G4Media.ro

Traficul cu câini și pisici îngrijorează UE. Parlamentul European cere Comisiei să…

Traficul cu câini și pisici îngrijorează UE. Parlamentul European cere Comisiei să adopte măsuri. În peisaj apar români care se laudă că se îmbogățesc din vânzarea maidanezilor

Europarlamentarii au adoptat o rezoluție prin care cer Comisiei Europene ”măsuri clare și eficiente” pentru stoparea traficului ilegal de animale de companie. Comisia va prezenta în martie un proiect de lege, transmite postul de Radio Deutsche Welle.

Parcare de pe marginea unei autostrăzi din Ungaria: un grup de femei și bărbați se joacă, pe un gard de beton, cu patru căței foarte tineri. Maidanezi. La câțiva metri distanță, se aud schelălăieli, în microbuzul albastru din care mai coboară câteva persoane. Vorbesc românește. Microbuzul – cu număr de Buzău. E septembrie 2019 și abia dacă a trecut o săptămână de la publicarea investigației DW pe tema mafiei câinior.

Mă apropii, interesată de încă un studiu de caz. Intru în vorbă cu oamenii. Cățeii pufoși, adorabili, dar definitiv prea tineri pentru a avea voie să iasă legal din țară (vârsta minimă este de 15 săptămâni, după ce le-au fost administrate toate vaccinurile obligatorii). Și foarte slabi. Sunt de vânzare? ”Da, îi ducem în Franța”, spune una dintre femei.

E foarte cald și totuși cățeii nu primesc în pauza de condus nici apă și nici mâncare. Cât costă? ”Nu știu”, răspunde zâmbind, după care vine rapid răspunsul defensiv: ”Noi nu ne îmbogățim din câini”. Îmi este imediat clar despre ce e vorba: caz tipic de transport ilegal de maidanezi din România către vestul Europei.

E la ordinea zilei: poliția germană, în special în landul Bavaria, se confruntă foarte des cu transporturi ilegale de câini din România. Uneori tranșe mici, de 5-6 animale, alteori dube întregi, cu 60-70 de câini și pisici. România este de altfel și sursa numărul unu de câini aduși ilegal către Germania.

Nou proiect de lege

Se pare că executivul european va lua în serios cererea europarlamentarilor, pentru că, în următoarea sesiune plenară din martie, echipa președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta un nou proiect de lege privind drepturile animalelor.

O acțiune așteptată de ani de zile de militanții pentru drepturile animalelor. Mai ales în ultimele luni, diferite ONG-uri europene, politicieni și jurnaliști, inclusiv DW, au subliniat gravitatea fenomenului traficului ilegal cu animale de companie în Europa.

Pentru că așa-zisa mafie a animalelor are multe fațete, reprezintă un fenomen în masă și nu există deocamdată instrumente paneuropene care să-l stopeze. O serie de investigații, confirmate de autorități, au ajuns la concluzia că mafia câinilor câștigă sume comparabile cu profiturile dealerilor de droguri: cel puțin 24 de miliarde de euro anual.

Renate Sommer, conservatoare germană și fostă membră a Parlamentului European până în 2019, a vorbit într-un interviu pentru DW despre ”criminalitate organizată” care trebuie oprită rapid la nivel european. Același lucru îl spune și Lea Schmitz, purtătoare de cuvânt a Deutscher Tierschutzbund, Uniunea Germană de Protecție a Animalelor: ”Este vorba cu siguranță despre criminalitate organizată”.

Poliția națională trebuie să știe ce e de verificat

Legislația actuală obligă fiecare animal exportat să aibă un chip, care trebuie întrodus într-o bancă de date europeană, numită TRACES. Chipul oferă informații despre istoria animalului, despre sănătatea lui, vaccinurile administrate și despre foștii proprietari.

Problema este că aceste informații se falsifică pe bandă rulantă. Aici se adaugă incompatibilitatea dintre băncile de date ale anumitor state membre și, ca urmare, imposibilitatea de a urmări istoria și traseul animalelor.

Pascal Durand, membru al PE din partea Grupului Renew Europe, a declarat pentru cotidianul Ouest France: ”Trebuie să mărim capacitățile de verificare a traficului și să creăm o trasabilitate adevărată, dar să verificăm și veterinarii, pentru că unii sunt complici”.

Și într-adevăr, fără veterinari corupți, pașapoartele și documentele false de sănătate ale animalelor ar fi aproape imposibil de realizat. Durand a mai adăugat o chestiune centrală, necesară în efortul de a stopa traficul ilegal de animale: ”Noi putem acționa astfel încât legislația să fie îmbunătățită, dar este imperios ca poliția și jandarmeria statelor membre să fie informate cu privire la ce anume trebuie să verifice.”

Ce înseamnă de fapt traficul ilegal de caini și pisici

Businessul ilegal cu animale de companie se desfășoară pe mai multe paliere. Unul este creșterea ilegală în masă a câinilor de rasă de către persoane care nu dețin licențe de crescători. Practicile se desfășoară deseori în condiții mizere, care implică, printre altele, exploatarea femelelor până la epuizare.

Puilor nu li se administrează vaccinurile necesare, sunt despărțiți prea devreme de mame și hrăniți precar, li se fac acte la comun, ștampilate de veterinari corupți. Animalele sunt transportate în Europa de Vest, spre vânzare.

Se îmbolnăvesc și deseori mor la scurt timp după ce au ajuns la cumpărătorii din străinătate. Cum vânzările se desfășoară de cele mai multe ori prin intermediul Internetului, prin parcări sau la colț de stradă, vânzătorilor li se pierde urma.

Strategia este asemănătoare la traficanții care aduc câini și pisici din adăposturile din Europa de Sud-Est. Cu ajutorul unor veterinari se eliberează acte false de sănătate, animalele sunt încărcate în dube și aduse, de pildă, în Germania.

Până la vânzarea propriu-zisă a câinilor, pseudoasociații de ”salvare a animalelor” primesc donații de zeci de mii se euro de la diverși oameni de bună credință, impresionați de actele de ”salvare” a animalelor de la moarte. Inclusiv organizațiile serioase de protecție a animalelor au atras atenția asupra acestor metode criminale.

O altă lacună în legislația europeană este că persoanele private au voie să transporte între statele membre ale UE până la 5 animale de companie, fără ca mișcarea să fie considerată una comercială. Două persoane pot, fără nicio problemă să scoată, așadar, din țară, 10 animale de companie cu mașina personală.

Stop vânzării ilegale a câinilor pe Internet sau în parcări

Rezoluția Parlamentului European conține măsuri care vizează toate aceste probleme.

Pentru că traficul ilegal de câini și pisici nu contravine numai drepturilor animalelor. Ci prezintă un pericol serios de răspândire a bolilor, atât la animale cât și la oameni și, în plus, a devenit o importantă ramură a criminalității organizate în Europa. Noua legislație ar putea intra în vigoare în 2021.


Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Eu aș zice să-i mai tăiați din coadă, că e cam lungă. Un câștig de 24 de miliarde înseamnă că dacă ar fi să câștige o mie de euro pe animal – câine, pisică, de rasă sau maidanez – ceea ce e absurd, mafioții ăștia ar trebui să contrabandeze 24 de milioane de animale pe an, ceea ce este iarăși absurd.

  2. Articol scris de cretini. Se bat strainii sa ne cumpere maidanezii. Mai odihneste-te autorule, ca ti-a obosit neuronul.

  3. Ma miram cum au disparut maidanezii din cartier. Daca este cineva interesat ii pot furniza o adresa unde se gasesc doua potai latratoare zi si noapte, tinute de „iubitori de animale” intr-un tarc mic si rareori curatat. Poate ii exporta cineva si pe astia sa putem si noi dormi. Daca i-ar lua si pe stapani, am sarbatori.

  4. 1 sa mictionez pe mamele celor trei antepostatori
    2 ca iubitor de animale, ma declar ingrijorat de stire dar ii salut publicarea – ar mai merita mentionat ca, de multe ori, scopul exportului in vestul europei nu este adoptarea animalelor – ci transformarea lor in hrana pentru specii exotice gen tigri, serpi samd

  5. Daca se fac afaceri e foarte bine, sub o forma sau alta trebuie sa dispara. In orice afaceri sunt pierderi si tepe. Nu vad ce nu pune statul o taxa pe detinatorii de animale de companie din care sa finanteze cresterea animalelor in ferme.

  6. Dragi colegi de pagina! Ati facut ceva pentru salvarea unei vieti???? Fie si de animal? Cumosc persoana care se ocupa cu asa ceva!!!Dar iubeste animalele! Luat din strada fie tanar fie batran, sanatos sau bolnav, le face toate cele necesare, incusiv analize si tratamente la diverse cab medicale, din ce??? Din donatii! Cu cat mai multi din acestia, cu atat mai bine!

  7. Numai aberatii care contravin flagrant realitatii.Exista in tarile din vest cazuri,numai fiindca se permite de catre tarile respective asta!!!Dar sunt cazuri multe in care animalele adoptate sunt supervaccinate,sterilizate,tratate si ajung la adoptatori care sunt monitorizati si se pot vedea animalute adunate din tari estice care le tin pe strazi,in adaposturi horror,le mutileaza.Mai bine vorbiti despre asta!!!Nu murdariti pe salvatori,care fac eforturi enorme sa faca asta!!!Rusine