Tragedie în Marea Barents: Paisprezece marinari au murit intoxicați într-un submarin nuclear rus. Incendiul a izbucnit în timpul unei operațiuni de culegere de date
Paisprezece marinari au murit într-un incendiu, la bordul unui submarin de cercetare aparţinând armatei ruse, relatează AFP, citată de News.ro.
Accidentul a avut loc luni, însă Armata rusă a oferit foarte puține detalii cu privire la împrejurările în care acesta a avut loc. Potrivit declarațiilor oficialilor ruși, submarinul s-ar fi aflat într-o misiune de studiere a mediului marin și fundului oceanului Arctic.
Potrivit ministerului rus al Apărării, citat de agenţii ruse, cele 14 persoane moarte, mebri de echipaj de submarin din cadrul armatei ruse, au fost intoxicate în urma incendiului. Incendiul a fost controlat, iar submarinul s-a întors în portul în care îşi are baza, ceea ce sugerează că există supravieţuitori, notează AFP citat de News.ro.
Accidentul a avut loc în Marea Barents, iar submersibilul își are baza în orașul Severomorsk, din regiunea Murmansk (Arctica), potrivit oficialilor ruși citați de AFP.
Nu se știe câți marinari se aflau la bordul submarinului în momentul izbucnirii incendiului.
Acest accident aminteşte de tragedia altui submarin cu propulsie nucleară: Kursk, perla coroanei flotei ruse, care s-a scufundat în timpul unor manevre în Marea Batents, cu 118 oameni la bord, la 12 august 2000, la începutul primului mandat al lui Putin. Președintele rus a fost aspru criticat la acea vreme pentru modul în care a gestionat tragedia de pe Kursk.
În 2008, 20 de persoane au murit asfixiate la bodul submersibilului rus Nerpa, în Marea Japoniei, după ce au inhalat gaz freon emis de sistemul antiincendiu. În ultimii zece ani, trei incendii au avut loc la bordul unor submarine ruse aflate în reparaţii. Specialişti relevă probleme de disciplină şi de respectare a normelor de securitate pe şantiere navale, scrie News.ro.
Rusia îşi consolidează neîncetat prezenţa în Arctica, unde speră să devină prima putere economică şi militară, profitând de modificările climatice şi de topirea gheţii, care urmează să deschidă noi rute comerciale în Marele Nord.
Citește articolul integral aici.
sursa foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii