Tranzacționarea și Investițiile la Bursă în Era Tehnologiei (P)
Unul dintre domeniile care au fost puternic influențate de tehnologie este piața bursieră. Dacă vrei să ai șansa de a avea succes în investițiile la bursă, trebuie să ții pasul cu tehnologia.
De-a lungul anilor, piețele financiare au cunoscut o revoluție în domeniul tehnologic, care a schimbat complet felul în care investitorii își administrează portofoliile. În prezent, această transformare este impulsionată de progrese în domenii precum inteligența artificială (AI), Big Data, analiză și învățarea automatizată care contribuie la eficientizarea și la facilitarea accesului în piețele financiare mai mult ca niciodată.
Cele mai bune platforme de investiții la bursă fac accesibilă și transparentă cumpărarea și vânzarea de acțiuni, obligațiuni și alte active, în timp ce sistemele de tranzacționare automată și scriptele pot oferi instrumente personalizate de analiză și research. Aceste instrumente au permis persoanelor fizice să preia controlul asupra investițiilor lor și să își construiască portofolii adaptate propriilor criterii și nevoi.
Brokerii de Acțiuni și Tehnologia
În urmă cu cincizeci de ani, investițiile la bursă erau o chestiune tipic umană. Traderii la bursă obișnuiau să-și strige ordinele. Aceștia se adunau în sălile de tranzacționare și începeau să-și potrivească ordinele între ei prin strigare. De atunci, rolul pe care oamenii îl joacă în tranzacționare și investiții la bursă s-a diminuat dramatic. În locul lor au apărut calculatoarele, algoritmii și managerii pasivi – instituții care oferă fonduri de indici care dețin selecții de acțiuni și care au drept obiectiv să se alinieze la randamentul pieței, sau al unor sectoare specifice, în loc să încerce să bată piața.
Brokerii online au dezvoltat diverse aplicații de tranzacționare și de investiții la bursă. Aceste aplicații au facilitat în mod semnificativ accesul la piețele bursiere. De asemenea, brokerii care au ținut pasul cu tehnologia, și-au diminuat în mod substanțial cheltuielile generale, ceea ce rezultă într-o reducere drastică a comisioanelor pentru investitori.
Datorită accesului facil la internet, oamenii pot acum obține informațiile de care au nevoie pentru a lua decizii mai bine informate. În loc să se bazeze pe analizele și recomandările altor persoane, ei pot acum să descarce rapoartele companiilor și să evalueze singuri dacă vor să dea curs unei potențiale investiții, sau nu. În plus, informațiile pe care le obțin sunt aprofundate, deoarece există diverse instrumente tehnologice care le analizează pentru ei. Totodată, există o mulțime de companii care oferă informații în timp real despre piețele bursiere.
Aplicațiile mobile de tranzacționare – Baza pentru mobilitate
Atunci când vorbim despre tehnologie, telefoanele inteligente sunt unul dintre primele lucruri la care ne gândim cu toții. Gândește-te la acele vremuri trecute în care telefoanele cu fir erau un lucru obișnuit. Acestea ne setau granițele comunicării la cei patru pereți ai casei sau ai biroului nostru. Datorită evoluției telefoanelor inteligente, oamenii din zilele noastre pot fi în permanență la curent cu informații despre piețele bursiere și pot investi din mers. În calitate de trader sau investitor la bursă, deciziile de investiții pot sta acum ”la vârful degetelor” tale, în timp ce te afli oriunde pe glob. Trebuie doar să accesezi aplicația sau platforma oferită de brokerul tău de acțiuni și piețele globale sunt în mâinile tale.
De fapt, în zilele noastre, investițiile au devenit la fel de accesibile precum cumpărăturile online, datorită progresului tehnologic și al telefoanelor inteligente. Dacă ne gândim mai bine, înțelegem de ce, în prezent, aplicațiile de finanțe personale și piațele de capital sunt legate unele de altele.
Datorită evoluției tehnologiei, majoritatea tranzacțiilor se fac acum instantant. Ca urmare a execuției îmbunătățite a tranzacțiilor, se fac mai multe tranzacții. Dacă condițiile de piață se schimbă, investitorii au acum posibilitatea de a reacționa imediat. Însă, reacțiile rapide la noile informații înseamnă, totodată, că piețele au devenit mai dinamice ca niciodată.
Utilizarea Algoritmilor și softurilor Big Data pe piețele bursiere
Avansul tehnologic este unul exponențial, cu repercusiuni la scară largă. Complexitatea și volumul tot mai mare de date schimbă modul de lucru al companiilor, iar industria financiară nu face excepție în acest sens.
Pe măsură ce piețele au început să fie dependente de tehnologia informației, prezența umană în sălile de tranzacționare a devenit obsoletă. Apoi a apărut tranzacționarea de mare frecvență. Traderii Algo au evoluat având un avantaj de viteză și o latență a softurilor de tranzacționare mai mică, ceea ce le-a permis să răspundă mai rapid la fluxurile de ordine.
Dar progresul nu s-a oprit aici. Tehnologia a ajuns la un asemenea nivel încât cuvântul „Expert Advisors” este o adevărată realitate. Cu ajutorul unor sisteme automatizate, investitorii pot obține planificare financiară și consultanță pe piețele bursiere cu o interferență umană minima sau fără aceasta. Cu toate acestea, acest lucru nu garantează eficiența în procesul de luare a deciziilor.
În același timp, piețele bursiere au milioane de linii de date care apar în fiecare zi. Cu ajutorul softurilor Big Data, acestea pot fi cuantificate și analizate în mod corespunzător, în funcție de necesități. Aceste date pot fi cruciale pentru a evalua sentimentul pieței sau pentru a face previziuni cu privire la evoluțiile viitoare și nu numai.
Revoluția AI în Piețele Bursiere
Inteligența artificială și învățarea automatizată au devenit cuvinte de ordine în industria financiară. Aceste tehnologii au beneficii, dar și provocări care țin de natura complexită a acestora.
În general, AI în tranzacționare și investiții la bursă se referă la utilizarea inteligenței artificiale, a analizei predictive și a învățării automatizate pentru a analiza datele istorice din piețele de acțiuni (și nu numai), pentru a obține idei de investiții, pentru a construi portofolii sau pentru a cumpăra și vinde acțiuni în mod automatizat.
Totodată, inteligența artificială a fost utilizată și pentru a crea noi tipuri de strategii de investiții, cum ar fi: tranzacționarea cantitativă (quant trading), tranzacționarea algoritmică, tranzacționarea de înaltă frecvență și tranzacționarea automatizată.
Inteligența artificială a apărut în peisajul investițiilor la bursă din cauza slăbiciunii umane – „sentimentul de subiectivism” – care, la nivel emoțional, este în detrimentul gândirii logice, avînd influențe la nivel analitic și decizional . În plus, majorității oamenilor nu le place să-și petreacă timpul cu sarcini repetitive sau au numeroase alte responsabilități. Uneori, aceștia sunt distrași de cotidian și fac greșeli cînd iau decizii de investiții.
Adoptarea inteligenței artificiale în domeniul tranzacționării și investițților la bursă are scopul, în principal, de a reduce necesitatea prezenței umane și acoperă aspecte precum impactul analizei condițiilor de piață, selectarea activelor, calcularea pondererii diferitor investiții, luarea deciziilor și managementul capitalului de investiții pe baza unui rezultat al analizei de risc a investitorului, ceea ce, în esență, face ca AI să evalueze investițiile ca un sistem fără sentiment uman.Cu toate acestea, oricât de avansată ar fi tehnologia, trebuie să înțelegi ce se întâmplă în interior pentru a evita, pe cât posibil, efectul de „cutie a Pandorei”. Dacă nu ești riguros, ai putea fi orbit de rezultate aparent bune, care nu sunt altceva decât rezultatul norocului, iar norocul este ceva pe care investitorii s-au putut baza vreodată.
În conluzie
Nu există nicio îndoială că tehnologia a deschis noi perspective în materie de investiții. Dacă ne uităm în viitor, există multe alte componente care ar putea fi introduse în universul investițional. Softurile Big Data ar putea deveni principalele instrumente de evaluare a psihologiei piețelor, iar inteligența artificială ar putea fi utilizată pentru a duce investițiile la următorul nivel. Prin urmare, lumea investițiilor va continua să evolueze și să adopte concepte mai sophisticate, pe măsură ce tehnologia va continua să avanseze. Cu toate acestea, cel mai probabil, riscurile nu vor putea fi niciodată complet atenuate. Tranzacționarea și investițiile la bursă făcute în mod responsabil și în cunoștință de cauză vor fi întotdeauna o necesitate.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank