Tot mai mulți șacali în județul Sibiu: ”Devine o problemă majoră pentru fauna județului”
Pentru ultimul an, Ministerul Mediului a aprobat, numai pentru județul Sibiu, împușcarea a 124 de șacali prin cota de recoltă, însă vânătorii susțin că e foarte greu ca aceștia să fie vânați, relatează Turnul Sfatului.
”Din punctul nostru de vedere, în fondurile de vânătoare șacalul nu are ce căuta pentru că face ravagii. Ca talie este un animal mai mare decât vulpea și mai mic decât lupul. Vânează tot ce poate prinde de la fazani și iepuri până la căprioare, dar e și necrofag. Devine o problemă majoră pentru fauna județului Sibiu și a țării”, spune Romeo Stoicescu, directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu.
Vânătorii spun că, în general, pasionații de vânătoare nu prea se înghesuie să vâneze șacal. Exemplarele împușcate sunt, de obicei, excepții. ”Șacalul este un animal nocturn, foarte rar sunt văzute exemplare pe timpul zilei, poate la amurg. Iar noaptea sunt greu de găsit și vânat. Ca să-i depistezi ziua trebuie să bați toate tufișurile, mărăcinișurile, locurile izolate unde se poate ascunde. Sunt și extrem de precauți, nu te poți apropia de ei suficient de mult. Cum arată acum câmpurile, culorile dealurilor și faptul că ei umblă prin iarba înaltă sunt aproape imposibil de văzut. Poți să îi ai în față și să nu știi de ei. Cu timpul vor deveni o problemă mare din punct de vedere al echilibrului ecologic”, spune un vânător.
Originar din nordul Africii și sudul Asiei, șacalul a fost observat în România pentru prima dată în urmă cu aproape 50 de ani. De atunci s-a înmulțit exponențial, ajungând acum să fie zărit în majoritatea județelor țării.
Foto: Pexels / Anand Dandekar
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii