G4Media.ro

Totul pentru Dragnea. Mai puțin amnistie și grațiere

Totul pentru Dragnea. Mai puțin amnistie și grațiere

Vestea bună este că Tudorel Toader n-a venit cu amnistia și grațierea visată cu ochii deschiși de Liviu Dragnea. A forțat din nou adoptarea ei? L-a presat pe ministrul justiției chemat noaptea la partid? Foarte probabil. Doar opțiunea nucleară i-ar oferi garanția că scapă de dosare și eventuale noi condamnări. Veștile bune se cam opresc însă aici. Refuzul lui Toader și Dăncilă de a apăsa butonul roșu al OUG-ului reprezintă partea plină a unui pahar care se golește rapid. De aici încolo vin veștile proaste.

În sinteză, instituții întregi din statul român funcționează azi la comanda unui singur om, care se folosește de ele pentru a încerca să-și rezolve probleme personale. Săptămâna trecută i-a delegat atribuțiile lui Florin Iordache pentru a trimite, în calitate de președinte temporar al Camerei Deputaților, sesizarea la CCR pe tema conflictului între Parlament și Parchetul General pe tema protocoalelor din justiție.

Acest demers a trecut din păcate prea puțin comentat, deși el reprezintă un abuz grav în sine, petrecut sub ochii noștri. Liviu Dragnea încearcă să distrugă protocoalele din justiție, sperând ca în acest fel să elimine o serie de probe din dosarele lui. E liber să facă asta în instanță, cu avocații, sau să-și pună cățeii din partid să latre la ele de dimineața până seara la televizor.

Avem însă o mare problemă în momentul în care instituții-cheie din stat sunt puse să lucreze în beneficiul personal al unui dublu condamnat penal. Deoarece Dragnea, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, intra într-un conflict de interese mult prea evident să semneze personal o sesizare la CCR de pe urma căruia profită în mod direct, și-a pus un subaltern să o facă. Subterfugiul nu elimină complet discuția despre abuz. Reacția publicului și a opoziției în fața acestor forțări a fost anemică.

A venit apoi decizia CCR la Codul de Procedură Penală, 64 de articole fiind declarate neconstituționale în totalitate sau în parte de o curte mai mult decât indulgentă cu majoritatea PSD-ALDE. Ei, cu toate acestea, 64 de articole au picat, cu votul unanim al celor 9 judecători. Asta spune totul despre lipsa de profesionalism a comisiei speciale din Parlament, de superficialitatea și reaua-credința cu care a lucrat.

De filtrul Curții au trecut totuși numeroase orori juridice care slăbesc puterile procurorilor și vor lucra în beneficiul marilor cercetați penal, în frunte cu Liviu Dragnea. Inventarul lor îl puteți citi pe larg aici. Nici în fața faptului că Parlamentul a mutilat Codul de Procedură societatea n-a mai găsit resurse să reacționeze. Doar liderul PNL și-a proclamat ”victoria aproape totală” de la CCR, grăbindu-se în mod nejustificat să-și treacă în palmares un câștig iluzoriu.

În fine, OUG-ul dat luni de Guvern conține cel puțin o prevedere scrisă tot pentru satisfacția unui singur om. Majorarea condiției de vechime de la opt la zece ani pentru procurorii care activează în DNA o vizează în primul rând pe Alexandra Lăncrănjan, procuror care anchetează dosarul Tel Drum. Tot ea a fost vizată și când inițial au majorat condiția de vechime în comisia specială de la șase la opt ani numai că, ghinion, între timp a făcut anii ceruți de lege. În consecință, Guvernul a plusat cu încă o majorare, de la opt la zece ani.

Cum justifică ministrul justiției, fost judecător CCR, urgența unui astfel de reglementări făcute prin OUG? Ce spune celălalt fost judecător CCR din Guvern, Toni Greblă, despre astfel de prevederi cu dedicație pentru anumiți procurori date prin ordonanță de urgență? Și ce-ar mai fi de adăugat când textul trimis vineri la CSM nu conținea aceste prevederi, puse cu mâna peste noapte, ca…? Pot completa singuri restul.

De notat că aceste forțări inacceptabile nu mai stârnesc revoltă. Publicul s-a demobilizat mai ales după 10 august, și-a pierdut speranța că liderul maxim mai poate fi înlăturat ușor de la butoane din moment ce puciurile interne eșuează unul câte unul și vede cum justiția, pentru care a ieșit un an și jumătate în stradă, parcă a redus și ea motoarele sub ploaia de lovituri administrate de putere.

Este cel mai prost moment pentru resemnare. Publicul a jucat de un an și jumătate un rol crucial în salvarea justiției de la moarte sigură, a atras atenția partenerilor occidentali că România merită salvată de la căderea în autocrație și iliberalism și le-a dat motive multora să reziste. Tot publicul, să nu uităm asta, a refuzat să intre în jocul lui Liviu Dragnea făcând pasul la offside.

Nu se putea un context mai nefericit pentru decizia Înaltei Curți, care a admis luni un recurs în interesul legii şi a stabilit că există obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice atunci când acestea se desfăşoară în pieţe ori pe căile publice – drum public, parte carosabilă şi trotuar – sau în locuri situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.

Cum ar trebui să procedeze publicul în cazul unui OUG pe amnistie și grațiere? Să desemneze un reprezentant care să anunțe autoritățile că populația va ieși furioasă pe străzi? Și dacă nu se va găsi nimeni s-o facă, vor amenda jandarmii miile sau zecile de mii de manifestanți din Piața Victoriei?

Ne întoarcem la Colectiv, octombrie 2015: The day we give in is the day we die.

Se împlinesc trei ani de atunci, doar trei ani și n-ar trebui să uităm atât de repede că tragediile mari din această țară au o cauză precisă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

37 comentarii

  1. Iesim cu totii in strada sau ne caram, praful sa se aleaga de tara hotilor. Uitati-va la copiii vostri si intelegeti ca acestia nu mai au nici un viitor in tara asta. E tara mafiei de acum …

    • Cara-te ! O sa plang dupa tine!

    • @oltete păi deja plângi băi maimuță, când mămica ta o să facă cancer și la spital o s-o trateze cu o frecție să îți amintești că pesedoiul a alungat 3 sferturi dintre medici în țări civilizate. La fel când copkilul tău merge la școală care este obligatorie, dar se întoarce acasă semianalfabet pentru că pesedoiul a distrus învățământul. La fel când tu ai să faci un accident auto și ai să rămâi paralizat pe viață pentru că pesedoiul a furat toți banii de autostrăzi. Și tot așa, plângi :)))

    • @Johnny,
      Probabil că Vâlcov le promite că se vor construi orașe doar pentru activiștii pesediști, unde cancerul și toate celelalte rele vor avea nevoie de o cartelă specială pentru a avea acces !

    • Cei mai orientati au asculatat zicerea lui basescu din 2010 , cand a spus raspicat ca cine nu este multumit in Romanica , nu are decat sa plece .
      Eu l-am ascultat si asa am procedat .

    • Oltete ramai tu sa-ti dea PSD „placute suedeze”

  2. Il inteleg si pe Tapalaga si inteleg dezamagirea avuta in urma deciziilor irespnsabile luate de Dragnea and Co. Este trist sa vezi cum se naruie tot ceea ce au realizat oamenii prin protestele lor de doi ani incoace. Practic n-o sa mai fie nimeni de acord cu protestele masive din Piata Victoriei, asta este clar. Prin decizia asta practic se acopera orice actiune a jandarmeriei , iar actiunile lor devin legale in cazul in care protestele nu primesc aprobare. Oricum, cineva trebuie sa infunde puscaria pentru 10 august. Noi nu ne resemnam insa ce am mai putea face? Sunt curios ce efecte vor avea viitoarele sanctiuni ale Comisiei UE pentru Romania, pentru ca sunt sigur ca vor veni. Sunt curios daca penalii vor face pasul inapoi cand vor vedea fondurile UE taiate complet dreptul de veto in Consiliu anulat.

    • @mishu,

      Ce aprobare ??? Trebuiesc doar declarate… este adevarat cu 72 de ore inainte de data desfasurarii lor !

      Iar printr-un artificiu se acopera si situatia protestelor spontane !

      PS. Sunt convins ca dupa o scurta perioada in care va asimila implicatiile noilor modificari Societatea civila va iesi iar in strada si in mod spontan si in mod organizat ! 😉

    • Pai daca nu se pot fura, am observat ca nu-i mai intereseaza fondurile UE.

  3. Un parlamentar german a spus ca ” industria Germaniei nu poate produce atatea topoare cate cozi de topor sunt in Romania” !

  4. „Nu se va gasi nimeni care sa anunte autoritatile” pentru un protest spontan!? Si toti ziaristi care se autointituleaza cruciatii anticoruptiei ce pazesc? Rares Bogdan, Cristian Pantazzi, O. Teodorescu, d-voastra d- le Tapalaga, daca chiar credeti in ce scrieti ce va impiedica sa va asumati anuntarea autoritatilor? D. Ciolos, D Barna toti sunt anticoruptie. Poate ca inainte sa cearte lumea ca nu mai iese in strada, ar putea sa isi asume asa ceva… Nu?

  5. Pana la urma necazul nu se trage de la infractorii analfabeti care au ajuns la butoane , prin vot, si care incearca sa scape dand foc la tara. Asta fac pt a-si scapa pielea. Nenorocirea este ca reusesc sa faca acest lucru prin intermediul unora cinstiti – pana ieri – dar care s-au lasat cumparati.
    De aici si lehamitea de a mai protesta.

    • Pe lehamitea populatiei mizeaza si puterea toxica.

    • dragilor, comentatori: nu va amintiti ca atat lui „hitler” cat si lui „ben laden” le-au sosit „ceasul”? A da bir cu fugitii, nu e o solutie. Daca „cotrobaluiti” pe la creierele babuinilor de prin „cranguri”, vi se face parul maciuca: sunt mai indarjiti decat in 2016 in a-i apara pe „impostorii” pe care i-au mandatat sa faca ceea ce fac. Nu merge cu „fata morgana”… pune-ti-va pe treaba, miscati-va, convingeti -va parintii, bunicii si pe cei care si azi spun ca „nu-i intereseaza politica” dar se duc si voteaza si pe scaraotzchi si pe taica-sau…

    • Așa s-a scris istoria și cu „aceeași mizerie”, părerea mea e că a fost „ticluită” in sos. Kiseleff 10.
      PNL-ul e evident…aceeași mizerie, dar nu rezolvi problema neparticipând la vot, ci votând masiv cu un outsider, spre exemplu cu USR !
      Tot așa și cu protestele in Piață: „de ce să ies eu pentru alții ?; Lasă să mai iasă și alții, că eu am tot ieșit !; Iesim degeaba, nu se va rezolva mai nimic ! „…!
      O voi spune iar si iar: DACĂ MÂINE SEARĂ AM IEȘI 200.000, LE-AR TREMURA CHILOȚII ȘI LE-AR NĂPÂRLI MUSTAȚILE…! Iar dacă „miscarea” s-ar prelungi o săptămână, Daddy ar chema elicopterul ca să se salveze spre Târgoviște…!
      Vă garantez că așa ar fi…!

  6. Decizia ICCJ de azi nu a inrautatit nimic, dimpotriva, ajuta foarte mult la intelegerea faptului ca protestele declarate (anuntate) sunt legale si pot avea loc imediat, chiar daca conditia legala e ca anuntarea lor sa se faca cu cel putin 3 zile mai inainte de data cand are loc protestul.

    Am mai postat in privinta unor articole ideea ca se poate afla foarte usor si din timp ce acte administrative sau normative se pot edicta, pentru ca in privinta lor intodeauna trebuie indeplinite proceduri prelabile (avize, note justificative, memorii tehnice etc.) iar aceste chestiuni trebuie puse in dezbatere publica conform legii.
    Ori orice jurnalist sau ONG interesat pe o anumita tema de importanta sociala poate analiza efectele/consecintele pe care le-ar produce actul ce urmeaza sa fie edictat si societatea poate raspunde prin protest organizat prin simpla lui declarare inainte cu 3 zile, sau il poate prelungi la nesfarsit pana se remediaza problema, pentru ca in declaratia protestului se poate preciza foarte simplu ca durata lui va fi nedeterminata, pana cand se rezolva problema care justifica protestul.

    • Eu am inteles din spusele lui Dide, ca o astfel de declaratie de protest pt PV, exista pina la 31 dec a c.Deci nu asta ar fi problema.Problema este ca romanii nu credcea ce vad sau cred ca vom fi slavati de extraterestrii.Romanii sunt lasi,influentabili(mai mult in rau),delasatori,plini de ifose,dezinteresati de viitorul copiilor lor si multe altele,ceea ce duce la intarirea puterii psdiste si transformarea tarii ,in tara lui erdogan flausatu.Trezirea,daca va veni vreo data
      se va face cind totul va fi interzis,chiar si sa ne mai exprimam liber pe net.F f f trist dar,adevarat!

  7. Povestea cu ,,adunarile publice” este ca in Istorie cu ,,Bula Papala Impotriva Cometei”.
    Cand lumea Protesteaza, sau face Revolutii, nu participa la ,,Adunari Publice Ilegale”. Pentru ca dupa ce o Revolutie reuseste, si toti jandarmii care raman in viata vor ajunge in fata judecarii Tribunalelor Poporului, atunci sa incerce sa spuna ca au actionat impotriva unor ,,Adunari Publice Ilegale”.
    De fapt, in 22 Decembrie 1989, milionul de oameni de pe strazile Bucurestiului participau la o ,,Adunare Publica Ilegala”.
    S-a format un Tribunal emanat din acea ,,Adunare Publica Ilegala” care a pus la zid si impuscat pe Ceausescu care a fost contra acelei ,,Adunarii Publice Ilegale”. Asa exista Romania de Astazi.

  8. Poate că Todiraș are de gând ca OUG-ul pe amnistie si grațiere să i-l facă cadou lui Daddy de Halloween ! Parca-l văd pe bubos cum scobește el bostanul la interior ca să intre lumânarea și cum cioplește cu sârg strungăreața atât de dragă șefului PSD…!

  9. Dan Tăpălagă, cum să te mai cred după minciunile promovate de tine și situl tău înaintea referendumului?

  10. Azi e 15 zi de salariu pt bugetari?
    Donati pt g4media, altfel nu o sa mai avem unde posta anti Psd…

  11. @talpalaba
    Vad ca ai bagat reclama rusilor de la omv…
    Ce ti e si cu patriotii astia…
    Rusine!!!

  12. Se pare că și Înalta Curte nu mai e chiar așa de ”Înaltă”, din moment ce face jocul unor infractori.

  13. Tăpălagă, ți-a mai rămas un singur lucru de făcut: să emigrezi. Eventual într-o țară unde nu există democrație, adică unde nu se acceptă că rezultatul alegerilor este cel care contează.
    Băi prostovane, așa cum Tudorică a dat OUG pe justiție, dacă Cioloș al tău câștigă următoarele alegeri poate da și el OUG să le facă așa cum îți place ție. Ce drac, mă, acceptă și tu că PSD a câștigat alegerile, ce te tot văicărești atâta, ca o babă în piață că nu-i cumpără nimeni zarzavatul? Fii bărbată!

    • Ai mai auzit ceva de Pandelică de la ANPC?

    • ah da, unul din punctele mafiei este sa faca pe cei care nu sunt de acord cu hotia si tilharia i, pe cei intelectuali care dau multe intrebari, si cei ce protesteaza, toti nemultumitii sa plece din tara.. psd ne lipseste de cetatenie, pai dar dusmanul extern nu tot asa face ? si ce facem caci psd colaboreaza cu kremlinul ? si in rusia mafia de la putere repeta aceeasi mantra: „cei nemultumiti sa plece”. psd e 100% partid antinational, anti roman

    • Mai cumetre domino, ce-ar fi sa accepti si tu ideea ca daca lucrurile continua in aceasta nota, alegerile de care vorbesti tu se poate sa fie ultimele libere in tara asta? In ultima instanta, ca tot vorbim de justitie, si nazismul a aparut la conducere prin alegeri libere, dupa aceea insa a incalecat absolut totul, si-n cativa ani doar ajungea sa-si arate hidoasa-i fata de monstru. Cam asa se preconizeaza si aici, de asta ceea ce spunea mai devreme Area este singura sansa ca societatea civila din Romania se se faca auzita, daca nu la Bucuresti, atunci cel mai sigur in Europa. Sincera sa fiu, oricat de nepopular ajunsese spre final basescu, astfel de zile cum traim noi acum, pe vremea lui n-am fi vazut, l-ar fi calcat pe cap pe draknea, dupa cum a si spus-o.

  14. Amnistia și grațierea era mai putin nociva pentru Romania si Europa decat legalizarea mafiei institutionale !

    • @emil,
      Metoda ”raului mai mic”, patentata in laboratoarele Ciumei Rosii. Dupa ce raul mai mic e infaptuit, sa se treaca la implementarea raului mai mare, putin cate putin…!

  15. Au venit cu o serie de masuri/constrangeri absolut mizerabile, strigatoare la cer, cu doua saptamani inainte de 30 octombrie (Colectiv)….
    Riscant!

  16. „și-a pus un subaltern să o facă”.. asa procedeaza „hotii in lege” care nimic nu fac personal , totul face cineva pentru el
    se petrece legalizarea mafiei

  17. Dan , chiar nu e ok sa tot inciti populatia in articolele tale; personal sunt antipesedist, antidragnea, i-as rupe dintii daca as putea dar nu e treaba mea nene sa tot ies in strada ca ma ivita tapalaga sau alti cativa exaltati; aia sunt sus si iau decizii pentru ca 50% din populatia tarii e asemenea lor adica: hoti, puturosi, mincinosi si neseriosi; restul s-au carat afara si ce-a ramas e minoritate; cine vrei sa ne scoata din rahat, aceiasi cateva sute de mii de romani nemultumiti? pe langa aia sunt cateva milioane de multumiti; mintiti dar multumiti; sunt saraci, sunt tinuti asa si isi doresc sa ramana asa pentru ca doua beri moca si o paine e tot orizontul lor de asteptare; asta e istoria noastra si punct; chiar nu mai e nimic de facut aici, totul sta in cat de determinati sunt aia de afara sa aiba aici piata; asa m0am saturat de circul asta cu ursul care merge si cainii care latra…

  18. Principial, inteleg „lupta” pentru justitie. Practic, as avea o intrebare: pentru care parte a justitiei luptam? Pentru cei 10-20% procurori/magistrati, care il vor pe dragnea la puscarie, alaturi de clica lui? Sau pentru restul de 80%, lingai ce merg in directia vantului, protejandi-si interesele personale, mai mari sau mai mici, in functie de contributia avuta le salvarea tatucului de puscarie? Daca in romania ar fi existat o „justitie” reala, ar fi trebuit sa vedem o grava generala,judecatori, procurori, grefieri si avocati , provocand o criza majora in justitie prin proteste zilnice, pe termen nelimitat in fata ministerului lui dorel gargamel. Sau demisii de onoare in masa, in semn de protest. HA-HA! Onoare! Un cuvant prea mare si fara sens in romania de azi.
    In afara unor „scrisori” de protest, nu am vazut nimic. Dar absolut nimic! Despre ce fel de „justitie” vorbim, cand societatea civila trebuie sa-i rezolve problemele si nemultumirile?
    Da, merita si trebuie sa le dam o mana de ajutor. Dar parca as dori sa vad si din partea lor altfel de implicare.

  19. Mai domn Calin , cred ca placute suedeze serviti dvs . in cazul in care sunteti in Romanica .

  20. Eu nu mă resemnez. Îmi fac bagajele și, plin de optimism, vă las să vă luptați cu Dragnea și ai lui!

  21. Lasati mai omu’ sa traiasca si el !
    Ca tare il mai criticati !