G4Media.ro

Transmiterea coronavirusului prin aerosoli este posibilă, potrivit agenţiei specializate a UE, ce…

sursa foto: Pexels

Transmiterea coronavirusului prin aerosoli este posibilă, potrivit agenţiei specializate a UE, ce evaluează acest risc

Instituţia specializată a Uniunii Europene pentru sectorul sanitar a avertizat miercuri asupra posibilităţii răspândirii noului coronavirus prin aerosoli şi examinează riscurile reprezentate de sistemele de ventilaţie şi alte instalaţii la locul de muncă, relatează agenţia de presă Reuters, preluată de Agerpres.

Deşi se estimează în continuare că picăturile infectate (eliberate prin tuse, strănut, etc.) sunt principala cale de transmitere a coronavirusului, Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC) a atenţionat că acest virus poate fi transmis şi prin aerosoli, adică acele particule foarte fine care rămân în suspensie şi pot apărea atât din cauza picăturilor infectate, cât şi prin activităţi precum vorbitul sau cântatul. Aceasta poate reprezenta un risc pentru persoanele aflate în spaţii închise, mai ales dacă nu sunt bine aerisite.

Şefa ECDC, Andrea Ammon, a declarat agenţiei Reuters că încă nu se poate stabili proporţia cazurilor de infectare prin aerosoli faţă de cele prin picături, dar ”ştim că ambele sunt o posibilitate”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut abia săptămâna trecută că transmiterea COVID-19 prin aerosoli este posibilă, după ce a primit o scrisoare pe această temă trimisă de un grup de cercetători.

Andrea Ammon a menţionat că ECDC evaluează riscul transmiterii noului coronavirus la locul de muncă, ce ar putea fi amplificat de transmiterea prin aerosoli, mai ales după focarele de COVID-19 descoperite în unităţi de producţie din Europa, cele mai grave fiind în abatoare din Germania. ECDC ”lucrează la un raport tehnic” pe tema transmiterii noului coronavirus şi evaluează de asemenea riscurile reprezentate de sistemele de ventilaţie.

Multe dintre măsurile de distanţare şi igienă aplicate în timpul pandemiei COVID-19 se bazează pe prevenirea contactului cu picături expulzate de purtătorii virusului atunci când aceştia tuşesc, strănută sau vorbesc. Însă prevenirea transmiterii noului coronavirus prin aerosoli ar putea necesita alte strategii antiepidemice.

Totuşi, Andrea Ammon precizează că în stadiul actual ECDC consideră în continuare că picăturile sunt principala cale de transmitere a noului coronavirus şi deocamdată nu se impune o actualizare a recomandărilor formulate de această agenţie a UE. Ea a insistat că este crucial ca oamenii să continue să respecte regulile de distanţare socială şi să poarte măşti.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Sa zicem. Dar ce ne facem cu partea a doua? Conform regulilor CDC inca in vigoare, prevenirea bolilor – aerosol se face prin inchiderea pacientilor in camere cu ventilatie speciala, purtarea de masti speciale (dar NUMAI pentru personalul medical care intra in acele camere), si spalat pe maini. Nu scrie nimic de botnita la sanatosul de pe strada.

    Vorbesc de normele CDC pentru ca astea se gasesc pe net. Ele au fost modificate in urma SARS, de care am auzit ca ar avea legatura cu covrig. O sa citesc si normele smurdangiului, daca mi le dati.

    • Ăștia sunt cu pluta. Adică numai la noi in tara la aia 1000+ personal medical infectați le-au tușit și strănutat pacienții în fața. Sau s-au scobit in nas cu mana murdară.

  2. hai sa nu ne agitam ami mult decat trebuie , probabil e o transmitere exceptionala!