G4Media.ro

Tragedii în izolare: La Bergamo se moare în singurătate. Tot în solitudine…

sursa foto: Facebook/ Mihai Goțiu

Tragedii în izolare: La Bergamo se moare în singurătate. Tot în solitudine se petrece și înmormântarea, în timp ce un preot dă binecuvântare sicriului pe care este pus un telefon mobil, astfel încât să poată auzi ceva și familia

Interdicția de a-și lua bun rămas de la rudele aflate pe patul de moarte îi duce pe mulți la disperare. Ei speră că se vor stabili reguli noi, mai umane, scrie postul de radio Deutsche Welle.

Este un strigăt deznădăjduit. Și mut. Ca moartea și ca suferința celor apropiați. „Cunosc mulți oameni care nu au putut să-și ia bun rămas de la tatăl sau de la mama care a decedat”, spune cu întristare episcopul de Bergamo, Francesco Beschi, într-un interviu oferit recent săptămânalului Die Zeit.

La sfârșitul lunii martie, Beschi a rostit în cimitirul din Bergamo o rugăciune pentru cei mai bine de 1800 de localnici răpuși de coronavirus și pentru rudele lor care nu au putut să-și ia bun rămas de la cei decedați. Episcopul a avertizat: „Nu avem voie să-i lăsăm singuri cu durerea lor pe cei care văd cum dispar în neant cei dragi”.

Telefonul mobil pe sicriu

Și totuși lucrurile se petrec exact așa. Doliul în vreme de corona cere de la muribunzi și rudele lor ceva de neimaginat. Nu pot și nu au voie să-și ia bun rămas unii de la alții. Nici în spitale și nici în căminele de bătrâni. Ultima suflare nu mai este înregistrată decât digital. Nimeni nu ține mâna omului care moare.

Relatarea scrisă de ziarista italiană Francesca Borri, care a vizitat pe 25 martie, îmbrăcată într-un costum alb de protecție, secția de terapie intensivă a policlinicii San Pietro este înfiorătoare. „La Bergamo se moare în singurătate. Tot în solitudine se petrece și înmormântarea, în timp ce un preot dă binecuvântare sicriului pe care este pus un telefon mobil, astfel încât să poată auzi ceva și familia”, a scris reportera în ziarul italian „Il Fatto quotidiano”.

Nu numai în Italia este interzisă în vreme de pandemie vizitarea pacienților aflați la terapie intensivă. În aproape toate țările afectate de coronavirus le este interzis rudelor să-i viziteze pe muribunzi. Și în Germania este la fel, cu câteva excepții.

Durere și sentimentul vinovăției

De când s-a răspândit coronavirusul sunt interzise și slujbele mortuare în capelele cimitirelor. Înmormântările nu mai au loc decât sub cerul liber și cu puțini participanți, între cinci și maximum 20 de persoane, inclusiv preotul și purtătorii sicriului.

Pe pagina de internet a asociației federale a firmelor de pompe funebre sunt înșirate amănunțit regulile care diferă de la un land federal la altul. Pentru rudele care oricum au fost împiedicate să-și ia bun rămas de la defunct, aceasta este o nouă grea încercare.

Un muzician din Hamburg, în vârstă de 86 de ani, nu a putut să participe la înmormântarea fratelui său, răpus de cancer. De atunci se simte vinovat. Pentru DW a declarat: „Mă gândesc în fiecare zi că ar fi trebuit să mă duc acolo, chiar dacă fac parte din grupul de risc.”

Nu numai rudele defuncților speră că aceste reguli stricte vor fi reanalizate. „Noi pledăm insistent pentru relaxarea interdicției de vizitare în astfel de cazuri”, a declarat pentru DW Mathilde Langendorf, reprezentantă a Caritas Deutschland.

„Extrem de împovărător”

Și Societatea Germană a Spitalelor recunoaște că situația multor pacienți și a rudelor acestora este în prezent „extrem de împovărătoare”, după cum a afirmat un purtător de cuvânt. „Majoritatea clinicilor limitează în prezent foarte sever posibilitățile de vizitare, pentru a împiedica pătrunderea virusului în spitale”, a adăugat el.

Pe timp de pandemie, nimeni nu mai ține mâna celui care moare

În Germania nu există reguli unitare pentru vizitele rudelor în spitale și cămine de bătrâni. Majoritatea instituțiilor se orienteză după recomandările făcute de Institutul Robert Koch. Excepții pot fi făcute de la caz la caz, prin cereri adresate oficiilor de sănătate.

Mulți urmași ai celor decedați sunt afectați pe viață de interdicția de a-și lua bun rămas de la cei dragi. „Dacă în ultimele ore nu ești alături de ruda care moare, în cultura noastră asta înseamnă o încălcare a obligațiilor familiale”, a declarat psihologul Javier Barbero, membru al Societății Spaniole de Medicină Paliativă.

Înmormântări online

Fără cortegiu și rituri pare că nu s-a întâmplat nimic. Cumva se instalează sentimentul că nu este adevărat ce se întâmplă”, a declarat Barbero pentru cotidianul spaniol „El País”. Împreună cu 60 de psihologi și câteva firme de pompe funebre din Madrid oferă cosultanță familiilor îndoliate, răspunzând la întrebări și temeri prin email.

În Italia numeroase spitale s-au alăturat campaniei „Dreptul de a-ți lua bun rămas”. Această inițiativă controversată a Partidului Democrat strânge de la sponsori tablete care le sunt distribuite în spitale muribunzilor, astfel încât aceștia să-și poată lua, măcar digital, bun rămas de la familii.

Mathilde Langendorf, reprezentantă a Caritas Deutschland pledează pentru dreptul rudelor de a intra în spitale și cămine de bătrâni îmbrăcate în costume de protecție. Ea recunoaște însă că e foarte dificil fiindcă nici medicii și personalul sanitar nu dispun de echipament de protecție suficient. „Dacă ar exista suficient echipament de protecție, chestiunea vizitelor s-ar pune cu totul altfel”, apreciază ea.


 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Un ramas bun digitaleste de acceptat .O participare efectiva cu tot ceea ce implica notiunea de inmormintare nu poate fi de preferat . Riscurile sunt prea mari pentru prea multa lume .Ct despre moartea in singuratate ea este unica posibilitate , cu totii murim singuri ,chiar daca unii nu cred asta .

  2. Singuratatea este o iluzie , o lipsa de intelegere a Vietii. Atata timp cat intelegi Lumea cum e ea , nu poti fi Singur.

  3. Problema e cand vrei sa accesezi un altceva.