Tot mai multe voci cer înlăturarea de la putere a președintelui Trump invocând cel de-al 25-lea amendament al Constituției. Ce prevede acesta?
Numărul celor care solicită înlăturarea de la putere a președintelui Donald Trump prin invocarea celui de-al 25-lea amendament al Constituției Statelor Unite a crescut în ultimele zile, congresmanul Adam Kinzinger devenind primul membru republican al legislativului de la Washington care a cerut în mod public acest lucru.
Îndepărtarea liderului de la Casa Albă este necesară pentru „a pune capăt acestui coșmar,” a declarat politicianul republican, referindu-se la incidentele violente care au avut loc miercuri în capitala federală, după ce mii de suporteri ai președintelui în funcție au intrat cu forța și au vandalizat clădirea Capitoliului.
Cu doar câteva ore înainte, liderul democraților din Senat, Charles Schumer, a solicitat îndepărtarea lui Donald Trump din funcția de președinte, al cărui mandat în fruntea Americii se termină în mod oficial în mai puțin de două săptămâni.
„Ce s-a întâmplat ieri în clădirea Capitolului american a fost o insurecție împotriva Statelor Unite, incitată de președinte. Acest președinte nu ar trebui să mai ocupe funcția nici măcar o zi,” a afirmat Schumer într-o declarație.
Democratul, care este unul dintre cei mai influenți politicieni americani, a adăugat că vicepreședintele Mike Pence ar trebui să invoce al 25-lea amendament al Constituției, care permite transferul de putere de la președinte la vicepreședinte, fie temporar, fie definitiv.
„În cazul în care vicepreședintele și cabinetul refuză să ia măsuri, Congresul ar trebui să se reunească pentru a-l pune sub acuzare pe președinte,” a declarat liderul democrat.
Democrații din Comitetul judiciar al Camerei Reprezentanțioilor i-au trimis, de asemenea, o scrisoare vicepreședintelui Pence, în care îl îndeamnă să acționeze pentru a-l îndepărta pe Donald Trump din funcție, spunând că „a provocat un act de insurecție” și „a urmărit să ne submineze democrația.”
La rândul său, Adam Kinzinger (Illinois) a devenit primul membru republican al Congresului care a cerut în mod deschis îndepărtarea președintelui Trump prin intermediul celui de-al 25-lea amendament. Vicepreședintele Pence ar trebui să înceapă inițierea procedurii de înlăturare, a declarat Kinzinger într-o înregistrare video publicată joi, „pentru a ne asigura că următoarele săptămâni sunt sigure pentru poporul american și că avem un căpitan sănătos la conducerea vaporului.”
„Din păcate, ieri a devenit evident că președintele nu numai că și-a abdicat datoria de a proteja poporul american și Casa Poporului, el a invocat și a înflăcărat pasiuni care doar au alimentat insurecția la care am fost martori,” a afirmat Kinzinger.
„Când a fost presat să acționeze și să denunțe violența, abia a făcut-o, în timp ce, desigur, s-a victimizat pe sine însuși și pare că a tras cu ochiul și i-a aprobat din cap pe cei care au făcut-o. Toate acestea indică faptul că președintele a devenit confuz, nu doar în ceea ce privește datoria sa, ci și realitatea însăși.”
„Acesta-i adevărul: președintele a cauzat acest lucru. Președintele nu este apt să conducă, iar președintele nu se simte bine,” a afirmat Kinzinger, care a spus că cere invocarea amendamentului al 25-lea „cu o inimă grea.”
Discuțiile despre îndepărtarea din funcție a președintelui Trump s-au înmulțit după violențele de miercuri. Washington Post a relatat că, după atacul asupra clădirii Congresului, o serie de oficiali ai Casei Albe au discutat în privat invocarea celui de-al 25-lea amendament la Constituție.
Analiștii susțin că punerea în mișcare a acestei proceduri ar fi un pas extraordinar, permițându-i lui Pence să îndeplinească îndatoririle președintelui până când el va fi considerat apt spă o facă sau până când președintele-ales Joe Biden va depune jurământul, în mai puțin de două săptămâni.
După violențele de miercuri, care au provocat patru morți și zeci de arestări în rândul manifestanților, politicieni democrați au cerut îndepărtarea lui Trump din funcție. Ilhan Omar, democrata care reprezintă Minnesota în camera inferioară a Congresului, a declarat că elaborează articolele de punere sub acuzare ale liderului de la Casa Albă, scriind pe Twitter: „Donald J. Trump ar trebui să fie pus sub acuzare de Camera Reprezentanților și înlăturat din funcție de Senatul Statelor Unite. Nu-i putem permite să rămână în funcție, este o problemă de a ne păstra Republica și trebuie să ne îndeplinim jurământul.” O declarație similară a făcut și Alexandria Ocazio-Cortez, care a scris simplu pe Twitter: „Impeach.”
Amendamentul 25
Dar ce prevede amendamentul la care se referă cei care vor îndepărtarea din funcție a președintelui Trump?
Al 25-lea amendament la Constituția SUA oferă o cale legală pentru ca un președinte să fie îndepărtat de la conducerea guvernului – temporar sau definitiv, de bună voie sau nu – atunci când este necesar în circumstanțe extraordinare. În timpul mandatului președintelui Trump, criticii săi au citat acest amendament de mai multe ori, referindu-se la ceea ce ei au considerat comportamentul său „straniu.”
Ultima dată, amendamentul a fost discutat de democrați în luna octombrie a anului trecut, după ce liderul republican a fost diagnosticat cu COVID-19.
Al 25-lea amendament a fost aprobat de Congres în 1965 și ratificat de numărul cerut de trei sferturi de state americane până în 1967, ca răspuns la asasinarea președintelui John F. Kennedy în 1963. În perioada confuză ce a urmat morții lui Kennedy, au existat dezbateri aprinse despre cine va conduce țara dacă președintele va supraviețui, dar numai într-o stare de semiconștiență sau rănit grav.
Amendamentul precizează faptul că vicepreședintele devine președinte interimar atunci când un președinte devine incapabil să-și îndeplinească atribuțiile – atunci când, de exemplu, președintele este supus unei intervenții chirurgicale majore. De asemenea, el prevede că un președinte poate fi înlăturat dacă vicepreședintele și majoritatea cabinetului determină că el este „incapabil să îndeplinească puterile și atribuțiile” funcției sale. Dacă președintele contestă acest lucru, iar vicepreședintele și cabinetul persistă, Congresul poate dispune demiterea președintelui printr-un vot de două treimi în ambele camere, Senat și Camera Reprezentanților.
Potrivit experților constituționali, acest amendament a fost introdus pentru a răspunde la câteva întrebări despre succesiunea prezidențială și vicepreședințială la care Constituția nu a răspuns în mod specific. De exemplu, când președintele William Harrison a murit în funcție în 1841, a existat o dezbatere dacă vicepreședintele John Tyler va deveni președinte interimar, președinte sau va rămâne oficial vicepreședinte. (Tyler a decis de unul singur ca un judecător să-i administreze jurământul prezidențial.)
Câțiva președinți americani au invocat amendamentul în mod voluntar pentru a ceda temporar controlul țării vicepreședinților lor. George W. Bush a făcut-o de două ori atunci când a fost supus unor proceduri medicale, iar Ronald Reagan o dată, pentru o operație de colon. Amendamentul nu a fost însă niciodată folosit pentru a înlătura în mod definitiv un președinte în funcție.
Amendamentul acoperă, de asemenea, cazurile în care funcția de vicepreședinte devine vacantă și a fost utilizat de două ori în acest scop. (Înainte ca amendamentul să intre în vigoare, SUA au cunoscut ocazional perioade lungi fără niciun vicepreședinte.)
În 1973, după ce Spiro Agnew a fost obligat să demisioneze din cauza acuzațiilor de evaziune fiscală, președintele Richard Nixon l-a desemnat pe Gerald Ford pentru a deveni vicepreședinte. Acesta a fost aprobat de Cameră și Senat. După ce Nixon și-a dat demisia în anul următor, Ford a devenit președinte și l-a desemnat ca vicepreședinte pe Nelson Rockefeller, fost guvernator al statului New York, care a fost confirmat de Congres.
În principiu, acest amendament necesită o declarație privind incapacitatea președintelui de a-și exercita funcția din partea vicepreședintelui și din partea fie a unei majorități a șefilor departamentelor din ramura executivă, „fie a oricărui alt organism pe care Congresul îl poate prevede prin lege.” Această declarație trebuie trimisă președintelui Camerei Reprezentanților – în acest caz, Pelosi – și președintelui pro tempore al Senatului – în prezent senatorul republican Chuck Grassley (Iowa).
În timp ce amendamentul permite Congresului să adopte o lege prin care să creeze un organism ce va semna o astfel de declarație, Pelosi ar trebui să-i convingă pe republicanii din Senat să o urmeze. În plus, vicepreședintele Mike Pence ar trebui să semneze și el declarația, un lucru de care analiștii nu sunt siguri.
În ceea ce îl privește pe Trump, nu este prima dată când se discută utilizarea acestui amendament pentru a fi îndepărtat din funcție. New York Times și ABC News au relatat în 2018 că, în anul precedent, procurorul general adjunct, Rod Rosenstein, ar fi vorbit despre recrutarea unor membri ai cabinetului pentru a invoca amendamentul si a-l îndepărta pe Trump din funcție. (Rosenstein a negat relatarea și a declarat pentru NY Times că nu vede „nicio bază” pentru a invoca amendamentul.)
Cu doar câteva săptămâni înainte, ziarul New York Times a publicat un material de opinie al unei persoane identificată doar ca „un înalt funcționar în administrația Trump” care a scris: „Având în vedere instabilitatea pe care mulți au observat-o, au existat discuții timpurii în cadrul cabinetului de invocare a celui de-al 25-lea amendament, care ar începe un proces complex de îndepărtare a președintelui.
Dar nimeni nu a vrut să precipite o criză constituțională. Așa că vom face tot ce putem pentru a direcționa administrația în direcția corectă până când – într-un fel sau altul – ea se termină.” Ulterior, s-a aflat că persoana care a scris materialul este Miles Taylor, un fost oficial din Departamentul Securității Interne.
Amendamentul a revenit în discuție la începutul lunii octombrie a anului 2020, după diagnosticul pozitiv al lui Trump privind infectarea cu coronavirus și internarea sa în spitalul militar. Analiștii au afirmat atunci că, dacă Trump ar decide că nu poate să-și îndeplinească atribuțiile, el ar putea folosi voluntar amendamentul pentru a-l împuternici pe vicepreședintele Mike Pence să preia conducerea. Trump nu a apelat atunci la această opțiune.
Impeachment 2.0
Zilele trecute, înainte de violențele de la Capitoliu, reprezentantele aripii progresiste a Partidului Democrat din Statele Unite au sugerat declanșarea procedurii de demitere a președintelui Trump ca urmare a presiunilor pe care acesta le-ar fi făcut asupra secretarului de stat din Georgia de a modifica rezultatul alegerilor din acest stat.
Într-o convorbire telefonică înregistrată care a fost publicată la sfârșitul săptămânii trecute, liderul de la Casa Albă a pledat pe lângă principalul oficial al autorității electorale din Georgia să schimbe rezultatul alegerilor de la 3 noiembrie în acest stat, argumentând că tot ce trebuie să facă este „să găsească 11.780 de voturi.”
Aceasta nu ar fi fost prima dată când democrații ar încerca înlăturarea lui Trump din funcția de președinte. Reamintim că, la începutul lunii februarie a anului trecut, în urma unui vot rapid, Senatul american l-a achitat pe președintele Trump pentru ambele acuzații care i-au fost aduse de democrați în afacerea Ukrainegate. Liderul de la Casa Albă a fost declarat nevinovat cu 52 de voturi la 48 pentru acuzația de abuz de putere și cu 53 de voturi la 47 pentru acuzația de obstrucționare a Congresului.
Votul din Senatul de la Washington a fost punctul final al unui caz controversat, care l-a avut în centru pe președintele Trump. Liderul republican a fost acuzat că ar fi ordonat blocarea unor fonduri militare de 400 de milioane de dolari către guvernul de la Kiev până când acesta nu ar fi declanșat o anchetă împotriva posibilelor acte de corupție în care au fost implicați Joe Biden și fiul său, Hunter. Trump a negat constant acuzațiile aduse de democrați că ar fi făcut ceva ilegal și a susținut că fostul vicepreședinte democrat a intervenit pentru eliminarea unui procuror ucrainean ce îl investiga pe fiul său.
Donald Trump a devenit astfel cel de-al treilea președinte din istoria de 231 de ani a Statelor Unite și primul lider republican care a fost inculpat (impeached), el alăturându-se democraților Andrew Johnson și Bill Clinton care au fost achitați în procesele ulterioare ale Senatului. Președintele republican Richard Nixon a demisionat înainte de a fi pus oficial sub acuzare în afacerea Watergate.
De asemenea, în primăvara trecută, Adam Schiff, congresmanul democrat din California care a fost unul dintre principalii inițiatori ai procedurii de destituire a președintelui Trump în toamna anului 2019, a anunțat că pregătește legislația care va permite crearea unei comisii de anchetă independente care să investigheze de ce Statele Unite nu au fost pregătite pentru pandemia de coronavirus. Schiff atunci că această comisie va fi similară cu cea care a anchetat atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Republicanii au descris atunci mișcarea democraților drept „un senzaționalism stupid.”
Surse: The Hill, Washington Post, ABC News, New York Times, Constitution Center, Twitter
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
34 comentarii