”Trafic de minori în Paris”, un documentar despre rețelele de hoți din România care operează în capitala Franței/ Aproape 1 milion de euro transferați în România prin intermediul a 38 de familii
Inculpați și victime în același timp – acesta este paradoxul acestor copii, majoritatea romi. Postul de televiziune Arte a difuzat un documentar de 57 de minute intitulat „Trafic de minori în Paris”, disponibil online până la data de 19 septembrie, în franceză si germană, cu subtitrare in spaniolă, italiană si poloneză.
Exploatați de parinții lor, minorii își petrec zilele furând portofele în metroul Parisian și fugind de poliție, se arată în documentar. Merg prin stațiile metroului în grupuri de câte 2-3 persoane vorbind la telefon cu părinții lor despre câți bani au facut, ca mai apoi să primească noi instrucțiuni. Știind că pot să fie ascultați de către poliție, aceștia folosesc un limbaj codat. Cuvântul „bani” devine „albi” și „portofele” se transformă în „portocale”.
Din ianuarie până în decembrie 2019, directorul documentarului Olivier Ballande a intervievat toți polițiștii și judecătorii care investighează acest fenomen. Dacă furtișagul nu este nimic nou în Paris, documentarul arată o altă față a copiilor care fac asta: mai exact gruparea criminală din spate.
Toți sunt sub 18 ani. Trebuie să abandoneze școală și să vină în Franța pentru a fura pasagerii din metroul parizian. Nu au altă alegere, forțați fiind de părinții lor să facă așa, la rândul lor, părinții fiind supuși șefului clanului din Iași.
În general, fiecare dintre ei aduce pe zi între 200-800 euro acasă, iar dacă nu aduc, atunci exista repercusiuni violente. Mai mult, investigația a scos la lumină că 818,250 de euro erau transferați în România prin 38 de familii via Western Union, fără să ia în considerare și alte metode de a transfera banii.
Conform directorului Olivier Ballande, Iași, situat in Moldova, poate sa fie considerat „școala infractorilor”. Din străzile cartierului Păcureţi, copiii din afară sunt coordonaţi de șeful clanului. Cei care au rămas încearcă să-si dezvolte aptitudinile înainte să ei călătorească afară, spune Constantin Serba, ofițer de poliție din Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO).
În fața traficului de copii, autoritățile franceze și române au colaborat să pună capăt acestor rețele. Totuși, obținerea de probe rămâne destul de dificilă, în absența mărturiilor depuse de copii sau de parinții lor. E și mai dificil din moment ce acestia cred că fac un bine, doarece ascultă de parinții lor.
Câteodată, unul din acestia merge la stația de politie și începe sa vorbească. Totuși, aceste declarații spontane sunt foarte rare.
Totodată, pentru poliție este deseori dificil să țină victimele departe de abuzatori. Când copiii sunt arestați, acestia sunt întotdeauna eliberați zilele urmatoare doarece convenția europeană a facut detenția copiilor ilegală. Câteodată, nu există nicio speranță. De exemplu in Franța, o fată de 14 de ani a fost ținută intr-o inchisoare după ce a fost arestată de 20 de ori in România, si 30 de ori in Franța.
Acesta situație este denunță de un ONG. Neaputința justiței de a ține acești copii departe de rețelele criminale pare cu atât mai dramatică.
Cazul expus în documentarul ARTE nu este primul care a implicat cetățeni români. Acum ceva ani, mai mulți români au fost condamnați în Franța din cauza traficului de persoane pentru prostituție.
Recent, Marea Britanie a fost șocată de cazul Ţăndărei. În 2010, 25 de indivizi a fost acuzați de formarea unei rețele de trafic cu minori, investigația a identificat 1,087 de minori exploatați. Victimele și suspecții erau romi. În final, cazul a fost inchis în 2019 iar inculpații a fost achitați.
Vezi documentarul aici
Notă: Antoine Dewaest lucrează ca stagiar pentru G4Media, consolidând înțelegerea societății române. Studiază la Sciences Po Rennes în Franța
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii