Totul despre moțiunea de cenzură: ultimele calcule și negocieri politice care ar putea duce la anticipate pentru prima oară în istorie
Parlamentul dezbate și votează azi, de la ora 12.00, moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, semnată de 208 parlamentari PSD și UDMR după ce Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Dacă trece, moțiunea de cenzură va deschide drumul către alegerile anticipate – o premieră în istoria post-decembristă. Anticipatele au fost cerute în mod repetat de președintele Klaus Iohannis, în ciuda reticenței inițiale a premierului Orban, pentru a schimba majoritatea din Parlament și a demara reformele sistemice.
PSD și UDMR au împreună 232 de voturi, cu unul mai puțin decât necesarul de 233 pentru a dărâma guvernul. De unde pot veni voturi suplimentare?
Pro România. Liderul Partidului, Victor Ponta, a dat de înțeles marți seară, printr-o postare pe Facebook, că ar putea vota moțiunea alături de PSD. Ponta și oamenii săi au negociat cu PSD și urmează să ia o decizie azi, la ora 10.00, la ședința conducerii partidului. Pentru Pro România, păstrarea actualului sistem de vot la locale – un tur la primari și vot direct pentru președinții de Consilii Județene – înseamnă dispariția oricărei șanse de a rupe serios din PSD la locale. În aceste condiții, Pro România va avea nevoie de o alianță tocmai cu PSD pentru a-și asigura locuri în consiliile locale și județene, dar și în viitorul Parlament, așa că e posibil ca la moțiune consemnul în Pro România să fie ”liber la vot după conștiința fiecărui parlamentar”, dacă negocierile cu PSD au decurs bine. Dacă PSD nu le garantează însă alianța pentru viitoarele alegeri, e posibil ca parlamentarii Pro România să voteze împotriva moțiunii.
ALDE și PMP. Cele două partide au primit de la PNL zeci de posturi de conducere în administrația locală și centrală și, până acum, s-au dovedit parteneri loiali la guvernare. În plus, pentru fiecare dintre ele anticipatele, combinate cu alegeri locale într-un singur tur, ar aduce pericolul ieșirii din Parlament, așa că e puțin probabil să voteze moțiunea.
USR. Partidul condus de Dan Barna are nevoie de alegeri locale în două tururi pentru a-și crește baza de putere în local. În plus, USR e dezavantajat de anticipate în acest moment din cauza lipsei unui narativ puternic de campanie, așa că e puțin probabil ca vreun parlamentar USR să voteze moțiunea. Excepție fac cei doi parlamentari excluși din partid, Adrian Dohotaru și Oana Bazgan, care la moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă au făcut jocul PSD.
Minoritățile naționale. PSD a dovedit de-a lungul timpului că poate atrage o parte dintre deputații minorităților, nefiind exclus ca la moțiune unii dintre cei 17 să voteze pentru căderea guvernului.
Rămâne neclar un singur lucru: cum îi va convinge Marcel Ciolacu să voteze moțiunea care deschide drumul anticipatelor pe parlamentarii care și-ar pierde privilegiile personale precum pensia specială și orice șansă de a fi reales în parlament.
Ce se întâmplă dacă moțiunea trece și guvernul Orban pică? Dacă guvernul Orban e demis prin moțiune, proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi e respins. Odată ce guvernul ar fi demis, nu va putea emite ordonanțe și ordonanțe de urgență, ceea ce înseamnă că va fi imposibil de adoptat o OUG pentru alegeri locale în două tururi. În plus, guvernul Orban a renunțat marți la proiectul de OUG pentru alegerea președinților de Consilii Județene prin negocieri între consilierii județeni, ceea ce înseamnă că, dacă moțiunea trece, baronii locali din PSD și PNL sunt marii câștigători, securizându-și posturile prin menținerea status quo-ului.
Anticipatele pot fi declanșate dacă două propuneri de guvern pică în Parlament la vot în termen de 60 de zile de la căderea guvernului Orban. Dorința președintelui Iohannis și a PNL este de a organiza anticipatele – în eventualitatea declanșării lor – cât mai aproape de data alegerilor locale, astfel încât cele două campanii să se suprapună cât mai mult posibil.
Odată anticipatele declanșate și formată o nouă majoritate parlamentară – cel mai probabil în jurul PNL, după cum arată sondajele – viitorul Parlament și viitorul Guvern vor putea gestiona chestiunea majorării pensiilor cu 40% fără presiunea alegerilor.
Foto: Ludovic Orban (InquamPhotos / George Călin)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii