Tot mai mulți harghiteni pierd șomajul pentru că nu participă la cursuri de calificare / Jumătate din șomeri au studii primare și nu se pot califica într-o meserie
Locuiesc la sate și distanța față de centrele unde se țin aceste cursuri de calificare este prea mare, meseriile oferite nu sunt atractive și lipsa unor studii minime. Acestea sunt principalele motive pentru care tot mai mulți harghiteni refuză la ajutorul de șomaj, informează Agenția de presă radpr, care citează Radio Mureș.
Bărbații preferă să se angajeze rapid ca necalificați, pentru a susține familia, astfel că anul trecut 100 de persoane au rămas fără indemnizaţie de şomaj sau ajutor social, spune șefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din AJOFM Harghita, Janó Edit.
Crește numărul de persoane care nu doresc să se califice. Sunt și mai puțini șomeri, iar cei mai mulți au maximum 4 clase iar cursurile sunt în meserii pe care ei consideră că nu sunt potrivite intereselor lor, de lucrător în comerț, tâmplar, zidar, dulgher. Sunt localități din mediul rural de unde e foarte greu să faci naveta și să lucrezi într-un oraș.
Datele AJOFM arată că aproape 1.000 de persoane din județul Harghita nu au deloc studii, astfel că nu se pot recalifica, precizează Janó Edit: „Numărul șomerilor a scăzut de la 5409 pe 2022 la 5101 în 2023. Apoi, 48 la sută din șomeri au studii de învățământ primar și 937 de persoane chiar sunt fără studii. Se observă o tendință de scădere și a locurilor de muncă, cele mai multe locuri vacante au fost de muncitor necalificat în construcții și de vânzător”, susține Janó Edit.
Oferte de locuri de muncă există în acest moment în județul Harghita în construcții, comerț, industria lemnului sau Horeca.
Pentru cei cu studii superioare sunt disponibile doar 10 locuri de muncă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank