Educație și formare

– 2019 – 2020-A urmat mai multe cursuri-absorbție, legislație, reglementări Fonduri Europene în țară și la Bruxelles – Renew Europe – „O Țară ca Afară”;

  • 2007 –Evaluator de competențe profesionale eliberat de CNFPA;
  • 2001- A urmat timp de cinci ani cursurile Facultății de Management în Economia Turismului și Comerțului Internațional din Deva, o facultate din cadrul Universității Ecologice, și și-a luat licența la ASE București în profilul economic managementul turismului și comerțului;
  • 1999-Absolventă a școlii BBC – Televiziune;
  • 1991-Absolventă a cursului de analist programator PC, avizat de Ministerul Educației;
  • 1990-absolventă a Liceului Pedagogic „Sabin Drăgoi” Deva. Mai multe detalii aici.

Experiență profesională

-19.10.2020-prezent-primarul municipiului Câmpulung;

-1996-4.03.2020-jurnalist la ProTv  (reporter, realizator și moderator TV, producător, corespondent de război, prezentator și trainer);

-2004-2005-sales manager;

-1995 – 1996-realizator radio și director de programe-radio T5 ABC.

Competențe lingvistice:

Limbi străine: 

-Engleză

-Franceză

Parcursul politic

-20 iunie 2024: este aleasă președinte USR și este desemnată candidatul la președinție din partea acestei formațiuni politice;

-anterior, președinte USR Câmpung;

-vicepreședinte USR, filiala Argeș;

-devine membru USR în 2018.

Avere

Bunuri imobile

Terenuri: 

-Teren intravilan de 4.924, 70 metri pătrați cumpărat în localitatea Câmpulung (județul Argeș) în 2005;

-Teren agricol de 37.500 de metri pătrați în localitatea Scornicești (județul Olt) primit moștenire (în cotă de 3/8) în 2009 de la Florea Mihaela-Delia Georgescu și Cătălin Georgescu;

-Terenuri intravilane de 2.500 de metri pătrați și 700 de metri pătrați (în cotă de 3/8) în localitatea Scornicești (județul Olt) primite moștenire în 2009 de la Florea Mihaela-Delia Georgescu și Cătălin Georgescu;

-Teren extravilan de 500 de metri pătrați în localitatea Mogoșoaia (județul Ilfov) primit moștenire (în cotă 3/16) în 2009 de la Florea Mihaela-Delia Georgescu și Cătălin Georgescu;

-Teren intrravilan de 1.150 de metri pătrați în localitatea Topalu (județul Constanța) primit moștenire (în cotă 3/16) în 2009 de la Florea Mihaela-Delia Georgescu și Cătălin Georgescu;

-Teren agricol de 20.000 de metri pătrați în localitatea Topalu (județul Constanța) primit moștenire (în cotă 3/16) în 2009 de la Florea Mihaela-Delia Georgescu și Cătălin Georgescu.

Clădiri: 

-Casă de locuit în suprafață de 98,64 de metri pătrați cumpărată în 2005 în Câmpulung (județul Argeș);

-Apartament în suprafață de 65 de metri pătrați cumpărat în 2001 în București;

-Apartament în suprafață de 70,71 metri pătrați în București primit moștenire (în cotă 3/32) în 2009 de la Florea Mihaela-Delia Georgescu și Cătălin Georgescu;

– Apartament în suprafață de 58,52 metri pătrați în București primit moștenire (în cotă 3/16) în 2009 de la Florea Mihaela-Delia Georgescu și Cătălin Georgescu.

Autovehicule

-Autoturism marca Opel cumpărat în 2007.

Plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate:

-Împrumut în valoare de 30.000 de lei acordat Uniunii Salvați România (USR).

Datorii:

-Credit de 232.209,5 lei contractat de la Banca Transilvania în 2017 (scadent în 2037);

-Credit de 41.768,14 lei contractat de la Banca Transilvania în 2021 (scadent în 2026);

-Credit de 25.000 de lei contractat de la Alexandru Nicolae Hagi în 2024 (scadent în 2024).

Venituri din salarii:

-Elena Lasconi-primar municipiul Câmpulung-150.717 lei;

-Cătălin-Teodor Georgescu-consilier Camera Deputaților-75.600 de lei.

Declarație de interese

-președinte Uniunea Salvați România;

-președinte Uniunea Salvați România Câmpung;

-membru Uniunea Salvați România, filiala Argeș.

Controverse majore

-O controversă majoră care o vizează pe Elena Lasconi este cea legată de studiile sale. Mai exact, candidata USR la președinție nu a menționat în CV-ul oficial faptul că a urmat cursurile Facultății Ecologice din Deva, ci doar instituția de învățământ unde și-a susținut lucrarea de licență, respectiv ASE București. Detalii aici.

-Elena Lasconi s-a remarcat printr-o declarație controversată legată de românii din Diaspora, după ce a afirmat că „sunt loială, nu sunt o trădătoare și iubesc țara asta pentru că cel mai simplu lucru este să-ți iei un bilet și să pleci în altă parte”. Detalii aici.

-O decizie controversată care l-a avut în prim plan pe primarul din Câmpulung a fost retragerea din cursa pentru alegerile europarlamentare în urma unei dispute cu fiica sa, derulată în spaţiul public, după ce a declarat într-un interviu că a votat „Da” la referendumul pentru familia tradiţională de acum câţiva ani. Detalii aici.

Campanie

-Elena Lasconi a acordat un interviu pentru G4Media, în care a vorbit despre proiectele sale majore dacă va fi aleasă președinte al României. Detalii aici.

-Elena Lasconi a ieșit în evidență cu o declarație vizavi de atitudinea liderului PNL, Nicolae Ciucă, la depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului Ciolacu. Șefa USR i-a cerut lui Ciucă să semneze moțiunea și să renunțe la „comportamentul de amantă care știe că este înșelată, dar rămâne în relație”, după ce președintele PNL anunțase ruperea coaliției cu PSD concomitent cu rămânerea liberalilor la guvernare. Detalii aici.

-Candidatul USR la președinție i-a atacat pe Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă , care, în opinia sa, s-ar preocupa mai mult de subiectul Klaus Iohannis decât de modificarea legislației pentru a permite doborârea dronelor rusești care ajung pe teritoriul României. Detalii aici.

-Elena Lasconi l-a ironizat pe actualul șef al statului, despre care a spus că nu a putut obține un post la NATO sau în cadrul Uniunii Europene „pentru că este perceput ca leneș” și s-ar mulțumi acum cu un post de senator. Detalii aici.

-Candidatul USR la prezidențiale l-a luat în colimator pe șeful statului, despre care a spus căa preferat să meargă la reședința de la Neptun decât să participe la un dineu organizat de președintele american Joe Biden. Detalii aici.

-Primarul din Câmpung l-a atacat dur pe Klaus Iohannis, despre care a spus că a dorit să readucă la butoane cel mai corupt partid din România (n.r. PSD), iar despre Marcel Ciolacu a afirmat că „avem un Guvern condus de un domn care nu își găsește diploma de bacalaureat”. Detalii aici.

-Elena Lasconi a declarat că, dacă va ajunge președintele României, îl va propune premier pe liberalul Ilie Bolojan, dar nu exclude nici nominalizarea unui prim ministru de la PSD, dacă rezultatul alegerilor parlamentare o va impune. Detalii aici.

-Edilul din Câmpulung a criticat autoritățile române pentru lipsa de reacție după vizita lui Viktor Orban la Băile Tușnad, susținând că este inadmisibil ca premierul maghiar să folosească România ca o platformă de lansare a unor mesaje pro-Rusia și Pro-Putin. Detalii aici.

-Elena Lasconi i-a cerut șefului statului să îl retragă de la post pe comisarul șef de Poliție Constantin Glugă, după ce acesta a fost numit consul al României în Pakistan, susținând că este ”o palmă peste obrazul părinţilor care şi-au îngropat copiii”.Ofițerul de Poliție era șeful IPJ Constanţa când a avut loc tragedia de la 2 Mai, iar la scurt timp și-a dat demisia. Detalii aici.

-Președintele USR i-a atacat dur pe actualul lider al PSD, Marcel Ciolacu, dar și pe foștii președinți social-democrați Mircea Geoană și Victor Ponta, despre care a spus că au rezervat o masă și au amanetat România, după ce aceștia s-au întâlnit la un restaurant. Detalii aici.

-Elena Lasconi a mers la Sibiu, la scurt timp după ce și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale, pentru a participa la Hramul Mănăstirii Turnu Roșu, imaginea sa cu marama pe cap devenind ulterior virală. Detalii aici.

-Primarul din Câmpulung a primit un imn de campanie din partea profesorului Doru Revezeanu din Mehedinți,în care se menționează „Elena, tu ești Kamala de Câmpulung”, cu referire la Kamala Harris, candidatul democraților la alegerile prezidențiale din SUA. Detalii aici.

Programul politic

-Pledează pentru crearea la Cotroceni a unui departament pentru eficientizarea statului;

-În cazul în care statul nu reușește să recupereze prejudiciile în cazurile de corupție în interval de un an, acest lucru să fie făcut de recuperatori privați;

-Propune reformarea Justiției și întărirea rolului DNA în lupta împotriva corupției pentru ca structura anticorupție să îi poată cerceta din nou pe magistrați;

-Pledează pentru desfiinţarea Inspectoratelor şcolare şi creşterea rolului consiliilor de administraţie din şcoli, formate din profesori, elevi, părinţi şi reprezentanţi ai primăriilor;

-În sănătate va propune crearea unui al treilea pilon, similar cu pilonul II de pensii, prin care românii să fie liberi să își aleagă medicul și spitalul unde să fie tratați pentru contribuțiile la asigurările de sănătate pe care le plătesc;

-Cere reducerea taxelor și a cheltuielilor „inutile” ale statului, desfiinţarea a 187 de agenţii și scăderea numărului de parlamentari la 300, așa cum s-a decis în urma unui referendum;

-Propune să fie luate măsuri de reducere a pierderilor uriașe din companiile de stat, unde sunt angajați „prieteni ai politicienilor”, ce ar permite economisirea a 70 de miliarde de lei la bugetul de stat.

În 11 octombrie, Elena Lasconi a sintetizat într-un clip video distribuit pe rețelele de socializare Manifestul pentru România.

Temele majore

Religie: 

Elena Lasconi s-a declarat „creștină și ortodoxă”, chiar dacă toată familia ei (părinți, frați, nepoți) sunt protestanți de rit penticostal. Detalii aici.

LGBT/familia tradițională:

Primarul din Câmpung s-a declarat o susținătoare a familiei tradiționale, chiar dacă acest lucru a adus-o în conflict cu propria fiică și cu o parte din simpatizanții USR. Elena Lasconi a precizat însă că este de acord cu parteneriatul civil între persoane de același sex, dar nu și cu căsătoria. Detalii aici.

Avort:

Elena Lasconi crede e nevoie de educație pentru ca un număr cât mai mic de femei să ajungă la avort, dar finalmente ele trebuie să decidă dacă apelează la această procedură medicală pentru că este vorba de corpul lor. Detalii aici.

Climă: 

Elena Lasconi pledează pentru adoptarea unei strategii naționale de atenuare și adaptare la schimbările climatice, luând ca model orașul Câmpulung, unde, cu fonduri norvegiene, s-a pus în practică un plan ce vizează schimbările climatice. Detalii aici.

Impozitarea veniturilor (progresivă vs. cota unică):

Candidatul USR la președinție s-a pronunțat pentru adoptarea unei legi care să prevadă zero taxe pentru primul contract de muncă pe care îl încheie un român pe o perioadă de doi ani, fără să facă deocamdată referire la preferința pentru o impozitare progresivă sau unică a veniturilor. Detalii aici.

Rusia – Ucraina:

Primarul din Câmpulung s-a declarat o susținătoare a Ucrainei în războiul de agresiune pornit de Rusia și s-a întâlnit recent cu ambasadorul Ucrainei la București pentru a-i transmite acest lucru. Detalii aici.

Pro/anti – occidental (NATO, UE): 

Elena Lasconi consideră benefică aderarea României la UE și NATO și s-a pronunțat pentru continuarea parteneriatului strategic cu SUA dacă va ajunge președintele României. Detalii aici.

Reforma serviciilor secrete:

Edilul din Câmpulung a avut o dispută cu Rareș Bogdan, lider PNL, și Silviu Mănăstire, jurnalist, după ce aceștia au acuzat-o că ar fi colaborat cu serviciile secrete. Elena Lasconi a criticat modul de răspuns al acestor structuri, care nu comunică, la cerere, informații despre colaborarea unor persoane cu acestea, ci doar informații despre propria persoană, care, dacă ar fi făcute publice, spune edilul din Câmpung, ar constitui infracțiune. Detalii aici.

Vezi totul despre Marcel Ciolacu

Vezi totul despre Mircea Geoană

Vezi totul despre Nicolae Ciucă

Vezi totul despre George Simion

Vezi totul despre Kelemen Hunor

Elena Lasconi

  • Data naşterii: 20.04.1972
  • Locul nașterii: orașul Hațeg
  • Stare civilă: căsătorită, un copil

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează