Traian Băsescu nu mai este ”jucător” politic în Senat. Efectele destructurării grupului parlamentar al PMP
Grupul parlamentar al PMP de la Senat nu mai există, de facto, începând de luni. Asta după ce senatorul Iustin Talpoș care a anunțat săptămâna trecută că va pleca la PSD, și-a dat, oficial, demisia din PMP în plenul Senatului.
Astfel, din cei șapte senatori ai Mișcării Populare, au mai rămas șase, număr insuficient pentru constituirea unui grup parlamentar propriu.
În urma acestei manevre, Traian Băsescu pierde accesul la luarea deciziei în Senat, rămânând efectiv fără putere de negociere politică. Și asta pentru că PMP nu va mai avea niciun membru în Biroul Permanent al Senatului, iar Băsescu însuși va pierde șefia singurei comisii pe care o avea partidul pe care îl conduce – Comisia pentru Dezvoltare și Strategie Economică.
PMP a fost eliminat și din Biroul Permanent al Camerei Deputaților, unde a avut un post de chestor, încă din septembrie 2017.
Partidul condus de Traian Băsescu a pierdut săptămâna trecută, în favoarea PSD-ALDE, trei parlamentari – doi deputați (Valeriu Steriu și Ion Tăbugan) și un senator (Iustin Talpoș) în contextul moțiunii de cenzură anunțate de PNL împotriva Guvernului Dăncilă.
Dezertările din barca lui Traian Băsescu au venit la câteva zile după ce Victor Ponta a racolat de la PSD patru deputați, pe care i-a transferat la partidul pe care intenționează să-l înființeze – Pro România.
PMP și-a pierdut și singurii doi europarlamentari trimiși în 2014 în legislativul de la Bruxelles – Cristian Preda și Siegfried Mureșan.
De asemenea, PMP riscă să se dezintegreze și în teritoriu după ce Camera Deputaților a adoptat săptămâna trecută o inițiativă a PSD-ALDE, potrivit căreia primarii şi consilierii locali care au fost aleşi pe listele unei formaţiuni politice rezultată din fuziunea a două partide să nu-şi mai piardă mandatul, în caz de demisie.
Legea vizează în mod direct partidul condus de Traian Băsescu, în condițiile în care fuziunea dintre PMP și UNPR nu a fost finalizată, iar fostul președinte a anunțat că intenționează să o denunțe.
În urmă cu două săptămâni, Traian Băsescu însuși a anunțat că își va încheia activitatea politică la finalul acestui mandat de parlamentar (2020). Într-o declarație la B1 TV, citată de Agerpres, Băsescu a spus că partidele de dreapta ar trebui să formeze o alianță, adăugând că nici el și nici Ludovic Orban nu pot tracta o eventuală alianță. Declarațiile lui Traian Băsescu au venit pe fondul dezertărilor din PMP și după ruperea alianței cu UNPR.
Foto: Traian Băsescu (Sursa: Inquam Photos / George Călin)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii