G4Media.ro

Transelectrica, companie de stat cu venituri de 6 miliarde de lei, prinsă…

Foto: Transelectrica

Transelectrica, companie de stat cu venituri de 6 miliarde de lei, prinsă în conflictul PSD-PNL pentru șefia secretariatului general al guvernului. Firma e condusă acum de un buzoian necunoscut în domeniul energiei

Conflictul politic declanșat de PSD prin refuzul numirii lui Mircea Abrudean ca secretar general al guvernului ar putea avea consecințe asupra conducerii Transelectrica, una dintre cele mai mari companii de stat, cu o cifra de afaceri de 6,3 miliarde lei anul trecut. Compania, controlată de acționarul majoritar Secretariatul General al Guvernului (SGG), e condusă acum de un director interimar din fieful premierului Marcel Ciolacu, cu zero expertiză la vârf în energie.

Transportatorul naţional de energie electrică Transelectrica, companie de stat controlată de Secretariatul General al Guvernului (SGG), a încheiat anul 2022 cu un profit net de 529 milioane lei, în creştere de 1.175 de ori comparativ cu 450.000 de lei în 2021, potrivit Economedia.

Transelectrica este monopolul de stat în domeniul transportului energiei electrice. Este o companie de importanță strategică. Principalul acționar este SGG, cu 58%, urmat de Pavăl Holding (compania fraților Pavăl care au fondat Dedeman) și fondul de pensii NN.

Directoratul Transelectrica trebuie numit până vineri 23 iunie, când expiră mandatele actualilor directori. Componența directoratului e stabilită de Consiliul de Supraveghere, al cărui mandat expira miercuri, 21 iunie. Iar numele membrilor Consiliului de Supraveghere sunt stabilite de Secretariatul General al Guvernului, condus interimar acum de Adrian Țuțuianu (PSD).

Potrivit informațiilor G4Media, mandatele membrilor Consiliului de Supraveghere au fost prelungite în acest week-end, așa că urmează numirea noilor membri ai directoratului companiei.

Postul de director general al Transelectrica este ocupat acum, interimar, de Ștefăniţă Munteanu, un consilier județean PSD din Buzău.

El a fost desemnat director general pentru două luni în aprilie, după cum a scris G4Media la acel moment.

Munteanu este însă un necunoscut în domeniul energiei. El a ocupat poziții în eșalonul trei în companii energetice. ”Nu este cunoscut ca manager de top în domeniu la acest nivel”, au declarat pentru G4Media mai multe surse din piața energiei.

Munteanu a fost ales consilier județean pe listele PSD Buzău, fieful lui Marcel Ciolacu, actualul președinte al PSD.

El a fost numit director general Transelectrica începând cu 24 aprilie până în 24 iunie, potrivit site-ului oficial. I-a luat locul lui Gabriel Andronache, proaspăt ales vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Transelectrica, monopolul transportului de electricitate, este una dintre cele mai mari și mai importante companii din România. Potrivit Economedia, Transelectrica a realizat în 2022 un profit de 530 milioane lei, de 1.000 de ori mai mare decât în anul precedent. Tot în 2022, veniturile companiei au fost de 6,3 miliarde lei.

CV-ul lui Ştefăniţă Munteanu arată că acesta nu a ocupat niciodată un post similar într-o companie atât de complexă, iar experiența lui în general în domeniul energetic este limitată.

Buzoian de origine, el are doar o diplomă de licență ca economist la Universitatea Româno-Americană. Până la numirea ca șef al Transelectrica, el a lucrat din 2019 la filiala din Buzău a unei alte firme cu capital de stat, Electrica Furnizare S.A, potrivit declarației de avere și CV-ului oficial.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Transelectrica este deținută în proporție de 58,69% de Ministerul Economiei și Comerțului, 13,5% de Fondul Proprietatea, iar 27,81% din acțiuni sunt tranzacționate la Bursa de Valori București și deținute de alți acționari.

    Comparativ cu OMV…

  2. Plin de Militieni pensionari la Transelectrica. Atat de la P$D cat si de la PNL. 50% ?

  3. Fie ca zeroul mai mare să câștige.

  4. Transelectrica, companie de stat cu venituri de 6 miliarde de lei, azi, iunie 2023. Dupa lupta pe ciolan si numirea unor politruci usl, transelectrica in 2025…maxim, faliment.
    Totusi, mi se pare ciudat ca mai sunt companii de stat care sunt pe plus. Fie profiturile sunt mult mai mici decat ar putea fi, fie imi scapa mie ceva.

    • Este monopol de stat. In RO, nimeni nu poate transporta energie electrica in afara de TEL. In ultimii ani este profitabila insa exista si alte posibilitati,
      cum ar fi pierderi da, costuri gramada da, acoperire de la bugetul de stat, da. Faliment, nu.

      Intreba un coleg mai sus despre OMV. Cred ca se referea la Petrom, care are majoritar pe OMV si care are si el in board niste lipitori incompetente numite de usl.

  5. Ce ne tot mirăm? Anormalul e de mult noul normal în România. De prin 1948 încoace…

  6. Caracatita PSD se extinde.