locului abia la ora 1 noaptea, la peste două ore și jumătate de la începutul incidentelor, din cauza că NYPD a fost copleșită de numărul mare de evenimente care au însotit protestele.
O relatare similară a fost făcută de producătorul NBC Keith Feldman, care a filmat hoți conducând SUV-uri de lux – inclusiv ceea ce pare a fi un bolid Rolls-Royce – înainte de a jefui un magazin de lux din Manhattan.
Înregistrarea video arată un grup de bărbați cu fetele acoperite de măști care coboară din două mașini și intră printr-o ușă distrusă într-un magazin din districtul Soho înainte de a ieși carând în brațe articole de lux. „Hoții trag la scară în mașini scumpe și golesc magazinele din #Soho. Ce #curfew?” a scris Feldman pe Twitter, referindu-se la interdicțiile impuse de autoritățile locale.
Unul dintre bărbați poate fi auzit strigând: „Hadeti, haideți!” înainte că hoții să sară înapoi în mașinile de lux și să demareze în tromba.
„Acesta este un Rolls Royce de 500.000 USD pe dreapta, incredibil,” a scris un martor pe Twitter, în timp ce altul a identificat autoturismul ca fiind un Rolls-Royce Cullinan, despre care susține că are prețul de pornire „de la 300 de mii de dolari”.
De asemenea, martorii au afirmat că unii dintre hoți par să fi transportat produsele cu camione U-Haul furate. Dermot Shea, șef al NYPD, a declarat miercuri că poliția se confruntă „cu jefuitori organizați,” care „plasează în mod strategic grămezi de cărămizi și pietre în locații din întregul NYC… Vedem un număr de vehicule care transporta bunuri furate, cercetează locații, transporta persoane care să comită aceste infracțiuni.”
Un alt martor ocular, Jarrod Jordan, a declarat pentru New York Post: „Este o adevărată afacere. Aceștia nu sunt protestatari suparati sub nicio formă. Aceasta este criminalitatea organizată care se întâmplă, într-adevăr, foarte bine”.
Liderii locali și proprietarii de afaceri din Washington, California, Georgia și Chicago au afirmat, de asemenea, că jefuitorii au făcut parte din cercurile crimei organizate. În orasul californian Fairfield, de exemplu, hotii au folosit inclusiv un stivuitor pentru a forta intrarea într-un magazin ca sa-l jefuiasca.
În aceste conditii, conducerile unora dintre magazine au decis să își ia măsuri de protecție sporite ca să prevină repetarea jafurilor. De exemplu, faimosul Saks Fifth Avenue era miercuri înconjurat de gărzi private, înarmati și cu câini, care stăteau în fața pereților de placaj ce fuseseră întăriți cu sârmă ghimpată pentru a proteja magazinul de lux.
Ancheta NYPD
Potrivit informațiilor, cele mai multe dintre jafurile din New York au avut loc în cursul serii și al nopții de luni, deși autoritățile impusesra restricții de circulație începând cu ora 11 seara, după ce protestele declansate de moartea lui George Floyd s-au transformat în violente în Manhattan. Ulterior, primarul Bill de Blasio a impus restricțiile începând cu ora 8 marți seara, ele fiind prelungite până luni dimineata.
Tot marți, șefii poliției au dat ordinul ca ofițerii să utilizeze arsenalul tehnologic de care dispune NYPD pentru a-i vâna pe cei care s-au folosit de protestele pașnice pentru a jefui sute de magazine, de la cele mici, de cartier, pâna la cele ale firmelor de lux de pe Fifth Avenue sau magazinul Macy’s din Herald Square.
Ziariștii au scris că detectivii din New York au acces la o rețea vastă de aparate care citesc plăcutele de înmatriculare și la camere de securitate, pe lânga miile de sisteme de supraveghere private care sunt conectate la sistemul electronic al NYPD. Anchetatorii colectează, de asemenea, imagini de supraveghere din cât mai multe magazine vandalizate și jefuite, în încercarea de a identifica suspecții.
Polițiștii cred că vinovații de jefuirea magazinelor sunt agitatori externi, criminali de profesie și membri ai bandelor criminale. Poliția a spus că mulți dintre autorii jafurilor au recurs la un sistem extrem de bine elaborat de cercetare a locurilor pe care urmu să le jefuiască și de semnalizare a posibilelor intervenții ale poliției. Acest sistem, cred ofițerii, a fost bazat pe mesaje text, aplicații de socializare și observatori sau „pândaci” pe jos sau pe scutere electrice.
Incidente similare
Analiștii au comparat aceste jafuri din orașele americane cu violențele din Anglia din 2011, care au însotit protestele pașnice declanşate de moartea lui Mark Duggans, un bărbat de culoare împuşcât de polițiști în Totteham în 4 august.
Actele de violenţă au avut loc între 6 și 11 august în mai multe orașe britanice, între care Londra, Liverpool, Birmingham, Manchester, Bristol, Coventry, Derby, Leicester, West Bromwich și Wolverhampton. Manifestanții violenti, mulți dintre ei membri ai bandelor criminale, au incendiat, jefuit și au recurs la acte de vandalism care au dus la moartea a cinci persoane, rănirea altor 205, inclusiv 186 de ofițeri de poliție, 1.500 de arestări și pagube de cel puțin 200 de milioane de lire sterline.
Autoritățile britnice au afirmat atunci că bande de crimă organizată au luat parte la jafuri, cu tineri care transportau produse furate la mașinile ce îi așteptau în apropiere, potrivit BBC.
Așa cum relatau ziariștii în acel moment, liderii bandelor au folosit Blackberry Messenger, o aplicație închisă care nu era vizibilă poliției, pentru a-i mobiliza pe membrii grupărilor de crimă organizată. Liderii identificau țintele atacurilor – de obicei magazine Footlocker, JD Sports și Currys -, iar membrii bandelor erau direcționati către acestea.
De asemenea, comentatorii de peste Ocean au făcut comparații cu protestele comunității italiene din New York de la începutul anilor 70, care a manifestat împotriva a ceea ce ea considera tratamentele discriminatorii aplicate de polițiștii locali. Oficialii au afirmat atunci că membri ai celor cinci familii mafiote mari din metropolă s-au aflat în spatele agitațiilor sociale (Sursa).
Surse: ABC News, New York Post, BBC, New York Times, CBS News
Foto: Dan Jiman
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii