G4Media.ro

Toți pacienții cu pneumonie și personalul medical cu simptome vor fi testați…

Sursa foto: G4Media.ro

Toți pacienții cu pneumonie și personalul medical cu simptome vor fi testați pentru coronavirus / Decizia vine după ce un bărbat diagnosticat cu pneumonie la două spitale și trimis acasă a murit de COVID-19

Toți pacienții cu pneumonie și personalul medical cu simptome vor fi testați pentru coronavirus, potrivit noului algoritm de testare publicat vineri de Institutul Național de Sănătate Publică. Decizia vine după ce un bărbat diagnosticat cu pneumonie la două spitale din Timișoara și trimis acasă a murit, joi, de COVID-19. În același timp, peste 150 de medici și asistenți din mai multe spitale din toată țara au fost infectați cu noul virus.

Astfel, începând de vineri, prioritizarea testării în ordine descrescătoare a importanței este, potrivit documentului publicat de INSP, următoarea:

1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internationala;
2. Contacți apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;
3. Personal medico-sanitar simptomatic;
4. Cazuri de pneumonie fara altă etiologie, din TOATE categoriile de varstă și din TOATE spitalele;
5. Cazuri de SARI fara altă etiologie, din TOATE categoriile de varstă și din TOATE spitalele;
6. Persoane instituționalizate simptomatice
7. Pacienti inainte de procedura de transplant (asimptomatici) si donatorii de celule stem hematopoietice inainte de donare

De asemenea, „internarea este recomandată pentru toate cazurile de pneumonie”, iar cazurile din celelalte categorii depistate pozitiv sunt „izolate în spital”.

În același timp, persoanele aflate în carantină sau în izolare la domiciliu vor fi testate doar în cazul în care au simptome.

Potrivit documentului publicat de INSP, „testarea se face DOAR la recomandarea medicului, atat in sistemul public, cat si in cel privat de sanatate”.

„În acest moment Romania se află în stadiu pre-epidemic, înregistrandu-se cazuri de import și cazuri de transmitere locala restransa (generatia 2, 3 si 4), neexistand inca dovezi de transmitere intra-comunitară sustinuita. În aceste conditii strategia trebuie sa fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitarii transmiterii, și pe obținerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectata”, precizează INSP.

Institutul de Sănătate Publică a actualizat și definițiile de caz pentru COVID-19, astfel:

Caz suspect

1) Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) SI fara o alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic SI cu istoric de calatorie sau sedere intr-o tara/regiune cu transmitere comunitara, in perioada de 14 zile anterioare datei debutului
SAU
2) Pacient cu infectie respiratorie acuta SI care s-a aflat in contact apropiat cu un caz confirmat cu COVID-19 case in perioada de 14 zile anterioare datei debutului
SAU
3) Pacient cu pneumonie fara alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic
SAU
4) Pacient cu infectie respiratorie acuta severa (SARI) (febra sau istoric de febra SI tuse SI scurtarea respiratiei (creșterea frecvenței respiratorii) SI care necesita spitalizare peste noapte)) SI fara alta etiologie care sa explice pe deplin tabloul clinic

Contact apropiat

– Persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19;
– Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strangere de mana neurmata de igiena mainilor);
– Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (ex.in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa);
– Persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si pe o durata de peste 15 minute;
– Persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (ex.sala de clasa, sala de sedinte, sala de asteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m;
– Persoana din randul personalului medico-sanitar sau alta persoana care acorda ingrjire directa unui pacient cu COVID-19 sau o persoana din randul personalului de laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fara portul corect al echipamentului de protectie;
– Persoana care a avut contact in avion cu un caz de COVID-19 si care a stat pe unul din cele 2 randuri in orice directie fata de caz, persoane care au calatorit impreuna cu cazul sau care i-au acordat ingrijire in avion, membri ai echipajului care au servit in zona in care s-a aflat cazul. Daca severitatea simptomelor sau deplasarea cazului in avion indica o expunere mai extinsa, vor fi considerati contacti apropiati toti pasagerii din zona respectiva din avion sau chiar toti pasagerii din avion.

Link-ul (legatura) epidemiologic(a) ar fi putut avea loc in perioada de 14 zile anterioare datei debutului cazului index.

Două spitale din Timișoara, cel Județean de Urgență și cel de Boli Infecțioase, au refuzat internarea unui bărbat de 49 de ani diagnosticat cu pneumonie. La șase zile după primul diagnostic, bărbatul a murit, fiind confirmată totodată infectarea cu coronavirus. Detalii aici

Un număr de 1292 cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate în total în România până vineri la ora 13.00, din care 263 în ultimele 24 de ore, cele mai multe înregistrate într-o singură zi. De la declanșarea epidemiei, 24 de oameni au murit. În același timp, 24 de persoane sunt în stare gravă.

Sursa foto: G4Media.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Niste mizerii inconstiente …singurele tari unde unde virusul a facut mai putine ravagii sunt cele unde s a testat sj se testeaza masiv, generalizat: Germania si Coreea de sud. Restul umple in continuare cimitirele…

    • Totusi, nemtii au cele mai bune conditii de spitalizare din lume si au si aparate pentru 30.000 de bolnavi in stare critica. In plus, au afectata populatia tanara mai mult decat restul. Coreea de Sud e alt exemplu unde sistemul medical e bine pus la punct si acolo populatia este si una mai constiincioasa, exista alta mentalitate si sunt mai uniti. Eu zic ca mai degraba au contribuit factorii culturali, cu tot ce inseamna, de la respectul fata de munca, la implicarea sociala, la dezvoltarea unui sistem medical adecvat pentru populatie, etc.

  2. bai mizerabililor, vreau sa vad pe unul vinovat si tras la raspundere penal pt modul cum a tratat cazul barbatului de 49 de ani!
    acum incepeti sa testati ca disperatii in stanga si dreapta dar nu pentru ca e o masura cu cap si va pasa de bolnavi ci pentru simplul motiv ca asta va apara curul la urmatorul incident!
    Jigodiilor!

  3. https://m.mediafax.ro/social/guvernul-francez-a-autorizat-oficial-folosirea-clorochinei-in-tratamentul-pentru-covid-19-19023861

    Olivier Véran, ministrul Sănătăţii a hotărât prescrierea clorochininei la spital dacă medicul consideră că este util, fără a aştepta rezultatele studiilor clinice în curs, relatează Le Figaro. Acest lucru este indicat prin decretul publicat joi în Monitorul Oficial.

    Acesta specifică faptul că „hidroxichlorochina şi combinaţia lopinavir / ritonavir pot fi prescrise, distribuite şi administrate sub responsabilitatea unui medic pacienţilor afectaţi de Covid-19, în unităţile de sănătate care se ocupă de acestea, precum şi pentru continuarea tratamentului lor dacă starea lor o permite şi cu autorizarea medicului iniţial, acasă ”.

    Dar în ce moment al bolii trebuie administrată clorochina? La începutul tratamentului sau când boala devine gravă? Profesorul Didier Raoult, care apără un protocol bazat pe această moleculă la Institutul hospitalo-universitaire Méditerranée, a pus întrebarea într-un videoclip publicat pe 25 martie.

    „Din punct de vedere terapeutic, ceea ce vedem este că pacienţii cu o infecţie respiratorie când merg în terapie intensivă, nu mai au aproape niciunul virus şi de multe ori nici nu mai putem cultiva virusul, aşa că este prea târziu pentru a trata cu antivirale.

    ”, explică el.