G4Media.ro

Transnistria ar putea rămâne „fără electricitate”, avertizează liderul separatist de la Tiraspol

Sursa Foto: .researchgate.net

Transnistria ar putea rămâne „fără electricitate”, avertizează liderul separatist de la Tiraspol

Autoritățile din Transnistria, un teritoriu separatist pro-rus din Republica Moldova, au declarat luni că se tem că regiunea ar putea rămâne fără electricitate după ce livrările de gaze rusești au fost întrerupte din cauza unui conflict comercial între Moscova și Chișinău. Acest mic teritoriu cu o jumătate de milion de locuitori, care se află în afara controlului autorităților centrale moldovene de la căderea URSS, a închis deja o serie de întreprinderi industriale în cursul săptămânii trecute și a introdus întreruperi de curent nocturne pentru populație în fața penuriei de electricitate, scrie BFM TV.

Confruntați cu temperaturile de iarnă și cu oprirea încălzirii centrale în clădiri, locuitorii au fost nevoiți să ardă lemne sau să recurgă la încălzitoare electrice individuale, punând și mai multă presiune pe rețeaua electrică. „În Transnistria, acum folosim cu o treime mai mult decât capacitatea produsă, înțelegeți? Și dacă această situație continuă (…) ar putea apărea disfuncționalități tehnologice și chiar un incendiu”, a avertizat luni liderul teritoriului, Vadim Krasnoselski, într-un mesaj adresat populației.

Dacă această situație continuă, „ne vom trezi fără electricitate”, a avertizat Vadim Krasnoselski.

Până în prezent, gigantul rus Gazprom a aprovizionat Transnistria cu gaz prin intermediul furnizorului local Tiraspoltransgaz, fără ca această companie să plătească pentru aceste livrări. Întrucât Transnistria nu este recunoscută de comunitatea internațională, entitatea secesionistă a trimis cereri de plată către Chișinău, crescând treptat datoria Moldovei către Gazprom.

Disputa privind valoarea datoriei față de Gazprom – evaluată la peste 700 de milioane de dolari de Moscova, dar estimată la doar aproximativ 9 milioane de dolari de Chișinău – a determinat gigantul rus să închidă robinetul de la 1 ianuarie. Pentru moment, restul Moldovei a fost scutit de pene de curent, dar își acoperă o mare parte din necesarul de electricitate cu ajutorul centralei termice Cuciurgan din Transnistria.

Rusia a încetat, de asemenea, să livreze gaze către Uniunea Europeană prin Ucraina, ca urmare a expirării, la sfârșitul anului 2019, a unui contract de tranzit semnat între cele două părți, pe care Kievul a refuzat să îl reînnoiască. Această întrerupere este foarte îngrijorătoare pentru mai multe țări din Europa de Est, printre care Slovacia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Acum pot să vadă și cei din Găgăuzia ce bine e să depinzi de Rusia.

  2. Era normal să se ajungă aici pentru că „republica” separatistă s-a bazat ani la rând pe susținerea Rusiei pentru rolul de cal troian in Moldova ßi nu au plătit niciodată gazul consumat. Acum Rusia epuizată de război și pusă la incercare de sanctiunile occidentale nu mai consideră Transnistria o prioritate și a-nțărcat bălaia , adica ok va sustinem dar pe bani , deci trebuie să plătiți gazul așa că vor fi ierni grele pentru transnistreni obisnuiți sa nu plăteasca gazul și energia. Colac peste pupăza e greu sa găsească alți furnizori știind că sunt rău platnici cronici. Deci toată increngătura politico-mafiotă denumită eufemistic „republica” își traieste ultimele ceasuri. Moldova n-ar trebui să se implice in rezolvarea crizei din Transnistria și din Găgăuzia avand in vedere susținerea pe fată în alegeri a personajelor mafiote proruse dar și in afara perioadei electorale precum si plimbarea politicienilor din Transnistria dar si a bașkanei Găgăuziei pe la Kremlin.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.