Educație și formare
1984 – 1988: Elev, Liceul ”Radu Negru” Făgăraș
Premiul I la Olimpiada Internațională de Matematică în 1987, 1988
1989 – 1992 Student, Facultatea de Matematică, Universitatea București
1992 – 1995 Student, Ecole Normale Superieure, Paris
1992 – 1993 Masterat în matematică, Universitatea Paris 11
1993 – 1998 Doctorat în matematică la Universitatea Paris 13
1998 – 2016 Cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române
Experiență profesională
2008: Președinte fondator, vicepreședinte al Asociației Salvați Bucureștiul Asociația este cel mai cunoscut ONG din România în dezvoltarea urbană și în protejarea patrimoniului și unul dintre cele mai cunoscute ONG-uri din România în general. A influențat modificarea Legii Urbanismului și a Legii spațiilor verzi urbane. A câștigat mai multe litigii strategice în urbanism, protejarea patrimoniului și protecția mediului.
2007 – 2008: Membru al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza și Elaborarea Politicilor din Domeniile Educației și Cercetării din România
2000 – 2006: Director executiv și fondator, Școala Normală Superioară București
2000 – 2005 Președinte fondator al Asociației Tinerii pentru Acțiune Civică
În anii 2000 și 2002 Asociația a organizat Forumurile Tinerilor Români cu Studii în Străinatate.
Parcursul politic
2015 – 2017: Nicușor Dan a intrat în politică în 2015 și în 2016 a fondat USR, o mișcare politică transformată în partid politic, Uniunea Salvati România (USR)
2016: Deputat în Parlamentul României
2016: Candidat USR la Primaria Bucureștiului, al doilea clasat, 30%.
În 2017 a demisionat din partidul fondat de el, în urma unui diferend de opinii legat curentul progresist dominant în partid.
Din 2020: Primarul general al Capitalei
A fost reales în 2024, cu peste 47% din voturi.
În noiembrie 2024, bucureștenii au votat pentru Referendumul propus de el, pentru reorganizarea financiară și urbanistică a României.
Avere
Bunuri imobile
Terenuri:
– teren intravilan cumpărat în 2007, la Predeal, în suprafață de 7.460 de metri pătrați
Clădiri:
- Nu deține case, apartamente sau alte clădiri
Alte bunuri:
- Autovehicul Marca Citroen din 1986
Datorii:
– 100.000 de euro la Garanti Bank scadent în 2032
– datorie de 27.000 de euro scadentă în 2025 – creditor nespecificat
– datorie de 25.000 de euro scadentă în 2025 – creditor nespecificat
Conturi și depozite bancare
– 439.536 de lei la BCR
Venituri din salarii și alte surse:
– indemnizația de primar de 296.675 lei.
– alocațiile copiilor în sumă totală de aproximativ 9.000 de lei.
Donații și rambursări:
– Autoritatea Electorală Permanentă – rambursarea cheltuielilor electorale efectuate în campania electorală pentru alegerile locale din 2004 în sumă de aproape 660.000 de lei.
– aproximativ 1.150.000 de lei din donații pentru susținerea candidaturii la funcția de primar al Capitalei.
Declarație de interese
– nu și-a trecut nimic în declarația de interese.
Controverse majore
– A fost acuzat că i-a cerut Elenei Lasconi să se retragă din cursa pentru alegerile prezidențiale în favoarea lui Nicolae Ciucă. Nicușor Dan a negat.
– La momentul depunerii candidaturii pentru prezidențiale, în dreapta lui Nicușor Dan a stat un colonel SRI în rezervă, scrie Recorder. Daniel Ene a fost prezent alături de candidatul independent la alegerile prezidențiale la aproape toate deplasările sale în țară.
– Relaţia cu omul de afaceri Matei Păun: Consultant financiar cu cetățenie germană și domiciliu în SUA, Păun a făcut afaceri în spațiul ex-sovietic, inclusiv Rusia și Belarus, potrivit Rise Project.
Matei Păun a avut de-a lungul timpului mai multe postări pe rețelele sociale cu poziții pro-Putin și pro-Rusia.
– Nicușor Dan spus că l-ar lua consilier la Cotroceni pe Klaus Iohannis, deoarece consideră că fostul şef al statului are „proaspete toate legăturile cu toţi partenerii” României.
Ulterior s-a delimitat de declarația respectivă.
– A afirmat, în legătură cu faptul că avortul ar putea deveni un drept constituţional, că în principiu este pentru dreptul femeii de a decide cu privire la propriul corp, dar a adăugat că există şi nuanţe în legătură cu vârsta fătului.
Campanie
– Testul Puterii cu Denise Rifai la Fanatik.ro
– B1 TV – intervenție telefonică legată de NATO, investiții militare și Republica Moldova. Detalii AICI.
– Digi24 – Emisiunea ”În fața ta” – Întrebat pe cine ar prefera în funcția de premier, dacă va fi ales președinte, că are multă simpatie și considerație pentru Ilie Bolojan. Detalii AICI.
Programul politic
Nicușor Dan candidează cu sloganul ”România onestă”. Pe site-ul său de campanie nu se găsește deocamdată programul său politic.
Temele majore
Religie:
Nicuşor Dan a afirmat că este creştin ortodox, că îşi creşte copiii în credinţă, dar a adăugat că ”s-a abuzat prea mult de asocierea cu Biserica în zona politică”.
- ”Da, cred în Dumnezeu, da, sunt creştin ortodox, da, încerc să-mi educ copiii în această directive, însă cred că credinţa este ceva intim şi mai cred că s-a abuzat prea mult de asocierea cu Biserica în zona politică. Cred că în momentul în care tu faci politică agăţându-te de Biserică, de fapt, profanezi şi nu faci nici una şi nici alta”
LGBT/familia tradițională:
În 2024 a refuzat să dezvăluie cum a votat la referendumul pentru familie. El a precizat că nu doreşte să se poziţioneze în această „dispută ideologică”. În 2017 a demisionat din USR din cauza unor disensiuni cu colegii de partid, legate de poziționarea pe această temă.
Despre Parteneriatul civil între două persoane de acelaşi sex, Nicușor Dan a spus că ”este o chestiune pe care trebuie să o tranşeze societatea, ia politicienii să fie doar mediatorii acestei dezbateri”.
Climă:
Nu a făcut declarații explicite legate de modul în care consideră că ar trebui abordate schimbările climatice sau temele asociate.
În 27 martie 2025 a spus totuși într-o declarație citată de Euronews că: „Eu cred în încălzirea globală generată de om după cum cred în știință”.
Impozitarea veniturilor (progresivă vs. cota unică):
Momentan nu s-a exprimat explicit pe acest subiect.
Rusia – Ucraina:
„România a acționat corect pentru propria ei securitate. A ajutat Ucraina, dar s-a ajutat și pe ea însăși. Asigurând stabilitatea pe continent, România își consolidează securitatea, iar NATO rămâne cel mai bun scut al său”, a spus recent Nicușor Dan.
El a mai vorbit despre necesitatea unei reforme a Armatei Române, având în vedere schimbările din peisajul geopolitic mondial.
„România trebuie să se consolideze ca stat, atât în funcționarea instituțiilor, cât și în ceea ce privește Armata. Intrăm într-o perioadă globală în care vor apărea tensiuni, iar dacă vrei pace, trebuie să descurajezi războiul” este o altă declarație pe acest subiect, a lui Nicușor Dan.
De asemenea a criticat recent intervenția SVR în favoarea lui Călin Georgescu.
Pro/anti – occidental (NATO, UE):
Nicușor Dan s-a declarat în repetate rânduri ca fiind pro-occidental și pro-european.
Reforma serviciilor secrete:
Nicușor Dan a vorbit despre un eșec al serviciilor secrete la alegerile din 24 noiembrie, care a dus la anularea alegerilor și despre necesitatea unui control civil real asupra acestora. Întrebat de G4Media dacă este nevoie de o nouă lege a serviciilor secrete, el a declarat că ”în urma unei largi dezbateri, publice, trebuie să dăm noi legi ale siguranței naționale”.

Nicușor Dan

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank