G4Media.ro

Tranzacţiile cu locuinţe din Cehia au scăzut cu 50% anul trecut, la…

Sursa foto: Pixabay

Tranzacţiile cu locuinţe din Cehia au scăzut cu 50% anul trecut, la un minim din ultimii 10 ani

Tranzacţiile cu locuinţe din Cehia au scăzut cu 50% anul trecut, la un minim din ultimii 10 ani, deoarece inflaţia în creştere, ratele mari ale dobânzilor şi războiul din Ucraina au speriat cumpărătorii, potrivit datelor publicate miercuri de Asociaţia Cehă a Băncilor (CBA) şi Dataligence, transmite Reuters, preluată de News.ro.

CEO-ul Dataligence, Milan Rocek, a declarat că cererea a culminat la sfârşitul anului 2021, oferta de apartamente fiind limitată, dar începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, a adus o schimbare bruscă.

„Preţurile mai mari ale energiei, o accelerare a inflaţiei, toate acestea au schimbat starea de spirit a oamenilor. Acest lucru a fost amplificat de creşterea ratelor dobânzilor ipotecare. Piaţa imobiliară practic a îngheţat în a doua jumătate a anului trecut din cauza asta”, a spus el.

Numărul de noi credite ipotecare a scăzut anul trecut la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani, în timp ce volumul a fost cel mai scăzut din ultimii zece ani, arată sondajul.

Noile volume de credite ipotecare pentru întregul an, excluzând refinanţarea, au scăzut cu 57%, raportase CBA mai devreme, deoarece ratele dobânzilor oficiale au crescut la 7% anul trecut, de la 0,25% în anul precedent.

CBA a raportat doar în decembrie o scădere de 82% de la an la an a creditelor ipotecare noi.

În ciuda scăderii volumelor, preţurile au crescut, pe fondul ofertei strânse.

Preţurile apartamentelor mai vechi au atins un vârf la jumătatea anului 2022, dar au înregistrat totuşi o creştere de 3,4% de la an la an în trimestrul al patrulea, arată sondajul.

Unităţile nou construite au înregistrat în trimestrul al patrulea o creştere anuală de 11%, preţurile în capitala Praga ajungând la 151.643 de coroane cehe (6.812,97 dolari) sau 6.397,14 euro pe metru pătrat.

Preţurile locuinţelor din Cehia au crescut cu cel mai rapid ritm din Uniunea Europeană, în ultimii trei ani, arată sondajul, cu 54% în perioada respectivă, faţă de 24% la nivelul UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...