G4Media.ro

Traficul îngreunat favorizează tipul de mâncare fast-food: Un studiu american asociază întârzierile…

Sursa foto: Pexels/Life Of Pix

Traficul îngreunat favorizează tipul de mâncare fast-food: Un studiu american asociază întârzierile rutiere cu alimentația nesănătoasă

O nouă cercetare de la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign (SUA) arată că întârzierile în trafic duc la o creștere semnificativă a vizitelor la restaurantele de tip fast food, contribuind astfel la o alimentație mai nesănătoasă pentru milioane de oameni în fiecare an.

„În analiza noastră, concentrată pe comitatul Los Angeles, am constatat că întârzierile neprevăzute în trafic, dincolo de congestia obișnuită, au dus la o creștere de 1% a vizitelor la fast food. Poate părea puțin, dar asta înseamnă echivalentul a 1,2 milioane de vizite suplimentare la fast food pe an doar în comitatul LA. Descriem rezultatele noastre ca fiind modeste, dar semnificative în ceea ce privește impactul asupra alegerilor alimentare nesănătoase”, a declarat autoarea studiului, Becca Taylor, profesor asistent în Departamentul de Economie Agricolă și a Consumatorului din cadrul Colegiului de Științe Agricole, ale Consumatorului și ale Mediului de la Illinois.

Taylor și colegii ei au avut acces la date privind traficul rutier zilnic timp de peste doi ani în Los Angeles, alături de date care indicau câți utilizatori de telefoane mobile au intrat în restaurantele de tip fast food în aceeași perioadă.

Folosind aceste date, echipa a creat un model de calcul care arată o legătură cauzală între încetinirile neașteptate din trafic și creșterea vizitelor la fast food.

Acest tipar s-a menținut la diferite intervale de timp, inclusiv pe cicluri de 24 de ore și analizat pe ore în decursul unei zile.

Analiza zilnică a arătat că întârzierile în trafic de doar 30 de secunde pe milă au fost suficiente pentru a provoca o creștere de 1% a vizitelor la fast food.

„Poate că nu este intuitiv să-ți imaginezi cum se simte o întârziere de 30 de secunde pe milă”, a spus Taylor. „Mă gândesc la diferența dintre traficul de la ora 10 dimineața și cel de la ora 5 după-amiaza.”

Când cercetătorii au împărțit ziua în segmente de o oră, au descoperit o creștere semnificativ mai mare a vizitelor la fast food atunci când întârzierile în trafic aveau loc în timpul orelor de vârf de seară. În același timp, vizitele la magazinele alimentare au scăzut ușor.

„Dacă există trafic între orele 17:00 și 19:00, ceea ce se întâmplă chiar în jurul orei cinei, vedem o creștere a vizitelor la fast food”, a explicat Taylor. „Șoferii trebuie să decidă dacă merg acasă să gătească, dacă opresc mai întâi la magazin sau dacă pur și simplu aleg fast food-ul.”

Având în vedere că fiecare oraș mare se confruntă atât cu trafic, cât și cu restaurante de tip fast food situate de-a lungul drumurilor principale, nu este greu de extrapolat acest tipar și dincolo de Los Angeles.

Taylor și colegii ei spun că legătura dintre trafic și alegerile alimentare nesănătoase este încă un motiv pentru care factorii de decizie din întreaga lume ar trebui să acorde prioritate reformelor de infrastructură pentru a reduce congestionarea traficului.

„Rezultatele noastre contribuie la literatura care sugerează că limitările de timp sunt extrem de importante în alegerile alimentare ale oamenilor. Orice politici menite să reducă aceste limitări – iar traficul este practic timp pierdut – ar putea ajuta în lupta împotriva alimentației nesănătoase”, a spus Taylor. „Asta ar putea însemna îmbunătățiri ale infrastructurii pentru a reduce congestionarea traficului, extinderea transportului public și, eventual, creșterea oportunităților de muncă de acasă.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.