Tot mai multe probleme legate de aglomerarea programului fotbalistic. Accidentări frecvente și cascade de plângeri ale fotbaliștilor / Totodată, salariile cresc de la sezon la sezon
Sezonul 2024/2025 pare să fie unul dintre cele mai lungi și încărcate din istoria recentă a fotbalului. Acesta vine după ce perioada de pauză dintre sezoane a fost ocupată de evenimente sportive internaționale, cum ar fi Campionatul European de fotbal 2024 din Germania și Jocurile Olimpice Paris 2024.
Un început în aglomerarea programului poate să fie observat încă de acum două sezoane, care s-au dovedit destul de încărcate pentru mulți dintre fotbaliștii profesioniști, afirmație argumentată de accidentările și plângerile unora din fani la acest subiect.
Un exemplu din sezonul 2020/2021 este mijlocașul spaniol al Barcelonei, Pedri, care, la vârsta de 18 ani, depășea cu lejeritate 60 de meciuri ca integralist pentru echipa de club și națională. Costul epuizării avea să fie accidentările suferite în lanț, ceea ce l-a ținut departe de teren în momente cheie pentru echipa de club.
Înapoi în prezent, fotbaliștii resimt presiunea pusă de organizatorii competițiilor mari de fotbal. După o vară încărcată, în care pauza a fost poate prea scurtă pentru ca jucătorii să se odihnească și să se pregătească pentru noul sezon, acesta nu arată milă și se arată a fi obositor de-a dreptul.
În acest sens, UEFA a schimbat formatul competițiilor Champions League, Europea League și Conference League. În comparație cu formatul precedent în care participau 32 de echipe, noua înfățișare a competițiilor UEFA aduce 36 de echipe la luptă. O schimbare esențială este în faza grupelor, unde echipele vor avea 8 dueluri, comparativ cu cele 6 din sezoanele trecute, care vor fi mult mai strânse și mai grele. Totodată, echipele care nu se califică direct în optimi vor mai juca două meciuri în plus față de cele deja calificate.
Dar, înainte de a începe competițiile UEFA dintre cluburi, fotbaliștii s-au făcut auziți prin critici dure la adresa conducerilor fotbalistice, chiar în perioada de pauză pentru competiția UEFA Nations League dintre țări. De aici jucători precum Ricardo Calafiori (Arsenal), Dani Olmo (Barcelona), Fermin Lopez (Barcelona), Ferlan Mendy (Real Madrid), Dani Ceballos (Real Madrid) s-au accidentat în antrenamentele cu echipa națională premergătoare competiției, iar alții au lansat mesaje prin care atacau programul stabilit de organizatori.
Printre primii care s-au făcut auziți în acest sezon despre problema programului a fost starul lui Manchester City, Kevin De Bruyne, care a declarat că „Banii vorbesc mai tare decât vocile fotbaliștilor”, potrivit Fabrizio Romano.
Adevărata problemă va apărea după Cupa Mondială a Cluburilor. Vor fi doar trei săptămâni între finala Cupei Mondiale a Cluburilor și primul meci din Premier League în 2025.
Practic, vom avea trei săptămâni de odihnă… și ne vom pregăti pentru alte 80 de meciuri pentru noul sezon, asta este. PFA și alte asociații ale jucătorilor au încercat să găsească soluții… dar problema este că UEFA și FIFA continuă să adauge meciuri suplimentare în fiecare sezon și an.
Ne exprimăm îngrijorarea… nu au fost găsite soluții. Se pare că banii vorbesc mai tare decât vocea jucătorilor!”.
Tot din tabără celor de la Man City a ieșit în față și internaționalul portughez Bernardo Silva, care afirma că „Situația cu programul meciurilor este într-adevăr absurdă, este doar nebunie!”.
Sunt două probleme complet diferite aici…. Când jucătorii se plâng, oamenii spun că jucătorii nu se pot plânge de viața pe care o au… au dreptate, ne îndeplinim un vis și facem ceea ce facem.
Este corect. Pe de altă parte, programul este complet nebun. Tocmai am primit vestea că avem doar o zi liberă pentru meciul din Cupa Ligii. Jucăm cu Arsenal, ne odihnim o zi și apoi vom juca din nou împotriva lui Watford. Dacă nu vom fi eliminați, vom juca la fiecare trei zile timp de luni de zile.A fost absolut absurd, este pur și simplu o nebunie. În Liga Campionilor, dacă nu te califici în 16-imi… mai trebuie să joci cele două meciuri!. Este adevărat că echipele sunt mai mari, dar nu am de gând să spun că este ușor. Nu a fost ușor, credeți-mă…. Petrec foarte puțin timp cu familia mea. Cantitatea de meciuri este pur și simplu absolut absurdă”
Fundașul francez Dayot Upamecano a declarat că „sunt mult prea multe meciuri” în calendarul fotbalului internaţional, duminică, înaintea meciului pe care Les Bleus îl vor juca luni seara, pe teren propriu, contra Belgiei, în Liga Naţiunilor, transmite AFP, citat de Agerpres.
Spectatorii vor să vadă un joc frumos, dar e complicat să faci un joc frumos cu atâtea meciuri în calendar”. Sper că ei (n.r. conducătorii fotbalului) vor înţelege într-o zi că jucăm prea multe meciuri, care duc la accidentări, noi avem deja doi accidentaţi la naţională, iar asta nu se va opri aici, vor fi tot mai multe”, a mai spus fundaşul echipei Bayern Munchen.
Loic Bade şi Warren Zaire-Emery au părăsit lotul Franţei, fiind accidentaţi, după ce Wesley Fofana şi Aurelien Tchouameni au fost nevoiţi să declare forfait din prima zi a cantonamentului.
Calendarul internaţional „este cum este, ce putem face noi?”, a comentat, la rândul său, selecţionerul Didier Deschamps. „Nimeni nu vă va spune altceva, fie că sunt selecţioneri sau jucători. Actorii se supun deciziilor. Calendarul este foarte încărcat, perioadele de vacanţă sunt scurtate, iar pregătirea este puţină sau deloc”, a adăugat tehnicianul.
Salariile sunt în ascensiune
Totuși, odată cu meciurile tot mai frecvente, sumele care ajung în buzunarele jucătorilor profesioniști devin din ce în ce mai mari de la sezon la sezon. Unii jucători aleg calea Arabiei Saudite, ademeniți de sumele exorbitante, renunțând astfel la ceea ce fanii pasionați de fotbal european consideră a fi retragerea din fotbalul de înalt nivel. Odată cu această alegere, tot mai mulți selecționeri decid să nu mai conteze pe internaționalii care joacă în Arabia Saudită.
Cel mai bine plătit jucător din Saudi Premier League 2023/2024 este Cristiano Ronaldo (39), cu un salariu de 200 de milioane de dolari pe an. Ultimul său contract la Manchester United era de 62 de milioane de dolari, iar de acolo a fost transferat la Al Nassr, unde a primit o creștere de aproximativ 138 de milioane de dolari. Karim Benzema (36) și Neymar (32) primesc, fiecare, 100 de milioane de dolari în Arabia Saudită, cu mult peste cât primeau la Real Madrid, respectiv Paris Saint-Germain, conform FootyStats.
Dar nici în Europa salariile fotbaliștilor de top nu sunt de neglijat. Atacantul lui Manchester City, Erling Haaland (24), conduce topul celor mai bine plătiți jucători din Premier League 2023/2024, cu un salariu de aproximativ 51 de milioane de dolari pe an. Pe locul doi se află brazilianul Casemiro (32), care primește 27 de milioane de dolari. Kevin De Bruyne (33) completează podiumul cu 24 de milioane de dolari, după ce a beneficiat de o creștere de 7 milioane de dolari între sezoane, o creștere care în alte ligi precum Seria A reprezintă un întreg an plătit pentru un jucător de top.
În La Liga, Frenkie de Jong (27) este cel mai bine plătit fotbalist, cu 57 de milioane de dolari, deși a bifat doar 20 de apariții pe întregul sezon 2023/2024. Tot la Barcelona, Robert Lewandowski (36) primea aproximativ 21 de milioane de dolari în sezonul precedent, iar surse de la club indică faptul că acesta va câștiga mai mult în acest sezon datorită unei clauze din contract. Vedeta lui Real Madrid, Kylian Mbappe (25), are un salariu de 31 de milioane de dolari pe an, o scădere față de cel de la PSG, dar bonusurile din contract compensează această scădere.
Deși sistemul Financial Fair-Play încearcă să limiteze mai mult sau mai puțin sumele plătite pentru transferuri și pentru salarii, banii care ajung la fotbaliști continuă să crească de la sezon la sezon, fiind influențați de clauze contractuale și reînnoiri de contracte.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank