G4Media.ro

Tragi-comedia Roșia Montană: Toți au câștigat, cu dinții sparți

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Tragi-comedia Roșia Montană: Toți au câștigat, cu dinții sparți

E ceva atât de românesc, de grotesc și de comic în reacțiile publice de după verdictul sec care a pus cruce afacerii Roșia Montantă încât îți trebuie doar un gram de umor să înțelegi de ce.

Să începem cu marele câștigător: statul român. Guvernul Ciolacu n-a luat în calcul nici o secundă varianta că va câștiga. Avocații i-ar fi spus că sunt șanse minime. În consecință, PSD și premierul Ciolacu și-au construit întreaga strategie de damage control pe culpabilizarea opoziției. Vreme de o lună de zile, oficiali ai statului român au repetat obsesiv că România va pierde procesul și va fi împovărată cu despăgubiri enorme, de ordinul miliardelor de dolari.

Au început o campanie mediatică furibundă de culpabilizare a USR, a lui Cioloș și chiar AUR, acuzați în corpore că au contribuit din plin la dezastrul iminent care va lovi România, prin dinamitarea afacerii Roșia Montană. Numai că bomba nucleară pe care Ciolacu&co se pregăteau să o detoneze vineri seara direct în capul opoziției s-a fâsâit ca un balon spart. Când nimeni nu se mai aștepta la un miracol, divizia de arbitraj a Băncii Mondiale a dat câștig de cauză statului român. Toată strategia puterii de a bombarda opoziția în plină campanie cu artileria grea s-a năruit, la propriu, peste noapte.

Și tot peste noapte, opoziția a înviat. Din groparii României, cum îi portretiza guvernul, s-au trezit salvatorii țării. USR, Cioloș au reușit performanta bizară de a salva la pachet Roșia Montană, aurul țării, bugetul României, dar nu se pot salva de ei înșiși. Atât de vizionar s-a dovedit a fi Cioloș, de pildă, încât și-a făcut un partid aproape imposibil de detectat în sondaje. USR, cu toată Alianța Dreptei, bate pasul pe loc, asta în cel mai bun caz.

A trebuit ca Marcel Ciolacu să-și traga singur un pumn zdravăn în gură pentru ca opoziția, cu dinții sparți, să danseze fericită în ring că și-a făcut KO adversarul. După ce liderul PSD a călcat pe greblă, opoziția se laudă că l-a umplut de sânge.

Inclusiv cei care au pierdut totul, respectiv compania canadiană, a câștigat de-a lungul timpului, din speculații bursiere, o mulțime de bani fără să extragă un gram de aur din Roșia Montană. Chiar dacă azi cei de la Gold Corporation par marii perdanți, cu toate investițiile lor făcute în România în ultimele două decenii, este greu de crezut că au cheltuit aici mai mult decât au câștigat vânzând pe bursă la suprapreț iluzia că într-o bună zi vor începe exploatarea aurului din România.

Chiar și în ultima lună, de când guvernul României a început să se vaite că a pierdut procesul, cineva a câștigat din vânzarea acțiunilor la marele fix iar alții, care au cumpărat în speranța că vor vinde la rândul lor triplu puțin mai încolo, au rămas cu buzele umflate. Oare cine se bucură azi și cine plânge în pumni? Ultimii erau până mai ieri siguri că au făcut investiția vieții lor, dar fumul s-a risipit vineri seara într-o clipă. Din munții de aur n-a mai rămas decât o mână de steril.

Ne putem imagina și inamicii României, din țară și din afara ei, cum se pregăteau să deschidă șampania dacă arbitrajul Băncii Mondiale (adică America în concepția lor) ar fi condamnat statul român să plătescă unei companii ultra bogate sume amețitoare de ordinul a două – trei miliarde de dolari. Ce-ar fi spus ei azi? Ușor de intuit: Colonia România, umilită de aliații ei de peste Ocean. Nu au reușit să vă ia aurul, dar vă jupoaie de bani și alte bazaconii înșirate frumos pe ața conspirațiilor anti-Româneși urzite de Occidentul lacom.

De data asta, inamicii României, în frunte cu Putin și trolii lui, au rămas cu șampania nedesfăcută.

Adevărul este că afacerea Roșia Montană nu s-a încheiat pentru nimeni așa cum s-ar fi așteptat. Verdictul surprizător a prins din nou pe picior greșit statul român. Cristian Pantazi a explicat deja de ce comportamentul din ultima lună al Guvernului a pulverizat încrederea în discernământul unor politicieni de rang înalt din România.

A câștigat România sau a pierdut din îngroparea definitivă a proiectului aurifer Roșia Montană? Greu de spus acum, în euforia deciziei de la Washington. Pe termen scurt, sigur da. Pe termen lung, rămâne un semn de întrebare.

Totuși, în nota tragi-comică a întregii situații, permiteți-mi să închei cu o întrebare: cine este de vină că am câștigat împotriva voinței noastre? Și cine plătește politic pentru faptul că, din fericire, profeția guvernului nu s-a împlinit și că n-am pierdut?

 

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. cu adevarat „tragi-comică”, tragica ca toata situatia romaneasca , si comica, ca nu am ras niciodata la un articol g4 pana acum

    • am ras eu la un articol g4 – ca l-au sters de pe site.
      … era ceva cu procurori care au descins la o primarie de sector sa verifice contractele
      Roșia Montană ne-a unit!

  2. Cei de la Antena 3 sunt singurii capabili sa inteleaga. Ca merge si asa

  3. :))
    Nu ca nu te plictisesti in Romania? Unde mai este asa o tara minunanata, cu atatea lumi paralele si rasturnari de situatie, de cand se stie ea, draga de ea!

  4. Foarte interesant cum a zugravit Tapalaga toata intreaga situatie, mi-a placut.

    • Mai ales cum a sugerat ca imeni n-a intreprins nimic p’aici, totul a fost impotriva vointei noastre. Cei care „n-au avut treaba” deja enumera numele celor care s-au implicat in demersul acesta, dar presa alege sa-i ignore. uite asa ti se pare ca capitala n-are nici apa calda. e suficient sa scrie 5 prieteni in fruntea unor publicatii.

  5. Foarte interesant cum a zugravit T6palaga intreaga situatie, mi-a placut.

  6. Si uite cum iar, dl Tapalaga, pune semnul = intre Ponata&Ciolacu si Drula&Ciolos.

  7. Pe scurt, concluzia autorului este: Ponta&Ciolacu = Drula&Ciolos.
    (Postare de backup, in caz ca precedenta nu trece de moderator).

  8. Sunt unii care rad citind por.ca.ria asta de articol.
    Daca crede cineva ça inscrierea la UNESCO n-a contat in decizia judecatorilor, se inseala. Pt avocati a fost o dificultate suplimentara, dar pt judecatori, un atu in plus pt decizie.
    Daca nu era UNESCO, judecatorii ar fi putut obliga statul roman sa inceapa exploatarea, iar guvernul ciolacu s-ar fi grabit sa dea rapid toate autorizatiile.
    Pe ” independentul” Tapalaga ori nu-l duce mintea, ori e rau intentionat cand spune ca ciolacu psd = Ciolos USR

  9. Ciolos nu este in sondaje, pentru ca nu exista interes din partea celor ce fac „sondaje” sa il includa.

    Cum nici Nicusor Dan nu a inclus-o pe Firea.
    Da mai bine pentru astia ca Ciolos sa nu fie in sondaje.

    Sper sa se produca o surpriza, si Reper sa treaca pragul.

  10. poi G4M, de articole/analize scrise din comfortul suntem satui. o investigatie prin care sa dezvaluiti cine sunt actionarii (aia „pa persoana fizica”) din spatele GR ar fi un demeres jurnalistic real.

  11. Ceea ce ar conta cu adevărat ar fi ca ziariști de investigații și procurori să se ocupe să demonstreze cum numiții politic pe tot felul de funcții citesc Constituția republicată sărind art 136 și fac totul pentru ca domeniul public să fie înstrăinat. Că e vorba de bogății ale solului ori subsolului, de malurile lacurilor, de lemn etc

  12. Toti o apă și un pământ. Să aștepte publicarea hotărârii, sa rămână irevocabilă și să renunțe până atunci la abordări politicianiste.

  13. Asteptam ca justitia internationala sa-si spuna cuvantul. Justitia romaneasca doar isi aroga drepturi peste drepturi, dar fara a-si face datoria de justitiabil, cu adevarat. Asteptam, de asemeni, ca toti cei vinovati de vanzarea bogatiilor Romaniei, sa raspunda penal si financiar.