G4Media.ro

Transparency International: România rămâne în primele trei cele mai corupte ţări din…

Sursa foto: Consiliul European

Transparency International: România rămâne în primele trei cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, alături de Ungaria şi Bulgaria

România rămâne în rândul celor trei cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, alături de Ungaria şi Bulgaria, relevă Indicele de Percepţie a Corupţiei 2021 publicat marţi de Transparency International, care mai arată că, în ciuda angajamentelor luate la nivel oficial, 131 de state din cele 180 analizate nu au făcut progrese semnificative în combaterea corupţiei, în ultimii 10 ani, iar România nu face excepţie, transmite News.ro.

Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) reflectă modul în care experţi independenţi şi din mediul de afaceri percep corupţia existentă în sectorul public din 180 de state şi teritorii. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă “foarte corupt”, iar 100 “deloc corupt””.

”Cu doar 45 de puncte din 100, România rămâne în rândul celor trei cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, alături de Ungaria (43 de puncte) şi Bulgaria (42 de puncte). Percepţia asupra corupţiei din sistemul public este similară nu doar de la un an la altul, ci şi prin comparaţie cu rezultatele din anul 2012, când ţara noastră avea 44 de puncte din 1001. La nivelul UE sunt însă şi state care au înregistrat diferenţe de peste 10 puncte în ultimul deceniu. Grecia şi Italia au câştigat câte 13 respectiv 14 puncte în perioada 2012 – 2021. Astfel că Grecia avansează de la 36 de puncte în 2012 la 49 de puncte în 2021, iar Italia de la 42 de puncte în 2012 ajunge în 2021 la 56 de puncte. La polul opus se află Cipru şi Ungaria, care au pierdut 13 respectiv 12 puncte în ultimul deceniu, ajungând la 53 respectiv 43 de puncte în IPC 2021. Media la nivelul statelor UE rămâne la 64 de puncte”, precizează organizaţia.

sursa foto: News.ro

În ceea ce priveşte achiziţiile publice în contextul pandemiei, din analiza TI reiese că pandemia de COVID-19 a dat guvernelor ocazia să îşi extindă puterea executivă, să ascundă informaţii publice şi să restrângă din drepturile cetăţenilor. Pandemia a afectat transparenţa şi responsabilitatea inclusiv la nivelul statelor membre UE, expunând semne de îngrijorare cu privire la paşi înapoi făcuţi chiar şi de ţările din fruntea clasamentului IPC.

Transparency International precizează că, în România, unul dintre cele mai vulnerabile domenii a fost cel al achiziţiilor publice, cu efecte implicit asupra transparenţei cheltuielilor publice făcute în pandemie.

Transparency International Romania readuce în atenţia publică Pactele de Integritate – o soluţie pentru asigurarea transparenţei, eficienţei şi tratamentului egal în achiziţiile publice, prin care societatea civilă poate monitoriza investiţiile publice, inclusiv din prisma utilităţii şi corectitudinii.

Transparency International România face următoarele recomandări:

– Includerea Pactelor de integritate ca mecanism obligatoriu de monitorizare publică a procedurilor de achiziţii, de la momentul planificării până la execuţia integrală, pentru toate achiziţiile care depăşesc pragurile prevăzute de lege pentru publicarea în Jurnalul Oficial UE.

– Introducerea Pactelor de Integritate ca măsură în cadrul proiectelor finanţate prin fondurile structurale şi de investiţii.

– Îmbunătăţirea SICAP cu informaţii necesare pentru a înţelege punctele slabe ale sistemului şi ale procedurilor de achiziţie şi pentru a permite formularea unor politici publice coerente în domeniu, care să remedieze problemele identificate.

– Transpunerea în legislaţia naţională a Directivei UE privind avertizarea în interes public la standarde înalte de conformitate.

Transparency International Romania reiterează faptul că este nevoie de o implicare constantă a tuturor reprezentanţilor societăţii, de la clasa politică, instituţii publice, la mediul privat şi cetăţeni, fiecare având rolul şi responsabilitatea sa în combaterea corupţiei.

Sursa foto: Consiliul European

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

37 comentarii

  1. Cel mai imporntant este ca am scapat de USR, totul trebuie sa ramana exact ca in ultimii 30 de ani pentru romani

    • Aferim! Prostia se plateste iar romanii merita sa traiasca in saracie.

    • Cu ciuma rosie la putere încă ptru ani – după cei treizeci trecuți- vom ajunge și noi la jumătatea clasamentului corupție, în secolul viitor !

  2. dupa plandemia asta, cred ca mai sunt acolo niste tari (democratii vechi, autentice) in fata noastra, numai ca ei au bani sa plateasca si pe astia sa nu ajunga in frunte 🙂

    • Da ma bine .. gasisi tu eolutia sa nu ne mai fie noua rau , sa nu mai existe coruptie .. ce drepturi v au luat ma ineptilor ?!

  3. PSD, PSD, PSD, PSD ,pai nu Premier e un plagiator .
    USL-im la Guvernare .
    Practic PNL-im, PSD-im, UDMR-im ,corupem și hoțim ,pentru că a trăi altfel nu știm și nici nu vrem.
    In Romania eterni suntem, nimic nu pățim, Justiția o jumulim.

  4. Trebuie sa luptam contra coruptiei, in special in vorbe si in scris, celelalte instrumente fiind in continua reforma: DNA, legi, justitie. Avem nevoie de cat mai multe vorbe, nu fapte!

  5. Ați votat PSD 30% și PNL 25%, evident vreți hoți la conducerea țării.

  6. Nu stiu, Codruta tocmai declarase acum o luna ca e coruptie la fel peste tot in UE. Sa greseasca Codruta?!

    • Ce-a zis Kovesi (‘nu există țări curate’) și ce-a înțeles analfabetul funcțional (‘e coruptie la fel peste tot in UE’).

    • Te roade că n-ați putut s-o sabotați pe Kövesi, a ajuns departe și are și mai multă putere ca înainte. E doar o problemă de timp până ajunge la marile fraude PSD, tic tac tic tac…

    • Ma roade in ce calitate se pronunta transprency bla bla vs Codruta care e la butoane si stie mai bine.

    • Da, da, Codruța, dosare de corupție de 2500 Eur!

  7. România e atât de coruptă încât până și Transparency International Romania e condusă de Victor Alistar.

  8. Johannis apreciates this.

  9. Cum? Olanda si Austria nu au ajuns in top?

  10. Deja sunt satul de toți paraziți ăștia, Anglia a spus deja corupția din pandemie e așa mare ca doar Ursula o știe. Ptr. voi corupție este unu care fura o pâine , astăzi furtul adevărat se face prin lege si costa mai mult decât va puteți imagina. Când vinzi resursele României pe 1 leu se numește corupție dar e legala ,când furi o pâine se numește furt si e inegal. Deci corupția nu e furt poate o sa înțelegi si voi diferența si ce însemna cu adevăr corupție. Romani nu înțeleg diferența dintre furt si corupție ptr. ei e același lucru ,nu este sa furt ca un primar sa ii dea preferențial un contract e corupție, așa ca face un caietul de sarcini ce îl poate îndeplini dar pe cine agreez eu si e legal.

    • Atunci cand un om precum e Cucos care a dat 50 mil euro pt a obtine contracte banoase cu statul si umbla liber, e clar ca e coruptie. Si cati or fi ca el

  11. Alte țări au corupți mai mari decât oriunde, dar sunt mai deștepți și nu sunt prinși.
    Ăsta e adevărul !

  12. Cele trei țări sunt campioane la corupția de grădiniță , corupția elevată și sofisticată o găsești în Olanda,Germania,Franța,Italia,Spania și în multe state superdemocrate , dar corupția miliardarilor nu se pune .

    • Se cheama LOBBY.
      Si ce spui tu si ce spune CLAU mai sus.
      Miliardarii influenteaza procesul legislativ ca sa le fie LOR bine.

    • E adevarat ca exista coruptie si favoruri la nivel inalt inclusiv in tarile civilizate dar nu se reflecta la nivelul cetateanului de rand, in viata de zi cu zi sau in relatia cu institutiile statului.
      Respectivii iau doar caimacul de deasupra, nu acapareaza toata economia ca un grup infractional.

  13. Coruptia a ramas la fel ca acum 10 ani. Alta constanta: USL. Ca in ultimii 32 de ani

  14. Legea finantarii partidelor politice: executant DRAGHICI MIRCEA GHEORGHE ,DRAGNEA LIVIU &CO.Rezultat Draghici 5 ani la puscarie …cititi,Dragnea va urma si la fel toate partidele politice fura din banii nostrii ai celor care platim impozite,mie ca medic imi sunt opriti 7000 lei din salariu degeaba am 15500 pe fluturas.Lunar domnii mei.
    Si asa pe cai stiute,licitatii trucate,aranjamene etc banii sunt storsi din bugetul tarii platit de noi toti.Niste hoti.Este doar parerea mea. Dar daca legiuitorul si-ar face treaba ,va garantez ca nu exista politician sa nu se duca la zdup,incepand cu Ponta care lua zece % din orice….sa mai scriu? Niste panarame care au ajuns in functii datorita media ,tv and others.
    Eu am invatat si am depus un juramant ,pe care il respect cu sfintenie,nu iau spaga,nu dau spaga si la fel sunt foarte multi colegi medici,dar ca in orice padure….sunt si crengi uscate…partide politice in Romania…daca nu ar fi finantate….va garantez ca toti merg la ei acasa…nu mai este osul de ros…de aici aranjamente…50-100 mii euro locul de deputat…100-200 mii euro locul de senator.
    Cum a ajuns Florea de la 5 primar? Stie cineva?
    A venit la Dragnea cu 1 milion de euro cash ,dupa ce erau facute aranjamentele…unii au ramas pe afara,fara bani,Florea primar …cum si-a recuperat banii…din bugetul primariei sect 5,luand banii la scoli incepute ,bugetele,apoi insolventa…apoi cumparam utitaje de gunoi…si avem pe viata sector 5 la salubrizare…si asa functioneaza tara,pentru ca-i lasam …

    • Nu ii lăsăm legea însăși , îmi amintesc si acum de o lege in parlament cu dedicație nu mai știu ptr. ce durat doar 3 zile pina a fost anulata dar a fost perfecta ptr. cine trebuia. Legi sa fie ca avem bani, prima lege a României nu îți convine o lege schimb-o e ieftin ca braga.

  15. Bravo, Romania zombilitica!!!!
    Domnu’ Haos, ce facusi, bre, cu „statul de drept” esuat?!
    Din 2014 de cand dl Haos e Presedinte al Romaniei, Romania e tot mai corupta, arata Indicele asta!!!!
    https://www.transparency.org.ro/ro/tiropage/indicele-de-perceptie-coruptiei-2019

  16. Cum trece timpul cu Diaconescu sau Becali cu valiza de bani , eh ne-am modernizat si noi . intram in sfârșit in ridul tăriilor civilizate furam legal.

  17. Preşedinte…mincinos, prim ministru…plagiator, şeful senatului…impostor, şeful camerei deputaților….prieten de vânătoare cu Haysamii., şeful CCR…LA specializări prin Rusia, si lista e lungă. Sântem pe cont propriu tovarăsi.

  18. Nu ar fi rău să studiați un pic pagina oficială. Mai întâi să precizăm că se măsoară ”indicele perceput al corupției în sectorul public” – deci în sectorul de stat. Dinamica corupției din 180 de țări, urmărită an de an, pe lângă cele arătate în articol, mai arată următoarele :
    1. Nu există stat complet ”curat” . Cele trei țări din top ( Danemarca, Finlanda, Noua Zeelandă ) au un punctaj de 88, maxim.
    2. Media globală a corupției se menține la 43 de zece ani consecutivi. Două treimi ( 66 % ) din țările analizate au un indice sub 50
    3. Țări și economii de vârf înregistrează a creștere a corupției, față de starea lor precedentă ( Australia, Canada, SUA ). Este primul an, în care SUA nu se incadrează pe primele 25 de locuri.
    4. Indicele corupției este în strânsă legătură cu degradarea democrației și a slăbirii libertăților civile din țările respective. Slăbirea libertăților civile a fost accentuată de pandemie care a fost folosit și pentru anumite măsuri discreționare, de limitare a drepturilor.
    5. Țări democrate cu economie puternice, au înregistrat o creștere semnificativă a corupției în ultimii ani ( Australia, Belgia, Canada, Ungaria, Israel, Olanda, Polonia, Elveția, SUA etc )situație care dovedește faptul că sistemul este reprezentativ și fidel în timp.

  19. Ce se mai știe de baitului cu tablourile in perete sau autostrada suspendata la mica înțelege prin cimitir, ce vremuri. Sper toți ca si in continuare adevărați oameni de stat din Romania sa fie miluit in coridoarele parlamentului nu ști niciodată când se schimba legea.

    • Romania cea mai haioasa nație din lume. Numai bine si încercați mai sus , cum spunea un faimos sindicalism din Chicago ptr. ca putem.

  20. Ce progrese în combaterea corupției? Vise, vise! Au generalizat și au consolidat corupția mai mult ca oricând. Dimensiunile și amploarea corupției au devenit incredibile! Nesimțirea și ipocrizia e la cote maxime.

  21. Ce progrese în combaterea corupției? Vise, vise! Au generalizat și au consolidat corupția mai mult ca oricând. Dimensiunile și amploarea corupției au devenit incredibile! Nesimțirea și ipocrizia sunt la cote maxime.

  22. Hai baieti ca se poate si locul 1, FSN, USL, PSDNL, va fac ungurii si bulgarii la furat, ma?

  23. Nu e chiar asa, PIB mare, captura mare, la noi PIB mic, „profit mic” !