G4Media.ro

Totul despre marele exercițiu militar NATO Steadfast Defender 2024: cât durează, cine…

Sursa foto: Facebook / Ministerie van Defensie – NL

Totul despre marele exercițiu militar NATO Steadfast Defender 2024: cât durează, cine participă și care e scopul desfășurării de forțe fără precedent de la Războiul Rece

Analiză a publicației franceze Le Point, preluat de Rador Radio România:

Operațiunea, cea mai mare din ultimele decenii, își propune să demonstreze forța militară pe care NATO ar avea-o la dispoziție în cazul unei agresiuni asupra unei țări aliate.

După ce au intrat pe teritoriul ucrainean, vor ataca rușii o țară NATO? Pentru a se pregăti pentru acest lucru, NATO a anunțat joi, 18 ianuarie, că lansează un amplu exercițiu militar, cel mai mare „din ultimele decenii”. Potrivit generalului american Christopher Cavoli, comandantul suprem al Forțelor Aliate în Europa (Saceur), acest exercițiu „va fi o demonstrație clară a unității noastre, a puterii noastre și a hotărârii noastre de a ne proteja unii pe ceilalţi”, relatează „Le Parisien”.

Obiectivul acestui exercițiu este așadar pregătirea pentru un atac rusesc, explică ZDF, canalul de televiziune german. Conform tratatului fondator al NATO, atacul asupra unei țări aliate (în prezent 31) trebuie urmat de un răspuns colectiv din partea organizației. Pactul dorește așadar să transmită un mesaj puternic Moscovei, la aproape doi ani de la începerea ofensivei din Ucraina, care se apără din februarie 2022 datorită ajutorului oferit de alianță.

Botezată Steadfast Defender, această operațiune își propune să arate Moscovei că țările alianței vor fi pregătite să ia armele pentru a răspunde oricărei ofensive, au explicat oficialii NATO pentru „Financial Times”.

„Obiectivul exercițiului este de a valida pe teren capacitățile de consolidare a Alianței Atlantice la granița sa de est”, confirmă generalul Jérôme Pellistrandi, redactorul-șef al revistei „Défense nationale”, relatează „Ouest-France”. Cu toate acestea, „nu este vorba să amenințăm Rusia. […] Este un mesaj disuasiv, nu este un mesaj ofensiv”, precizează el.

Deși nu a fost indicată o dată anume, operațiunea Steadfast Defender va începe în februarie și va dura câteva luni.

Manevrele se vor întinde de la Atlantic până la flancul estic al NATO, a declarat amiralul Rob Bauer, şeful comitetului militar al NATO, în cadrul unei conferinţe de presă. În septembrie anul trecut, „Financial Times” a precizat că exercițiul va avea loc între Germania, Polonia și țările baltice, respectiv Estonia, Letonia și Lituania.

NATO a indicat că 90.000 de soldați vor lua parte la această operațiune de descurajare. Vor fi mobilizate și aproximativ 50 de nave de război, 80 de avioane și 1.100 de vehicule de luptă diferite.

Toate cele 31 de țări membre NATO sunt implicate și vor trimite câte un contingent. La operațiune va participa și Suedia, care se află în proces de aderare la alianță. Dar o proporție semnificativă dintre soldații participanți vor fi britanici, Londra mobilizând cel puțin 20.000 de soldați. Franța, la rândul ei, va trimite un contingent semnificativ, dar mult mai mic, explică Jérôme Pellistrandi.

Operațiunea Steadfast Defender este considerată cel mai mare „joc de război” de la Reforger, în 1988, în care au fost implicați 125.000 de soldați. „Este un record în ceea ce privește numărul de soldați”, a mai explicat Rob Bauer.

Și dacă manevrele NATO sunt ceva curent, acestea vor acoperi toate domeniile. Acestea vor permite țărilor alianței să își coordoneze acțiunile și vor avea ca scop „să-i facă pe aviatorii, marinarii și batalioanele de infanterie să lucreze împreună”, continuă Jérôme Pellistrandi. Vor include și întărirea pe continentul european a trupelor „venite din America de Nord”, a precizat, la rândul său, generalul Christopher Cavoli.

Prin această operațiune, Franța va căuta mai ales să-și consolideze credibilitatea pe scena internațională, în timp ce țara tocmai a preluat controlul unei forțe terestre multinaționale NATO pentru un an. Aceasta din urmă, cu până la 120.000 de oameni, poate fi desfăşurată în caz de agresiune. (Traducere: Gabriela Sîrbu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...