Transnistria restricționează unilateral accesul în regiune, inclusiv pentru misiunile dplomatice străine. Tiraspolul își întărește posturile militare
Transnistria a impus unilateral restricționarea accesului misiunilor diplomatice în Zona de Securitate [ce acoperă 60% din teritoriul regiunii separatiste trannsistrene] și a fortificat posturile militare pe care le deține în acest perimetru.
De asemenea, Tiraspolul a trimis o serie de scrisori către misiunile diplomatice străine acreditate la Chișinău în care acestea au fost anunțate despre impunerea unilaterală a unor condiționalități privind intrarea și ieșirea în și dinspre spre regiunea transnistreană, inclusiv în perimetrul Zonei de Securitate.
„Acest fapt confirmă încă o dată sfidarea de către reprezentanții Tiraspolului a prevederilor Acordului cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992 și a altor documente ce reglementează activitatea misiunii de pacificare”, se menționează într-un comunicat al Delegației Republicii Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC)
CUC are rolul de a supraveghea securitatea şi de a conduce operaţiunea trilaterală de menţinere a păcii în Zona de Securitate. Comisia este compusă din militari ai Rusiei, Republicii Moldova și cei ai administraţiei separatiste de la Tiraspol, dar există și 10 observatori militari ucraineni.
Delegația Republicii Moldova în cadrul CUC a atras atenția membrilor Comisie că astfel de acțiuni de restricționare a accesului în regiune se înscriu în „nenumăratele provocări intenționat generate în ultima perioadă de timp de către Tiraspol, cu scopul de a destabiliza situația, iar prin acestea se încalcă în mod abuziv prevederile documentelor de bază ale misiunii de pacificare”.
Chișinăul a solicitat Tiraspolului să renunțe la asemenea abordări „destructive și excesive ce ignoră formatul și mandatul misiunii de pacificare”.
De asemenea, vicepremierul Oleg Serebrian, s-a întânit joi cu cu liderul separatist Vadim Krasnoselski, prima dată după exploziile recente ce au avut loc în regiunea transnistreană. Pe 25 aprilie a fost atacat cu lansatoare de grenade sediul așa-zisului Minister al Securității de Stat de la Tiraspol. Ulterior, la 26 aprilie, a fost atacat aerodromul de la Tiraspol și au fost distruse două antene de radiocomunicații din satul Mayak.
Astfel, o delegație a Chișinăului din care au făcut parte vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian și consilierul prezidențial pe probleme de securitate, Dorin Recean, s-a întâlnit joi la Varnița cu liderul separatist al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski.
Ulterior, după întâlnire, vicepremierul Serebrian a declarat joi seara la postul public de televiziune că exploziile de la Tiraspol au provocat pagube minore și că nu trebuie să existe motive de îngrijorare în partea dreaptă a Nistrului.
„Exploziile care s-au produs au avut efecte minore, persoane n-au avut de suferit. Nimeni nici n-a revendicat aceste așa-zise acte teroriste, ceea ce trezește semne de întrebare. Când realizezi un act terorist, în primul rând, îl revendici. Iar pagubele produse au fost, mai curând, minore. Efectul a fost unul psihologic. S-a creat panică în zonă, la punctele de trecere a liniei de demarcație. În partea dreaptă a Nistrului, panica nu se resimte”, a spus Oleg Serebrian la postul național Moldova 1.
El a adăugat că nu există un pericol militar real în prezent nici în partea stângă a Nistrului și a dat de înțeles că regimul separatist de la tiraspol exagerează incidentele oricum neclare în care s-au produs exploziile resctive.
„Codul roșu care a fost introdus [în regiunea transnistreană -n.r.] este supărător pentru că noi nu vedem motive să credem că există un pericol real. Considerăm că un pericol de implicare militară a zonei nu există. Sunt niște explozii care nu pot să nu aibă repercusiuni asupra moralului, asupra stării psihologice, totuși, de aici și până la a spune că există riscuri ca Republica Moldova să fie implicată într-un conflict militar este o cale lungă. Riscul ca aceste tensiuni, care nu sunt neglijabile, să se transforme într-un conflict militar nu există. Spre deosebire de Ucraina, noi nu am fost avertizați despre iminența implicării într-un conflict militar ”, a mai spus Serebrian.
Foto: Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski (centru) /Site-ul retinsei Administrații prezidențiale de la Tiraspol
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii