G4Media.ro

Transnistria susţine că ajutorul militar promis de UE Republicii Moldova ”contribuie la…

Sursa foto: Daniel MIHAILESCU / AFP

Transnistria susţine că ajutorul militar promis de UE Republicii Moldova ”contribuie la intensificarea tensiunilor” / Decizia R. Moldova de a adera la UE a fost ”unilaterală”: „Trebuie să rezolve mai întâi conflictul”

Ajutorul militar promis de Uniunea Europeană Republicii Moldova „contribuie la intensificarea tensiunilor şi interferează cu normalizarea situaţiei”, a declarat ministrul de Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev.

De asemenea, Ignatiev a calificat incidentele care au avut loc în ultimele zile în regiunea separatistă moldoveană drept ”atacuri teroriste” din partea Ucrainei şi a precizat că decizia R. Moldova de a adera la UE a fost luată ”unilateral”, între cele două regiuni existând un conflict nerezolvat, care trebuie mai întâi rezolvat, iar ulterior R. Moldova îşi poate decide ”viitorul politic”, relatează Reuters, citată de News.ro.

Temerile ca Republica Moldova să fie atrasă în conflictul din Ucraina au crescut în ultimele zile, după ce separatiştii pro-ruşi din regiunea separatistă moldoveană Transnistria au acuzat Kievul de presupuse împuşcături, explozii şi incursiuni transfrontaliere cu drone.

”Situaţia este alarmantă pentru că Transnistria a suferit atacuri teroriste”, a declarat pentru Reuters Vitali Ignatiev, ministrul de Externe al Transnistriei, într-un interviu prin videoconferinţă din Tiraspol, capitala regiunii.

El a repetat acuzaţiile anterioare ale separatiştilor potrivit cărora Ucraina s-a aflat în spatele incidentelor de săptămâna trecută şi a spus că o altă dronă ucraineană înarmată cu explozibil a fost doborâtă marţi.

”Sincer, nu văd niciun motiv pentru care partea ucraineană ar folosi astfel de metode împotriva Transnistriei. Transnistria nu ameninţă Ucraina. Am spus de mai multe ori că suntem un stat absolut paşnic”, a mai subliniat Ignatiev.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a vizitat miercuri capitala Republicii Moldova, Chişinău, în semn de solidaritate. Michel a declarat că UE ia în considerare acordarea unui ajutor militar suplimentar pentru a sprijini Chişinăul. El nu a oferit detalii, dar autorităţile moldovene au spus că ajutorul nu este de ordin letal.

Referindu-se la ajutorul militar suplimentar oferit de UE, Ignatiev a spus: ”Desigur, astfel de declaraţii, astfel de acţiuni nu îndeamnă la calm, ci, dimpotrivă, contribuie la intensificarea tensiunilor şi interferează cu normalizarea situaţiei”.

Separatiştii au respins cererea Reuters pentru permisiunea de a relata evenimentele din Transnistria, pe motiv că toate acreditările pentru jurnaliştii străini au fost îndepărtate în urma atacurilor de săptămâna trecută.

Întrebat dacă ar putea exclude posibilitatea ca Rusia să îşi folosească baza militară din Transnistria pentru a ataca Ucraina, Ignatiev a precizat că nu poate vorbi în numele Moscovei.

”Cred că în aceste circumstanţe dificile, este important să fii extrem de atent în ceea ce priveşte declaraţiile. Şi chiar mai atent când vine vorba de acţiuni”, a afirmat Ignatiev în legătură cu remarcile unui general rus care a declarat în luna aprilie că unul dintre obiectivele Moscovei în războiul din Ucraina este cel de a ocupa teritoriul ucrainean pentru a-l ataşa la Transnistria.

Ignatiev a respins cererea Republicii Moldova de a adera la UE ca fiind ”ruptă de realitate” şi a spus că va crea riscul suplimentar de reapariţie a ostilităţilor, deoarece Chişinăul a luat decizia ”unilateral”.

”Republica Moldova şi Transnistria se află într-o stare de conflict nerezolvat… Un conflict nerezolvat înseamnă probabil că Republica Moldova trebuie să rezolve mai întâi conflictul şi apoi să îşi decidă viitorul politic”, a spus el.

Preşedinta Republicii Moldova. Maia Sandu. a declarat, miercuri, că nu vede o ameninţare ”iminentă” în ceea ce priveşte incidente din ultimele zile, însă Chişinăul a pregătit planuri de urgenţă în vederea unor scenarii ”pesimiste”.

Sursa foto: Daniel MIHAILESCU / AFP

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Bolșervici : ”trebuie să se rezolve mai întâi conflictul” . Serios ? De 30 de ani se tot rezolvă dar nu ai cu cine. Așa că Rep. Moldova va lua cale UE iar regiune va mai aștepta până ruginesc armele pentru că numai așa se ”rezolva” conflictul..adică DE LA SINE.

    • Omu’ inceraca sa isi dea importanta dar de fapt e penibil, asa e cand studiezi politica la moscova.

  2. Normalitatea situatiei ar fi ca Transnistria sa fie parte integranta din Moldova, nu un stat fictiv, nerecunoscut nici macar de Rusia. Iar marota cu armele defensive care „destabilizeaza echilibrul regional” e o placa pe care rusii o pun sistematic cand vine vorba de prezenta NATo in estul Europei.
    Nu cred ca Transnistria are ceva de pierdut daca Moldova adera la UE. Cetatenii transnistreni ar beneficia si ei de drepturi. Ar primi fonduri europene, ar putea munci si calatori liber in UE (fapt deja posibil partial, datorita cetateniei romane pe care unii o au).

    • Moldova nu va intra in UE cat timp exista aceasta situatie, asta daca nu cumva ofera Transnistriei independenta. UE nu va accepta ” traditionalisti ruZnaci ” care umbla liberi prin UE , sunt destui altii din HU , SL , SK , CZ , PL, BG si RO .. chiar nu va pare un pic curios cum noi astia fostii comunisti, patrioti ” adevarati ” mereu suntem la coada UE ? Nu ca sunt ei nesi ci pt ca astia suntem , mai avem de munca , de inteles princiipii si valori .

    • Cata vreme Gagauzia are un referendum prin care doreste doar aderarea la Euroasia…rusii pot interveni oricand pentru „salvarea” lor.

    • @Vanatorul de prostaci,
      Da, ar putea si sa-si vanda Transnistria pe o aderare fara complicatii, dar ar insemna sa legitimizezi un furt ilegal de teritoriu.

      Cu Ciprul de Nord cum e?
      Acolo pur si simplu s-a aderat cu suspendarea efectelor integrarii UE pentru acel teritoriu, pana la rezolvarea disputei.
      La fel poate fi si cu Moldova.

  3. Ambele probleme ale Moldovei sunt strategii pe termen lung ale rusiei! Nu recunoaste teritoriile rebele, nu le vrea, dar atat timp cat le mentine in viata, impiedica Moldova in cursul ei European.