G4Media.ro

Traficul rutier și încălzirea locuințelor, responsabile de poluarea aerului în UE /…

Sursa Foto: blogdeinstalatii.ro

Traficul rutier și încălzirea locuințelor, responsabile de poluarea aerului în UE / România, în grupul țărilor cu poluare masivă cauzată de centralele de apartament

Emisiile rezultate din traficul rutier și încălzirea locuințelor sunt principalii vinovați pentru încălcarea standardelor de calitate a aerului stabilite de Uniunea Europeană (UE), potrivit unei evaluări a planurilor de calitate a aerului realizată de către Agenția Europeană de Mediu (EEA), citate de agenția EFE și Rador.

Traficul rutier a fost, potrivit EEA, principalul responsabil pentru emisiile de dioxid de azot din aer, în timp ce încălzirea locuințelor a fost cauza majorității excesului de particule între 2014 și 2020.

Pe parcursul acestei perioade, 944 de planuri de calitate a aerului au fost raportate la EEA, conform raportului „Managementul calității aerului în Europa”, majoritatea concentrate pe reducerea nivelului de dioxid de azot (NO2) și a particulelor cu diametrul egal sau mai mic de 10 µm (PM10).

PM10 sunt particule solide sau lichide de praf, cenușă, funingine, particule metalice, ciment sau polen, dispersate în atmosferă, al căror diametru variază între 2,5 și 10 micrometri (µm).

Statele membre ale UE sunt obligate să stabilească planuri de calitate a aerului pentru a reduce poluarea aerului în zonele în care standardele UE de calitate a aerului sunt depășite și pentru a proteja sănătatea publică și ecosistemele.

Între 2014 și 2020, puțin sub două treimi din toate depășirile raportate ale calității aerului au fost legate de traficul intens în centrele urbane și de apropierea de drumurile principale, în principal din cauza emisiilor de oxizi de azot.

Traficul rutier a fost o sursă cheie de poluare a aerului în Europa de Vest și de Nord. Austria, Danemarca, Finlanda, Țările de Jos, Portugalia și Regatul Unit au raportat că traficul rutier a fost singura sursă a acestor depășiri.

În schimb, în ​​sudul și estul Europei, încălzirea locuințelor a fost o sursă majoră de depășire a standardelor PM10. Țările care au raportat încălzirea casnică drept sursă semnificativă de depășire a standardelor sunt Croația, Cipru, Bulgaria, Italia, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

În ceea ce privește măsurile implementate pentru reducerea emisiilor în cadrul planurilor de calitate a aerului, două treimi s-au concentrat pe reducerea emisiilor de oxizi de azot în sectorul transporturilor, în timp ce doar 12% s-au concentrat pe încălzirea locuințelor și 4% pe sectorul agricol, ultimele două fiind surse importante de particule.

Potrivit raportului EEA „Calitatea aerului în Europa 2021”, expunerea la poluarea aerului a cauzat un munăr semnificativ de decese premature și de îmbolnăviri în cele 27 de state membre ale UE în 2019, cu 307.000 de decese premature atribuite particulelor fine și 40.400 dioxidului de azot.

În cadrul Planului de acțiune european pentru zero poluare, Comisia Europeană a stabilit un obiectiv pentru 2030 de a reduce numărul de decese premature cauzate de particulele PM2,5 cu cel puțin 55% față de nivelurile din 2005.

În acest scop, Comisia Europeană s-a angajat să revizuiască politicile relevante care reduc emisiile de poluanți atmosferici la sursă, cum ar fi cele din transportul rutier și clădiri.

De asemenea, Comisia revizuiește directivele privind calitatea aerului înconjurător pentru a alinia mai strâns standardele UE de calitate a aerului cu noile orientări privind calitatea aerului ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), publicate în septembrie 2021.

Sursa Foto: EFE/ Rador/ Traducerea: Cristina Zaharia

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

  1. avioanele, navele de croaziera, industria cresterii si sacrificarii animaleleor (cu agricultura implicita) etc… !?

  2. defrisarile masive !?

  3. Nu centralele de apartament polueaza masiv.

    • Absolut corect! E un razboi ciudat si prost condus impotriva acestora, desi cauzele poluarii sunt cu totul altele.

    • Au pus o poza cu aburi. Poluare fac sobele cu lemne si carbuni, nu centralele de ap., care au un randament de 90%. In RO nr. sobelor pe lemne si carbuni este mai mare decat nr. CT de ap. pe gaz.

    • Terminați bă cu poluarea de la centralele de apartament! Ați lins scuipatul lui putin? Cat de kRetyn sa fii sa susții aberația ăst? Doar dacă ești ministrul țanțoș sau oengeul spălaților pe creier.

  4. Jenant titlul! Unde apare in textul articolului vreo referire la centralele de apartament?

    • SA-MI ARATE SI MIE G4MEDIA UNDE APARE IN TEXTUL EVALUARII UE CENTRALA DE APARTAMENT? Hai, pe bune? „încălzirea locuințelor a fost o sursă majoră de depășire a standardelor PM10” – incalzirea locuintelor inseamna si sobe si centrale pe lemne, peleti etc! Deci, hai sa nu ne prefacem ca n-am inteles!

    • @ka(f)ka: omul are dreptate, nu te agita.
      De unde crezi ca o centrala de apartament care arde gaz metan scoate particule PM10? „PM10 sunt particule solide sau lichide de praf, cenușă, funingine, particule metalice, ciment sau polen…”
      Bolentinul n-o avea nicio influenta in poluarea asta mare? Tot fraierul e de vina si aici?

  5. dizelul cu filtrul de particule anulat oare polueaza mai mult ca o centrala pe lemne?

  6. Dar centralele termice pe păcură și gaze nu poluează la fel ?
    Uite de-aia nu ne dau căldura în București, pentru că se îngrijesc de sănătatea noastră ! Daca o sa facem TBC de la frig, asta nu e problema lor !

  7. Ce drăguț când “statul” ne vrea binele cu forta si ne mita cu japca la bloc la “termoficare”. Când ne limitează libertatea de mișcare și energia devine un lux. Yupiii! Dar o sa trăim cu mult mai mult intru slava stăpânilor.

    • Păi ce zici tu, balaoacheșe? Injectarea forțată nu ar fi fost tot pentru „binele” nostru? Restricțiile? Botnițele? Sau este „bine” numai ce-ți convine ție?

    • Guvide, alea au fost doar începutul. “Binefacerile” vaccinului o sa le vedeti in câțiva ani dacă scăpați de muocarditele cordului și ale inimii după cum se exprima “generalul ghiorghita”

    • Aa da. Si sa afle onor “jurnalistul” care a insailat articolu de mai sus ca jarmania, adică ue de facto, a zis ca e ok cu gazele și nucleara. “E” verzi. Așa ca jet cu taxa voastră.

  8. Gata, o sa-mi pun centrală pe lemne, să fiu mai bio și mai progresist.

  9. Ce va mai place sa dati vina pe centralele individuale de apartament…..

    Tema pentru ala de la mediu care-si spune ministru:
    – avem 100 de centrale de apartament cu randament 92-94% care functioneaza discontinuu si o centrala colectiva cu randament 70% care functioneaza continuu care (nu) asigura apa calda si caldura.

    Intrebare: care polueaza mai mult si de ce???

    Facem pariu ca cea colectiva???? Asa ne spune ministrul! Ma rog, in maghiara lui de balta!

    • Nu știu de ce vorbim atâta de centrale de apartament pe gaze ca sursă de poluare. În zonele rurale de pe lângă multe orașe, inclusiv București, se încălzește încă cu lemne, și nici măcar în centrale, ci în sobe, ca în secolul trecut. Și nici măcar cu lemne, ci aruncă în sobe tot soiul de gunoaie care generează numai funingine.

      Iar de poluarea produsă de mafia ălora care ard cauciucuri și cabluri, nu mai avem voie să vorbim. Garda de Mediu e mai nou prietenă cu ei și îi lasă în pace. Hai să cășunăm pe centralele de apartament.

    • foarte corect ce-ai spus.
      In plus, centralele de apartament nu prea polueaza, produsele de ardere ale metanului fiind CO2 si H2O.

  10. Asta e la nivel european. Dar în București/Ilfov, poluarea e de la arderile ilegale care îmbogățesc mafia PSDNL și omoară pensionari și copii, fiindcă suntem un popor de neisprăviți care votează hoți și respiră orice pentru un euro nemuncit.

  11. Dar aia care ard gunoiale langa Bucuresti? Ciorditorii din HAUR care fura metale si le ard de ce nu sunt arestati?

  12. 5 cele mai mari nave maritime polueaza cat toate masinile la un loc. Un avion de linie arde 3000 de litri de toluen pe ora! Dar e mai usor sa dai in ala cu Corsa care consuma 3000 de litri pe an!

    • Un vulcan mai maricel care erupe o luna-doua (cum fu Cumbre Vieja) polueaza cit toata omenirea intr-un an.
      Schimbarea climatica e o realitate, schimbarea climei cauzata de om e o gogoasa politico-economica (sau invers).

  13. Deeeeeci, ar trebui ca vara sa nu prea mai fie poluare.
    Oh, wait…

  14. Mare minciună acest articol!!! Pm 10 e produs de încălzirea pe lemn, tizic , baligă și ce o mai fi pe la Tzara. Nu are legătură cu încălzirea pe gaz. Iar v a sponsorizat ministrul mediului un articol, poate mai bagă vreo taxa. Rușine să vă fie pentru dezinformare.

  15. Plus ca acesti politicieni bashitzi sa ne explice cate milioane de hectare se impaduresc anual si ce fac ca sa nu se mai de foc la padurile amazoniene, sau ce fac sa nu se mai taie padurile! Acesti prosti poate ne spun si cat polueaza un vulcan.

  16. Da bai sarakilor tot voi sunteti de vina pentru poluarea globului, nu corporatiile, asa ca luati niste taxe in gura de la UE. Greendeal-ul ar putea reduce poluarea cu max 8-9% la nivel global. Veti fi si mai saraci, fara caldura si mancare, dar veti scadea poluarea cu 8-9%.

  17. S-a vorbit îndelung despre asta… Principala sursa de poluare in România este arderea ilegală a deseurilor!

  18. Nu!!!!
    Cea mai mare poluare, otrava toxică sun forma gazelor provine de la icineratoarele de deșeuri de la marginea orașelor. Acel hidrogen sulfurat este mortal.
    Sub umbrela transpartinică aceste „afaceri” sunt adevarate mașinării de genocid la scară industrială! ȘI NIMĂNUI NU-I PASĂ! STRIGĂTOR LA CER!

  19. Asa,si??? Romania a avut retea de incalzire centralizata pe care POLITICIENII au distrus-o,POLITICENII sa plateasca.

  20. Bai nesimtitilor, nu centralele de apartament fac poliarea asta, ele emit doar CO2! Poluarea se face de la arderile de deseuri (gunoaie), pe care va faceti ca nu o vedeti, jigodiilor!

  21. SA-MI ARATE SI MIE G4MEDIA UNDE APARE IN TEXTUL EVALUARII UE CENTRALA DE APARTAMENT? Hai, pe bune? „încălzirea locuințelor a fost o sursă majoră de depășire a standardelor PM10” – incalzirea locuintelor inseamna si sobe si centrale pe lemne, peleti etc! Deci, hai sa nu ne prefacem ca n-am inteles!*

  22. Exista o tendința in Romania sa se interzică centralele individuale pe gaz. Desi probabil poluează cel mai putin.

  23. Ziua bună,
    cine a scris articolul și cine afirmă că centralele de apartament/casă poluează, au cam tras chiulul de la orele de chimie. Arderea este de fapt reacție chimică de oxidare accelerată cu degajare masivă de căldură. Prin urmare : CH4 + O2 = Q + H2O , adică în urma procesul de ardere al gazului metan, se obține o cantitate Q de căldură și vapori de apă. Cantitatea de carbon rezultat în urma arderii a 1000 mc de gaz, este de ordinul a 0,0001 grame. Prin urmare de unde se tot scoate ,,toba” și se bate pe tema centralelor de apartament/casă care sunt foarte poluatoare?!… Cei care promovează asemenea aberații fac parte din tagma analfabeților funcționali, care s-au trezit în funcții decizionale pe bază de ,,linge clanța”. Vorba americanilor: BACK OFF!!!

  24. Puneti mana si mai cititi!! Gazele nu au puritate de 95%, prin ardere dau particule fine si dioxid de carbon. Prin urmare, la blocuri sunt recomandate centrale de bloc, panouri solare.
    Daca in bloc cu 9 etaje si 40 apart, exista 40 de centrale de apart, cum sa nu polueze, desteptilor!!! Exista cateva mii de blocuri in Bucuresti, plus 1,5 milioane masini, 600 autobuze, mii de case cu sobe ! Si parcuri reduse, spatii verzi date mafiei imobiliare, de unde aer curat!

    • Ai dreptate, gazul metan folosit la noi nu are 95% metan. Are 98.5 – 99.2% metan. Restul este azot (si eventual etan+propan) care se intoarce inapoi in atmosfera. Asta e gazul utilizat la centralele de apartament, unde este batalia. La alte utilizari cu pacura/gudroane or fi emise particule, dar la gaz NU.

    • Corect! Opriti centralele! Nu mai gatiti pe aragaz! Luati-va Tesle! Punetii-va panouri solare la bloc! Ups! Am uitat, nu puteti, ca n-aveti cum. Aaaaa… Nu mai faceti gratare! Nu mai folositi camioanele diesel! Opriti rafinariile si combinatele chimice! Sau sa le opreasca ei ca nu mai sunt ale noastre… Nu mai cresteti vaci, porci, oi sau capre! Va da nenea Bil Microsoft mancare sintetica si virtuală. Nu mai fumati! Si, nu in ultimul rand, nu mai respirati! Si vaccinati-va!

  25. Adica sa ne-ncalzim casa cu ce? Arderea deseurilor „importate” din tarile UE s-or fi luat in calcul? Ca fumega la noi in loc sa fumege la ei. ‘Ratzi ai naibii de specialisti manjiti impreuna cu nelinistita Gretutza!