G4Media.ro

Trafic se reia treptat pe Aeroportul din Dubai, încă inundat

Sursa foto: Dubai Airports

Trafic se reia treptat pe Aeroportul din Dubai, încă inundat

Traficul a fost reluat treptat joi pe aeroportul din Dubai, unul dintre cele mai aglomerate din lume, în timp ce orașul turistic din Golf funcționa încă într-un ritm lent, la două zile după ce ploi torențiale au lovit Emiratele Arabe Unite, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Aeroportul speră să revină la o situație „apropiată de normalitate” în termen de 24 de ore, a declarat pentru AFP directorul său general Paul Griffiths, în timp ce numeroase zboruri înregistrau încă întârzieri joi.

Potrivit unui purtător de cuvânt al aeroportului, 1.244 de zboruri au fost anulate și 41 deviate începând de marți. În acea zi, ploi record, cum nu mai fuseseră înregistrate de 75 de ani, s-au abătut asupra Emiratelor, provocând inundații fără precedent în această țară deșertică.

Aceste condiții extreme au fost legate de unii experți de încălzirea globală. „Nu există surprize”, a declarat pentru AFP Karim Elgendy, membru asociat al think-tank-ului britanic Chatham House.

Oamenii de știință se așteaptă la „o creștere a variabilității precipitațiilor”, ceea ce înseamnă mai multe secete, dar și ploi mai abundente, a explicat el.

Intensitatea fenomenului a luat prin surprindere orașul, care se bazează foarte mult pe calitatea infrastructurii sale pentru a atrage turiști și expatriați, care reprezintă majoritatea populației sale.

“Traumatizată”

În ciuda revenirii soarelui a doua zi după furtună, Dubaiul a fost în continuare parțial paralizat joi, pentru a treia zi consecutivă, cu numeroase drumuri blocate și mai multe stații de metrou închise.

În fața uneia dintre ele, Chris Moss, un britanic de 30 de ani venit să petreacă câteva zile în Dubai, aștepta cu disperare un taxi care să îl ducă la aeroport. „M-am dus acolo în speranța de a-mi găsi valiza”, spune el, povestind cum a ajuns miercuri seara de la Londra, după mai multe ore de întârziere.

„Dar bagajele au rămas în avion pentru că zona folosită pentru a primi bagajele era inundată”, explică el.

Directorul aeroportului, Paul Griffiths, a povestit pentru AFP dificultățile întâmpinate pentru a asigura revenirea la normalitate. „A face rost de echipamente, de personal și de toate lucrurile necesare pentru a restabili operațiunile a fost o provocare uriașă, deoarece toate drumurile au fost blocate”, a spus el.

„Sperăm doar că nivelul de servicii pe care am reușit să le oferim clienților noștri a atenuat impactul (…). Dar, evident, suntem profund supărați de toate întreruperile”, a adăugat el.

Pierduți într-o stație de tramvai, Julie și soțul ei, un cuplu de turiști australieni, povestesc că au petrecut 24 de ore în avion, în loc de cele 14 pe care le plănuiseră.

Au ajuns să debarce pe o pistă izolată, de asemenea fără bagaje, și apoi să navigheze pe străzile inundate ale orașului în căutarea unui hotel accesibil.

„Este începutul vacanței noastre și vreau să mă întorc acasă”, a declarat Julie, o asistentă medicală pensionară care nu a dorit să își dea numele real.

„Sunt traumatizată (…) Când avionul a aterizat pe acest câmp, era pustiu, nu era niciun terminal, niciun alt avion, am crezut că am fost luați ostatici de teroriști”, a spus această femeie în vârstă de 70 de ani, cu vocea tremurândă.

Tarabe goale

În tot orașul, puținele taxiuri au fost luate cu asalt, în timp ce drumurile principale erau încă acoperite de câțiva centimetri de apă, la fel ca și unele zone rezidențiale. Sarou Libou, o expatriată indiană în vârstă de 40 de ani, a văzut apa până la glezne în apartamentul său.

„Am curățat totul, dar încă nu avem electricitate”, a spus ea, adăugând că joi au fost trimise echipe în fața casei sale pentru a pompa apa.

În supermarketuri, tarabele cu fructe și legume erau goale pentru că nu fuseseră reaprovizionate.

„Stocurile s-au epuizat”, a declarat un angajat al supermarketului care a solicitat anonimatul, adăugând că livrările erau așteptate joi seara sau vineri dimineața.

Miercuri, președintele Emiratelor, șeicul Mohammed ben Zayed al-Nahyane, a ordonat autorităților să „examineze rapid starea infrastructurilor din întreaga țară” și să ofere „asistența necesară familiilor afectate de vremea rea”.

Furtuna a lovit luni și marți Emiratele Arabe Unite și Bahrainul, după ce a lovit Omanul, o altă țară din Golf, unde 21 de persoane au fost ucise, inclusiv mai mulți copii, potrivit ultimului bilanț.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează