Transportatorii și fermierii continuă protestul la intrările în marile orașe: „Premierul nu a vrut să-și asume absolut nimic” / Noi discuții anunțate sâmbătă la mai multe ministere / Protestatarii au intrat cu tractoarele în municipiul Suceava
Ora 22:04 Incident la protestul transportatorilor la Constanța, când un polițis SAS a scos arma pentru a-l opri pe un șofer care s-a grăbit să treacă printr-o zonă restricționată. Poliția a intervenit ferm, somând șoferul să oprească și să respecte restricțiile impuse pentru siguranța publică.
Participantul a fost oprit de forțele de ordine pentru a preveni orice incident sau pericol pentru ceilalți participanți și pentru a menține un control adecvat al situației, relatază ziuadeconstanța.
Ora 20:13 Unul dintre liderul fermierilor, Dănuţ Andruş a afirmat sâmbătă, după întâlnirea avută cu ministrul Agriculturii Florin Barbu, că mai multe solicitări au fost acceptate, printre care şi amânarea ratelor, explicând că este vorba despre o Ordonanţă de Urgenţă care se află la avizare şi despre care a primit promisiuni că va fi aprobată în următoarea şedinţă de Guvern. El a adăugat că protestele probabil vor continua deoarece mai sunt revendicări care ţin de alte ministere. Florin Barbu a precizat că, din punctul de vedere al Ministerului Agriculturii, protestul este închis. A fost încheiat un proces verbal cu ministrul PSD privind parte din revendicările fermierilor.
Ora 18:00 Transportatori şi fermieri din judeţul Arad au protestat, sâmbătă, pentru a doua zi, formând coloane de utilaje agricole, camioane şi taximetre pe mai multe drumuri din zona municipiului Arad, Nădlac sau Ineu. Protestatarii arădeni spun că vor să arate că susţin protestele colegilor din ţară şi se plâng în speciale de preţurile la carburanţi, costurile cu RCA sau sunt nemulţumiţi de alte taxe. Ei s-au organizat pentru protest pe reţelele de socializare. În municipiul Arad, zeci de taximetrişti şi şoferi de camioane, microbuze sau autospeciale merg în marş pe centură. Sunt supravegheaţi de poliţişti şi jandarmi, însă circulă cu viteză redusă, astfel că traficul rutier este îngreunat.
Ora 17:55 O acţiune de protest a transportatorilor a avut loc, sâmbătă, pe DN 24B (DE 581), în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa. Un număr de 20 de autoturisme mici, trei autotrenuri şi o autoplatformă au fost oprite pe prima bandă a sensului de mers către Republica Moldova, vehiculele având claxoanele pornite, în semn de solidaritate cu protestatarii din Capitală. Potrivit autorităţilor, conducătorii auto şi pasagerii din maşini au avut un comportament paşnic, nefiind înregistrate probleme, iar traficul rutier nu a fost perturbat. La faţa locului au fost trimise trei echipaje de poliţie rutieră şi jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vaslui.
Ora 17:45 Discuţiile de la Ministerul Agriculturii cu delegaţia fermierilor s-au finalizat cu încheierea unui proces verbal, toate cele scrise fiind asumate de minister, a anunţat, sâmbătă, ministrul de resort, Florin Barbu. „A durat ceva acest dialog. S-a încheiat un proces verbal între Ministerul Agriculturii şi fermieri, iar cele puse în procesul verbal Ministerul Agriculturii şi le-a asumat”, a spus Barbu, la finalul întâlnirii.
Ora 16:19 Delegaţia fermierilor a cerut sâmbătă reprezentanţilor Ministerului Agriculturii soluţii pentru creditare, să nu mai intre în ţară cereale din Ucraina, controalele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură să nu mai fie drastice şi definiţia fermierului, au declarat, pentru AGERPRES, surse guvernamentale.
„Au cerut soluţii de creditare. Ministrul le-a explicat că există în vigoare programul de 5 ori subvenţia prin care pot lua credite avantajoase de la CEC cu o simplă adeverinţă eliberată de APIA. De asemenea, ministrul le-a transmis ca există deja în transparenţă decizională un act normativ care le suspendă obligaţiile de plată dacă au dificultăţi”, a subliniat sursa citată.
Potrivit acesteia, fermierii au mai cerut să nu mai intre cereale din Ucraina în ţară, definiţia fermierului şi să nu mai fie drastice controalele APIA.
Ora 15:21 Întâlnirile dintre transportatori și reprezentanții Guvenrului au fost reprogramate. Reamintim că delegaţia transportatorilor şi fermierilor nu s-a prezentat la întâlnirea programată sâmbătă, la ora 13:00, la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, au anunţat reprezentanţii ministerului, care au reiterat invitaţia pentru ora 18:00. „Având în vedere faptul că, la finalul întâlnirii de la Ministerul Agriculturii, delegația transportatorilor și fermierilor protestatari a transmis reprezentanților Guvernului că nu este pregătită să continue întâlnirile conform calendarului transmis în cursul dimineții, discuțiile cu ministerele de resort/ autoritățile competente au fost reprogramate”, se precizează și în informarea Guvernului. Astfel, întâlnirile se vor desfășura:
- Sâmbătă (astăzi): Ora 18.00 – Ministerul Transporturilor; Ora 20.00 – Autoritatea pentru Supraveghere Financiară
- Duminică, ora 11.00 – Ministerul Finanțelor
„Guvernul României, împreună cu ministerele și instituțiile publice implicate, vor continua să comunice constant evoluția acestui dialog pentru găsirea celor mai rapide și bune soluții la probleme legitime ridicate de transportatori și fermier”, se mai precizează în informare.
Ora 14.10: Clubul Fermierilor Români a anunțat, într-un comunicat de presă, o listă cu 14 revendicări pentru Guvern.
Lista de revendicări poate fi consultată aici.
Ora 13.00: Fermierii au intrat cu tractoarele în municipiul Suceava.
La această oră, este blocată și centura Timișoarei din cauza protestului transportatorilor și fermierilor.
Ora 12.11: Intrările în municipiul Craiova au fost blocate de transportatorii și fermierii care protestează, anunță Digi24.
Ora 11.49: Guvernul a anunțat, într-un comunicat de presă, că sâmbătă vor avea loc noi discuții cu transportatorii și fermierii care protestează:
„În continuarea dialogului cu transportatorii și fermierii care protestează pe Centura Capitalei și în țară, Guvernul României le-a transmis reprezentanților transportatorilor și fermierilor un calendar de discuții cu miniștrii și reprezentanții unor instituții publice, cu care să discute pe fiecare domeniu în parte revendicările solicitate. Întâlnirile vor avea loc astăzi după următorul program:
Ora 12.00 – Ministerul Agriculturii
Ora 13.00 – Ministerul Transporturilor
Ora 14.00 – Autoritatea pentru Supraveghere Financiară
Ora 15.00 – Ministerul Finanțelor
Guvernul își probează astfel disponibilitatea de a găsi soluții concrete în cazul problemelor legitime ridicate de transportatori și fermieri.”
Știrea inițială: Transportatorii și fermierii aflați la intrarea în București au anunțat, sâmbătă, că vor continua protestul, deoarece, la discuțiile de la Guvern, premierul Marcel Ciolacu „nu a vrut să-și asume absolut nimic”. Ei susțin că nu vor ca protestul să degenereze, pentru că nu sunt anarhiști și au acuzat încercările de acaparare politică a protestului.
„Nu vrem să degenereze, nu vrem să creăm nicio problemă bucureștenilor. Noi ne-am dat tot interesul și am participat la întâlnirile cu Guvernul. Nu am fost băgați în seamă. Domnul prim-ministru nu a vrut să-și asume absolut nimic. am ieșit de la negocieri fără niciun rezultat palpabil și cu decizia de a continua acest protest”, au spus reprezentanții transportatorilor care participă la protest.
„Nu suntem anarhiști, nu dorim să facem politică și, dacă o vom face, o vom face cu responsabilitate. Fiecare dintre noi am avut o partenență politică sau am crezut în oameni, nu ne este rușine de identitatea noastră (…) Nu avem nimic de împărțit politic, acest protest este spontan și ne dezicem de toate forțele politice care se urcă pe aceste proteste”, au spus și reprezentanții fermierilor, aflați la Afumați.
Centrul Infotrafic al Poliţiei Române a anunțat că, din cauza protestului, se circulă pe o singură bandă în localitatea afumați, pe sensul de mers spre Capitală.
„În contextul protestelor transportatorilor şi ale fermierilor, pe DN 2, în localitatea Afumaţi, la limita cu oraşul Voluntari, în judeţul Ilfov, traficul rutier se desfăşoară normal pe sensul de mers către Urziceni, iar pe sensul de mers către Capitală este în continuare restricţionată banda nr. 1, din cauza autovehiculelor parcate ale protestatarilor”, precizează sursa citată.
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanţii transportatorilor şi fermierilor, în care au fost analizate problemele semnalate de reprezentanţii celor două sectoare de activitate, soluţiile legale în acord cu normele la nivel european, precum şi modalitatea de aprobare a acestora. Cu toate acestea, transportatorii şi agricultorii care au participat la discuţiile cu şeful Executivului au anunţat, la finalul întâlnirii, că li s-a promis că vor exista grupuri de lucru are vor analiza cele 40 de revendicări, dar protestul va continua, decizia de a rămâne în stradă fiind a fiecăruia dintre participanţi. Detalii aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii