LIVE Ciolacu, după întâlnirea cu transportatorii şi fermierii: După ce am centralizat doleanţele, trebuie să găsim soluţiile, în grupuri de lucru din care să facă parte toţi cei care cunosc în detaliu fiecare nemulţumire semnalată / Protestatarii ar fi blocat drumul în Afumați și forțează intrarea în Capitală
Ora 19.21 Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, se declară uimit de felul în care au acționat transportaatorii. ”Atunci când vrei să fi conform legii, când vrei să fi respectat și ascultat, trebuie să respecți legea. (…) Am contactat o parte din asociații, le-am spus veniți să vedem. Mulți erau și ei mirați că s-a ajuns direct la acțiuni așa de radicale. Mă miră.
Cântăririle din punctele de trece a graniței nu vor fi desființate așa cum își doresc unii.
Nici nu putem să nu facem cântăriri. Nu se poate face asta într-o țară membră a UE. Nu cred că nu putem plăti rovigneta. Dacă se spune că pe noile reglementări vom avea GPS pe fiecare camion, nu înțeleg de ce nu se vrea. Parte dintre cei din transporturi nu vor aceste lucruri. Vor fi în continuare cântare, vom putea în perioada imediat următoare le vom putea moderniza.
Nu din cauza cântăririi se pierde timpul în vămi”, a spus Grindeanu la Digi 24.
Ora 18.50 Transportatorii ar fi blocat drumul la ieșire din Afumați, transmit televiziunile de știri. Aceștia ar încerca să forțeze intrarea în Capitală.
Ora 18.45 Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanţii transportatorilor şi fermierilor, în care au fost analizate problemele semnalate de reprezentanţii celor două sectoare de activitate, soluţiile legale în acord cu normele la nivel european, precum şi modalitatea de aprobare a acestora. Cu toate acestea, transportatorii şi agricultorii care au participat la discuţiile cu şeful Executivului au anunţat, la finalul întâlnirii, că li s-a promis că vor exista grupuri de lucru are vor analiza cele 40 de revendicări, dar protestul va continua, decizia de a rămâne în stradă fiind a fiecăruia dintre participanţi.
„V-am invitat la discuţii pentru că doar prin dialog şi stând împreună la aceeaşi masă vom găsi rezolvare la problemele pe care le-aţi ridicat. Şi noi, la Guvern, şi dumneavoastră, ne dorim ca lucrurile să meargă cât mai eficient. Din partea Guvernului avem toată deschiderea să găsim soluţiile potrivite, corecte şi aplicabile. Pentru asta, după ce am centralizat doleanţele, trebuie să găsim soluţiile, în grupuri de lucru din care să facă parte toţi cei care cunosc în detaliu fiecare nemulţumire semnalată”, a afirmat Marcel Ciolacu, potrivit comunicatului de presă al Executivului.
A fost stabilit un calendar strâns de întâlniri punctuale cu ministerele şi instituţiile cu atribuţii în soluţionarea unora dintre aspectele discutate în cadrul întâlnirii.
Luni, 15 ianuarie, se va reuni primul grup de lucru pe problematica agriculturii, la care vor participa şi reprezentanţii ministerelor cu atribuţii în domeniu. Marţi, 16 ianuarie, va avea loc o întâlnire pe problematica transporturilor, de asemenea, cu participarea reprezentanţilor ministerelor cu atribuţii în domeniu, iar miercuri, 17 ianuarie, va avea loc grupul de lucru pe problematica asigurărilor de răspundere civilă auto, mai arată sursa citată.
Din partea Guvernului, alături de premierul Marcel Ciolacu, la întâlnire au participat vicepremierul Marian Neacşu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, şi reprezentanţi ai Cancelariei Prim-Ministrului.
De asemenea, la consultări au participat prefectul Municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă, şi reprezentanţi ai Prefecturii Capitalei.
La dialog, din partea transportatorilor şi fermierilor au participat: Şerbănescu Constantin, Cercel Ionuţ-Lucian, Calotă Georgian, Medan Mircea-Marcel, Stemate Ionel-Cristian, Andruş Dănuţ, Oltean Denisa Daniela, Dolete Mihai, Dogărescu Constantin, Dumitrache Benone, Petrea Dumitru Alexandru, Dinu Vasile Viorel.
Ora 16.00: Reprezentanții fermierilor au intrat la discuții cu premierul Marcel Ciolacu, cu o serie de revendicări.
Revendicările cu care fermierii au intrat la discuții pot fi citite aici.
Ora 15.10: Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat vineri că RCA pentru utilajele agricole va rămâne la acelaşi nivel de anul trecut și, întrebat dacă protestul fermierilor e unul politic, a spus că ”s-a încercat a fi un protest politic”, potrivit Agerpres. El a făcut declarațiile în Prahova, la trei zile după debutul protestelor femierilor.
Ora 14.32: Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește astăzi de la ora 15.00, la Palatul Victoria, cu reprezentanții transportatorilor și fermierilor, potrivit guvernului. Joi, reprezentanți ai Cancelariei prim-ministrului și ai transportatorilor discutaseră deja într-o primă rundă de negocieri.
Ora 13.39: O delegație de circa 15 reprezentanți ai fermierilor care protestează pentru a merge la discuții cu premierul Marcel Ciolacu, potrivit surselor G4Media.ro.
Ora 13.30: Prefectura a anunțat că, la ora 14.00, prefectul municipiului București, Rareș Hopincă, va merge să discute cu protestatarii aflați în zona Afumați.
Ora 13.13: Mai mulţi fermieri protestează, vineri, cu aproximativ 50 de utilaje agricole pe drumurile principale din apropierea punctelor de trecere a frontierei de la Nădlac, acţiunea afectând traficul rutier, potrivit Agerpres. Preşedintele Asociaţiei „Ţăranul nădlăcan”, Gheorghe Porubsky, a declarat că protestul este unul spontan şi va dura „cât va fi motorină în rezervoare”.
El a explicat ce cer fermierii: ”Avem o serie de nemulţumiri, una dintre cele mai mari fiind concurenţa neloială făcută de produsele agricole care provin din Ucraina. Suntem nemulţumiţi de plăţile făcute cu întârziere de APIA şi de sumele foarte mici plătite de Guvern ca despăgubiri pentru calamităţi. De exemplu, după secetă, ni s-a promis în jur de 4.000 de lei şi am primit puţin peste 300 de lei, inacceptabil. Mai avem probleme în relaţia cu băncile, care ne suprataxează pentru credite şi nu oferă transparenţă la contractare”, a declarat Porubsky.
Ora 13.10: Alex Perţea, reprezentant al transportatorilor care participă la protest, a anunțat la Agerpres că în acest moment la protest participă 70-80 de persoane, 30-40 de tractoare şi aproximativ 50 de camioane.
Ora 13.05: Vineri de la ora 14.00, prefectul municipiului București, Rareș Hopincă, va merge să discute cu protestatarii aflați în zona Afumați, potrivit unui anunț oficial
Ora 13.02: Zeci de tiruri, camioane și tractoare s-au pus în mișcare pe centura Capitalei și au îngreunat traficul rutier la nodul rutier care face legătura cu autostrada A3, potrivit Antena 3.
Ora 12.55: Patru mari asociații de fermieri se declară solidare cu agricultorii care protestează de trei zile, dar nu anunță explicit că vor participa la protest. Vezi aici mai multe detalii
Ora 12.30: Fermierii care protestează cer și ei diverse facilități, printre care:
1. Alinierea legislației românești la cea europeană, din punctul de vedere al circulației utilajelor agricole pe drumurile publice, prin echivalarea categoriei B cu TR și categoriei B1 cu TR1.
2. Înregistrarea utilajelor agricole pe bază de factură de proveniență și nu obligativitatea înmatricularii la primărie cu carte de identitate si ITP.
3. Înlăturarea, prin prevedere legală, a obligativității inspecției tehnice periodice, având în vedere că aceasta se realizează prin eliberarea unui document printat, conform documentelor producătorului.
De notat că fermierii care protestează la intrarea în București nu reprezintă o anumită asociație. Printre organizatorii protestului fermierilor se numără Dănuț Andruș, din comuna Păltiniș (județul Botoșani)
Ora 12.08: O analiză ASF consultată de G4Media arată că tariful de referință pentru RCA la transportatori este de 8600 de lei, cel mai mic din UE.
Ora 12.05: Mai mulți reprezentanți ai unor firme de transportat continuă protestele demarate miercuri, iar în acest moment se regrupează la intrarea în Capitală, la Afumaţi, a declarat vineri pentru Agerpres Alex Perţea, reprezentantul transportatorilor care participă la protest. Unii transportatori au declanşat miercuri proteste spontane, fiind nemulţumiţi de evoluţia preţului la RCA.
Pe de altă parte, prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a declarat la Antena 3 că e nevoie de autorizarea unui protest pe baza unei solicitări la primărie. ”Orice tranzitare a Bucureștiului cu autovehicule de mare tonaj necesită o autorizare specială. Se plătește o taxă de tranzit, se autorizează și se poate trece. Suntem atenți pentru ca un protest care poate avea rațiuni justificate nu trebuie denaturat sau confiscat de anumite forțe politice”, a spus Hopincă.
Tot vineri, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că nu i-a cerut nimeni să autorizeze un protest al fermierilor şi transportatorilor.
Alex Perțea, reprezentant al transportatorilor care protestează, a declarat pentru Agerpres că „suntem la intrare în Capitală. Suntem în curs de regrupare pentru a ne continua protestul. Ca şi locaţie nu suntem foarte hotărâţi care este direcţia din acest punct. Momentan suntem în regrupare. Suntem în zona Afumaţi, chiar la intrare, pe centură”.
Întrebat dacă protestatarii se îndreaptă spre Guvern, el a menţionat că transportatorii nu s-au hotărât în această direcţie şi că „există o posibilitate, nu au nimic organizat în acest sens”. El a mai spus că în acest moment la protest participă 70-80 de persoane, 30-40 de tractoare şi aproximativ 50 de camioane.
Reamintim că, în paralel, are loc și un protest al unor fermieri. Reprezentanţii unor organizaţii agricole reprezentantive au anunţat că nu au nicio o legătură cu protestul spontan anunţat în mediul online de fermieri din mai multe zone ale ţării, însă au confirmat participarea unor fermieri din organizaţiile lor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii