Tradiţiile meselor de Ramadan, incluse în patrimoniul UNESCO
UNESCO a validat miercuri înscrierea „tradiţiilor socioculturale” ale iftarului – masa de seară luată de musulmani în timpul postului de Ramadan – în patrimoniul imaterial al omenirii, la cererea Azerbaidjanului, Iranului, Uzbekistanului şi Turciei, informează AFP, citată de Agerpres.
Iftar face parte dintre tradiţiile comunitare a căror importanţă a fost recunoscută de Comitetul interguvernamental de salvgardare a patrimoniului cultural imaterial, reunit începând de luni la Kasane, în Botswana.
„Iftar (denumit şi ‘eftari’ sau ‘iftor’ în ţările vizate) se desfăşoară la musulmani la apusul soarelui în timpul lunii Ramadanului, după ce au fost îndeplinite toate ritualurile religioase şi ceremoniale”, au explicat reprezentanţii UNESCO.
Marcând întreruperea postului, „el ia adeseori forma unor reuniuni sau a unor mese, consolidând legăturile familiale şi comunitare şi promovând întrajutorarea, solidaritatea şi schimburile sociale”, a adăugat această agenţie culturală din cadrul ONU.
UNESCO subliniază că practicarea iftarului „se transmite în general în sânul familiilor” şi că „tinerii şi copii primesc adeseori sarcina de a pregăti preparatele culinare în timpul acestor mese tradiţionale”.
În mai multe ţări musulmane, iftar este marcat în mod tradiţional prin mâncarea unei curmale – sau a unei măsline în Turcia -, însoţită de apă sau de ceai. Reţetele mâncărurilor şi cele ale produselor de patiserie servite în timpul acestor mese variază foarte mult de la o regiune la alta.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu