Transilvania a devenit un magnet pentru festivaluri și turiști
Transilvania este incontestabil regiunea cu cea mai mare densitate de festivaluri din ţară. De asemenea, are şi cele mai multe castele, domenii, biserici fortificate din această parte de Europă, arată o analiză Deutsche Welle.
Regiunea – cunoscută pentru peisajul spectaculos oferit de Munţii Carpați, dar și pentru istoria sa bogată – nu duce lipsă de atracţii festivaliere. Dintre cele mai cunoscute se află adunate în jurul capitalei regionale Cluj-Napoca.
Dacă Untold – festivalul de muzică electronică – se ține în mijlocul oraşului Cluj, Awake obişnuia să se organizeze în apropiere de Târgu Mureş. Ca şi acum mai noul Vibe Festival, Electric Castle este axat pe o locaţie boemă şi plină de istorie. Castelul Bánffy din Bonţida este locul de întâlnire în fiecare an al celor care iau parte la popularul festival. Castelul, construit în stil renascentist în secolul 15, a făcut parte din domeniul familiei Bánffy şi a cunoscut diverse modificări. Astfel, intervenţiile din secolul 18 si 19, prin adăugarea unor dependinţe, mută stilul înspre cel baroc, neoclasic şi chiar romanic.
Castelul a cunoscut o perioadă lungă de construcţie. Lucrările au început în 1437 şi au fost finalizate multe secole mai tarziu, în 1890. Cunoscut drept Versailles-ul Transilvaniei, domeniul a intrat în posesia familiei Bánffy în 1387 şi a avut o istorie zbuciumată. Cel mai notabil eveniment care a avariat substanţial castelul a fost războiul de independenţă ce a avut loc între 1704 -1711. După războiul condus de Francisc Rákóczi al II-lea, castelul a necesitat reconstrucții și reparații în mai multe locuri.
În următoarele secole, castelul a trecut de la un proprietar la altul. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, castelul a fost spital militar. A cunoscut cea mai mare distrugere când trupele în retragere au incendiat şi jefuit ansamblul. Mobilierul, galeria de portrete şi biblioteca au suferit distrugeri masive. În perioada comunistă, ca multe alte astfel de domenii de pe teritoriul României, castelul a fost transformat în CAP – Cooperativă Agricolă de Producţie. Degradarea iremediabilă s-a produs în această perioadă, când sătenii au folosit cărămizile castelului drept material de construcție.
În perioada postcomunistă au existat timide încercări de renovare cu proiecte izolate. În 2008, contesa Bánffy Katalin a încheiat un contract pe 49 ani cu Fundația Transylvania Trust, conform căruia Fundația va reabilita castelul și va înființa un centru cultural și de specializare, inclusiv prin organizarea în parteneriat a festivalului Electric Castle, tot mai popular.
Anul acesta, festivalul ţinut la castelul Bánffy a înregistrat o prezenţă de peste 250.000 de persoane în toate cele cinci zile de Electric Castle. Peste 300 de artişti din toată lumea au urcat pe cele 11 scene iar în preajma castelului a fost organizat un camping care a găzduit peste 20.000 de festivalieri. Electric Castle se află la a noua ediţie, fiind unul dintre evenimentele muzicale apreciate la nivel european.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii