G4Media.ro

Tot mai mulți oameni își doresc să trăiască veșnic / Cele mai…

Sursa: unsplash.com

Tot mai mulți oameni își doresc să trăiască veșnic / Cele mai importante trenduri anti-aging ale momentului: expunerea la frig, dietele, terapia cu lumină roșie și diferite substanțe

Cursa pentru longevitate a devenit deja o preocupare generală, pe măsură ce tot mai mulți oameni caută modalități de a inversa procesul de îmbătrânire a corpului. Oamenii iau pastile prescrise, se scufundă în frig și postesc intermitent pentru a-și prelungi durata de viață. Business Insider prezintă câteva dintre tendințele de top în materie de longevitate în acest moment, potrivit experților din industrie.

Expunerea la frig

Există un număr din ce în ce mai mare de dovezi științifice care susțin că expunerea la frig ar fi un hack anti-aging. Fie că vă scufundați într-o piscină cu apă rece ca gheața, fie că încercați crioterapia – care presupune petrecerea câtorva minute într-o cameră sub zero grade – expunerea la frig are beneficii care pot ajuta la încetinirea ceasului.

Dr. Anant Vinjamoori, directorul medical al companiei de sănătate Modern Age, axată pe longevitate, a declarat pentru Insider că expunerea la frig produce rezultate eficiente pe termen scurt și lung. O scufundare într-o baie rece ca gheața are ca rezultat „o creștere a producției de neurotransmițători, cum ar fi epinefrina și dopamina”, care au efecte imediate de întinerire și energizare, a spus el.

„Pe termen mediu și lung, există unele dovezi că expunerea la frig poate reduce inflamația sistemică, despre care se știe că este un motor al multor boli cronice”, a adăugat Vinjamoori.

Fasting sau postul intermitent

În 2019, Jack Dorsey, unul dintre fondatorii Twitter, a declarat că mănâncă doar o singură masă pe zi și postește tot weekendul – ceea ce ar putea fi la limita unei tulburări alimentare, spun experții.

Cu toate acestea, cercetările sugerează că modelele de alimentație cu restricții de timp pot avea ca rezultat beneficii pentru sănătatea celor cu diabet și obezitate sau chiar pot spori apărarea organismului împotriva stresului oxidativ.

„Pentru mine, principalul beneficiu al alimentației cu restricții de timp este reglarea ritmurilor circadiene. Calitatea somnului se îmbunătățește aproape întotdeauna prin limitarea consumului de calorii în orele de seară”, a declarat Vinjamoori de la Modern Age.

Dieta vegetariană

Cercetările au arătat că cei care renunță la proteinele de origine animală – și se țin de o dietă relativ vegetală – au șanse să trăiască mai mult și mai sănătos.

David Sinclair, profesor la Harvard Medical School și cercetător în domeniul longevității, a declarat că dietele bogate în proteine animale îi ajută de fapt pe oameni să se simtă mai bine doar pe termen scurt. „Sunt convins, iar datele o arată din studiile de populație, că o dietă carnivoră nu este o dietă care să producă longevitate pe termen lung”, a declarat el într-un episod al emisiunii „The Knowledge Project Podcast”.

În multe dintre Zonele Albastre ale lumii – zone în care oamenii tind să ajungă la vârsta de 100 de ani – este probabil ca oamenii să aibă o dietă relativ axată pe plante.

Terapia cu lumină roșie

Terapia cu lumină roșie folosește lumini LED sau lasere pentru a expune corpul la lumină roșie – cea mai mare lungime de undă de lumină din spectrul vizibil. Există cercetări care sugerează că expunerea la lumina roșie timp de cinci până la 20 de minute poate crește producția de adenozin trifosfat, un compus care furnizează și stochează energie pentru celule.

„Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege toate beneficiile și mecanismele terapiei cu lumină roșie, există dovezi care sugerează că aceasta poate fi benefică în îmbunătățirea anumitor afecțiuni ale pielii, inclusiv acneea, îmbătrânirea, căderea părului, îngrijirea rănilor și daunele provocate de soare”, a declarat anterior dermatologul Laura Buford pentru Insider.

Suplimentele alimentare: NMN

Nicotinamida mononucleotidă sau NMN este un supliment care poate ajuta la creșterea nivelului unei coenzime critice din organism numită NAD+. Aceasta joacă un rol important în facilitarea proceselor metabolice și în menținerea unei funcții celulare sănătoase.

Profesorul Sinclair de la Harvard Medical School – care a studiat relația dintre NAD+ și îmbătrânire – a declarat într-un interviu acordat canalului YouTube Reverse Aging Revolution că organismul uman folosește NAD+ ca „o măsură a adversității”. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, nivelurile de NAD+ scad, ceea ce înseamnă că enzimele de apărare și enzimele de reparare ale organismului primesc o lovitură și oamenii „cedează în fața îmbătrânirii”, a spus Sinclair.

Deoarece NAD+ este o moleculă de mari dimensiuni, este dificil să o luați direct. Sinclair recomandă administrarea blocurilor sale de bază, cum ar fi B3, ribozidul de nicotinamidă (NR) sau NMN. „Ceea ce am descoperit la oameni, în studiile clinice, este că, cu cât te apropii mai mult de NAD propriu-zis, cu atât mai bun este sporul de NAD pe care îl obții”, a spus Sinclair, motiv pentru care recomandă NMN.

Plante medicinale: Ashwagandha

Ashwagandha este o plantă care a fost folosită de mult timp pentru anti-îmbătrânire în Ayurveda, un sistem antic de medicină holistică originar din India.

Planta, adesea clasificată ca adaptogen, are o serie de beneficii pentru sănătate care variază de la ameliorarea anxietății și a stresului la calmarea artritei și la stimularea funcției cognitive. Vinjamoori de la Modern Age a declarat că s-a demonstrat în cadrul unor studii de cercetare că ashwagandha reduce cortizolul, un hormon asociat cu stresul, și îmbunătățește somnul la persoanele cu insomnie.

Cercetările recente au arătat, de asemenea, că ashwagandha ar putea fi un agent promițător în tratamentele anti-îmbătrânire. Un studiu publicat în Journal of Clinical Medicine în 2020 a constatat că ashwagandha poate ajuta la menținerea lungimii proteinelor cheie de la capătul cromozomilor, cunoscute sub numele de telomeri. Telomerii sunt adesea scurtați în procesul de replicare a ADN-ului, care a fost indicat ca fiind principalul factor care „accelerează îmbătrânirea celulară și promovează procesele de degenerare”, notează studiul.

Medicamente: Metforminul

Metforminul, o pastilă prescrisă pentru diabet, este din ce în ce mai mult folosită de biohackeri ca o modalitate de a îmbunătăți modul în care oamenii îmbătrânesc și de a încetini apariția unor boli precum cancerul, declinul cognitiv și pierderea vederii, potrivit Insider.

Medicamentul ajută la reglarea glicemiei și la scăderea apetitului, în esență, dând un impuls metabolismului și stimulând un proces de curățare celulară cunoscut sub numele de autofagie, a relatat Insider.

În cartea sa Lifespan, profesorul Sinclair de la Harvard a declarat că ia un gram de metformină în fiecare dimineață împreună cu iaurtul său, în speranța că acesta îi va regla metabolismul și îi va ajuta organele să rămână mai tinere și mai sănătoase, a relatat Insider. Directorul general al OpenAI, Sam Altman, a declarat, de asemenea, că regimul său personal anti-îmbătrânire include metformină.

Terapia hormonală

Echilibrul hormonilor din organism se poate schimba odată cu vârsta și poate stimula o varietate de afecțiuni legate de vârstă, cum ar fi creșterea în greutate, schimbările de dispoziție, oboseala și scăderea apetitului sexual, au declarat pentru Insider doi medici axați pe longevitate. Drept urmare, au observat un interes crescut al pacienților pentru terapia hormonală.

Vinjamoori de la Modern Age a declarat pentru Insider că înlocuirea testosteronului a câștigat popularitate în rândul bărbaților și femeilor, deoarece a devenit clar că nivelurile optime de testosteron pot avea un impact asupra dispoziției, libidoului și chiar asupra metabolismului.

„Importanța testosteronului pentru femei, în special, este subapreciată – testosteronul este de fapt cel mai abundent hormon din corpul unei femei și este primul hormon care scade odată cu vârsta”, a declarat Vinjamoori pentru Insider.

Nu doar testosteronul, ci și hormonii sexuali precum estrogenul și progesteronul sunt căutați de pacienți. Vinjamoori a spus că opțiunile pentru terapia hormonală variază de la pastile la creme, de la plasturi la plasturi și până la granule.

Medicamente pentru cancer

Rapamicina este un medicament imunosupresor utilizat pentru a ajuta la tratarea unor tipuri de cancer. Este, de asemenea, utilizat în transplanturile de rinichi pentru a ajuta organismul unui primitor de organe să accepte noii rinichi, potrivit Insider.

Pastila poate încetini creșterea și reproducerea celulară, ceea ce înseamnă că ar putea fi o modalitate de a „reduce inflamația problematică legată de vârstă”, care poate contribui la bolile legate de vârstă, cum ar fi cancerul și Alzheimer, potrivit Insider.

Insider a relatat că cercetătorii au văzut deja că rapamicina încetinește îmbătrânirea la muște, crustacee, drojdii și șoareci. La oameni, studiile au arătat că poate ajuta la îmbunătățirea funcției imunitare, în special la adulții în vârstă, a precizat Insider.

În ciuda potențialului său de a fi o „fântână a tinereții”, nimeni nu a bătut în cuie cu adevărat o schemă pentru folosirea medicamentului împotriva îmbătrânirii. Matt Kaeberlein, un cercetător în domeniul longevității care studiază efectele rapamicinei asupra oamenilor, a declarat anterior pentru Insider că „dozele pe care oamenii să le ia în afara prescripției sunt recomandate pe toate gardurile”, adăugând că, „este vestul sălbatic”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Mda…unele dintre terapii sunt pur si simplu numai metode a lua banii celor care au prea multi si nu stiu ce sa faca cu ei

  2. …Desigur ca da…Exemplare gen „Nelo Muska”, „Trompeta Donald”, „Loredana Multa UE” sau „Ilici Ilescu”, considera ca umanitatea ar suferii o mare pierdere daca hoiturile lor ar trece in nefiinta. Niste „lake tristi”…Pierderea unei specii de libelule, conteaza enorm mai mult…

  3. Nu-i cunosc pe toți cei menționați. Dar îl cunosc pe unul David Sinclair. Părerea mea este că este un escroc. Și spun și de ce. Am văzut poze cu el de acum 4 ani unde avea părul cărunt și pielea sub barbă deformată. Arăta exact la anii săi de atunci 48 de ani. Cine spune că arată de 40 de ani, nu m-a văzut pe mine, prieten apropiat cu niveluri periculoase de colesterol de mulți ani(și eu sunt mai slab decât el). Își vopsește părul. Folosește soluții pe bază de retinol și alte soluții pentru albirea pielii. Își păstrează greutatea și probabil are operații. Mai mult ca sigur, din moment ce își vopsește părul are și operații. În rest, el mereu are o poziție din care dă interviuri pentru a-l avantaja în camere. Și apoi el vinde cărți pentru păstrarea tinereții, când el n-a reușit nimic în cei 30 de ani de când activează în domeniu.