Totul despre scandalul ordonanţei de clasare date lui Iohannis de procurorul Cristian Lazăr şi depuse în dosarul de candidatură al procurorului general Augustin Lazăr
Scandalul ordonanţei de clasare date în 2014 primarului de la acea vreme al Sibiului, Klaus Iohannis, de către procurorul Cristian Lazăr de la Parchetul general şi depuse în 2016 la dosarul de candidatură al actualului procuror general Augustin Lazăr este unul încâlcit, dar nu de nedezlegat.
La o analiză atentă, scandalul pare a fi amorsat minuţios de ministrul Tudorel Toader, care a iscat, menţinut şi sporit confuzia între numele celor doi procurori, Augustin Lazăr şi Cristian Lazăr. Însă, niciodată, Tudorel Toader nu a afirmat că ordonanţa de clasare dată lui Klaus Iohannis de procurorul Cristian Lazăr a fost emisă de procurorul Augustin Lazăr. Tudorel a afirmat doar că în dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr din 2016 „apare o rezoluție de clasare emisă de procurorul Lazăr și referitoare la președintele României în funcție”.
Dincolo de confuzia stârnită deliberat sau nu de Tudorel Toader, rămâne totuşi întrebarea de ce clasarea dată lui Iohannis de procurorul Cristian Lazăr a fost depusă la dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr din 2016 de la Ministerul Justiţiei. Procurorul general a dat vina pe o secretară, o grefieră de la Parchetul Curţii de Apel Alba, unde el era şef până să ajungă procuror general al României. Ea ar fi confundat numele celor doi procurori şi ar fi trasmis la MJ, pe lângă cele 10 lucrări, cerute de lege, ale lui Augustin Lazăr, alte două lucrări, ale altor doi procurori: o clasare dată lui Iohannis de procurorul Cristian Lazăr de la Parchetul general şi o alta, dată de procurorul Iustin Bic de la PCA Alba, unde Augustin Lazăr era şef pe atunci. Tudorel Toader a replicat şi a spus că el nu crede că a fost o eroare a secretarei de la PCA Alba, iar sindicatul grefierilor s-a revoltat că vina este aruncată pe o simplă grefieră.
Prin tot acest scandal pe care l-a stârnit, Tudorel Toader încearcă să arunce o umbră de îndoială asupra numirii procurorului general Augustin Lazăr în 2016 de către preşedintele Klaus Iohannis, acum, când cere revocarea procurorului general.
„Nu cunoaștem documentele care au fost analizate la acea dată de către domnul Președinte pentru a motiva decizia sa de numire în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, deoarece din documentele de la Ministerul Justiției nu rezultă conținutul dosarului transmis către Administrația Prezidențială”, afirmă ministrul Justiţiei într-un comunicat din 31 octombrie.
Interesant e şi că, în urma scandalului, lideri PSD precum Florin Iordache şi Ecaterina Andronescu au cerut explicaţii după „gafa” ministrului Justiţiei, pe care l-au acuzat că ar fi confundat „Lazării”.
Vezi mai jos cronologia războiului declaraţiilor pe tema ordonanţei de clasare date lui Klaus Iohannis dintre ministrul Justiţiei Tudorel Toader şi procurorul general Augustin Lazăr.
24 octombrie: În anunţul privind declanşarea procedurii de revocare a procurorului general, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a făcut următoarea declaraţie care a provocat confuzia:
„Nu credem faptul că are vreo legătură numirea fără toate documentele cu unul dintre documentele din dosar de candidatură a actualului procuror general în care, și chiar nu înțeleg de ce a pus-o în dosar, apare o rezoluție de clasare emisă de procurorul Lazăr și referitoare la președintele României în funcție”.
De observat că Tudorel Toader nu a afirmat niciodată că ordonanţa de clasare a fost emisă de procurorul Augustin Lazăr.
26 octombrie: Parchetul Curții de Apel Alba Iulia a arătat că procurorul general Augustin Lazăr nu a soluționat și nici nu a confirmat vreun dosar în care apărea numele președintelui României, Klaus Iohannis (detalii aici).
29 octombrie: CSM l-a contrazis pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a afirmat în anunţul privind cererea de revocare a procurorului general al României, Augustin Lazăr, că în dosarul de candidatură al acestuia din 2016 ar exista o ordonanţă de clasare dată lui Klaus Iohannis. CSM a răspuns unei solicitări a procurorului general care a cerut oficial o copie după ordonanța de clasare care ar fi fost atașată la dosar. CSM a răspuns că nu a identificat un astfel de document (detalii aici).
În aceeaşi zi, Tudorel Toader a precizat pentru G4Media.ro că dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr de la CSM, MJ şi Cotroceni nu ar avea acelaşi conţinut.
“Verificati din trei părţi! Să vedem cine spune adevărul! Confruntaţi conţinutul dosarului, care ar trebui să fie identic, de la Ministerul Justiţiei, CSM şi Cotroceni! Luaţi în considerare şi declaratia d-nei Prună, potrivit căreia, ei la MJ nu au consultat dosarul, au verificat doar cei de la CSM. Apoi trageţi concluziile!”, a declarat ministrul Justiţiei pentru G4media.ro (detalii aici).
Tot pe 29 octombrie, Tudorel Toader a promis că a doua zi va da publicităţii dosarul de candidatură din 2016 de la MJ al lui Augustin Lazăr.
30 octombrie: Toader nu a dat publicităţii, aşa cum a susținut, dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr. Surse din MJ au explicat pentru G4Media.ro că funcţionarii din minister i-au atras atenţia ministrului că nu ar fi în regulă publicarea unui dosar nepublic, cu date personale. Cel mai probabil, ministrul a renunţat la publicarea dosarului pentru a nu se vulnerabiliza în cazul unei acţiuni în instanţă din partea procurorului general, au explicat sursele G4Media.ro.
31 octombrie: Tudorel Toader a dat publicităţii doar un comunicat de presă stufos în care a reluat acuzaţiile la adresa procurorului general, dar nu a publicat documentele, ci le-a transmis la CSM și a solicitat Consiliului să îi confirme sau să îi infirme alegaţiile.
„În dosarul de numire a domnului Augustin Lazăr în funcția de procuror-șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de la Ministerul Justiției, s-a identificat o Ordonanță de clasare pentru un dosar deschis în anul 2013 pe numele primarului Municipiului Sibiu de la acea dată, domnul Klaus Werner Iohannis”, a arătat MJ în comunicat.
De observat că, de această dată, ministrul a precizat că este vorba de dosarul de candidatură de la Ministerul Justiţiei.
Potrivit unor surse judiciare, la dosar, pe lângă cele 10 lucrări ale lui Augustin Lazăr, au fost inserate încă două: clasarea dată de procurorul Cristian Lazăr lui Klaus Iohannis în septembrie 2014 şi clasarea dată de procurorul Iustin Bic de la Parchetul Curţii de Apel Alba unei părţi disjunse din dosarul clasat de Cristian Lazăr şi trimise la PCA Alba, unde Augustin Lazăr era şef. În 2016, reprezentanţii MJ au observat că cele două clasari nu sunt emise de Augustin Lazăr şi le-au îndepărtat din dosarul de candidatură al actualului procuror general al României, au explicat surse judiciare pentru G4media. Aceasta ar fi explicaţia pentru care la dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr de la CSM nu se regăsesc cele două clasări.
De observat, de asemenea, că ministrul Tudorel Toader a menţinut confuzia în jurul numelui Lazăr, care a dat clasarea lui Klaus Iohannis.
„Autorul ordonanței de clasare a fost numit de către președintele în funcție, conform art. 54 alin (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, la propunerea ministrului justiției, într-o funcție de procuror de rang înalt”, se arată în comunicatul MJ (detalii aici).
Or, autorul ordonaţei de clasare – date lui Klaus Iohannis şi depuse la dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr – este procurorul Cristian Lazăr de la Parchetul general (PG). Este adjunctul şefului Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din PG şi a candidat pentru şefia DNA, însă a fost respins de Tudorel Toader. Nici această afirmaţie din comunicatul MJ nu este greşită, chiar dacă sporeşte confuzia, întrucât procurorul Cristian Lazăr a fost numit adjunct al şefului SUPC din PG în decembrie 2015 de către preşedintele Klaus Iohannis, la propunerea ministrului Justiţiei de atunci, Raluca Prună, la fel ca şi actualul procuror general Augustin Lazăr.
Şi, în final, comunicatul MJ încercă să arunce o umbră de îndoială în privinţa numirii lui Augustin Lazăr de către preşedintele Klaus Iohannis.
„Nu cunoaștem documentele care au fost analizate la acea dată de către domnul Președinte pentru a motiva decizia sa de numire în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, deoarece din documentele de la Ministerul Justiției nu rezultă conținutul dosarului transmis către Administrația Prezidențială. Ordonanța de clasare menționată la punctul anterior se află în dosarul de la Ministerul Justiției, aferent procedurii de numire a domnului Augustin Lazăr în funcția de procuror general”, se arată în comunicatul lui Tudorel Toader.
Tot ieri seară, 31 octombrie, procurorul general Augustin Lazăr a emis, la rândul lui un comunicat de presă, în care a acuzat manipulările lui Tudorel Toader.
„Am aflat abia după o săptămână de suspans că ordonanța de clasare invocată de ministrul justiției nu a fost emisă, confirmată sau verificată de subsemnatul în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, astfel cum acesta a lăsat să se înțeleagă, enumerând-o ca motiv de revocare. Este un mod tipic de manipulare prin distorsionarea adevărului”, afirmă procurorul general în comunicat.
Procurorul general Augustin Lazăr a explicat şi cum au ajuns clasările lui Iohannis date de procurorii Cristian Lazăr de la PG şi Iustin Bic de la PCA Alba în dosarul lui de candidatură de la MJ din 2016. O secretară, o grefieră de la PCA Alba, unde Augustin Lazăr era şef în 2016, ar fi confundat numele lui Augustin Lazăr şi Cristian Lazăr şi ar fi trimis la MJ la dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr şi clasarea lui Iohannis dată de Cristian Lazăr.
„Ministrul justiției exploatează o eroare de grefă survenită în martie 2016, făcută cu ocazia selectării lucrărilor necesare pentru procedura de numire în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Efectuând copii după documente redactate de A. Lazăr, grefiera a fotocopiat, urmare a unei erori generate de identitatea numelui de familie, ordonanța emisă de procurorul șef adjunct de secție Cristian A. Lazăr din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Această ordonanță de disjungere cu privire la alte persoane a ajuns prin declinarea competenței la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, dosar pe care l-am repartizat, spre soluționare, unui procuror.
Copiile mai multor lucrări au fost introduse într-un plic și depuse împreună cu proiectul de management la Ministerul Justiției, unde eroarea a fost observată și înlăturată. Proiectul a fost publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii în perioada 4 – 21 aprilie 2016, fiind pus în dezbatere publică, perioadă în care s-au efectuat verificări asupra candidatului, așa cum s-a dispus prin Hotărârea Secției pentru Procurori nr. 235 din 4 aprilie 2016”, a explicat procurorul general.
Imediat, Tudorel Toader a revenit pe Facebook şi a subliniat că el nu crede că este vorba de o eroare, iar Sindicatul grefierilor s-a revoltat că vina este aruncată asupra unei grefiere (detalii aici și aici).
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii