G4Media.ro

Tranzitul gazelor rusești prin Ucraina, în scădere cu aproape o treime

Foto: angajat al Gazprom, discută cu colegii săi prin stație. Sursa/ Gazprom Facebook

Tranzitul gazelor rusești prin Ucraina, în scădere cu aproape o treime

Tranzitul de gaze rusești către Europa prin Ucraina ar urma să înregistreze joi o scădere cu aproape o treime față de ziua precedentă, potrivit gigantului rus Gazprom, în condițiile în care livrările sunt afectate pentru a doua zi consecutiv de conflict, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Aproximativ 50,6 milioane de metri cubi ar urma să treacă joi prin stația Soudja, față de 72 de milioane în ziua precedentă, potrivit Gazprom, citat de agențiile ruse, o scădere de aproape 30% după cea de 18% înregistrată miercuri.

Volumele afișate de operatorul ucrainean de gazoducte OGTSOU sunt ușor diferite, dar de același ordin, menționând 53 de milioane de m3 pe site-ul său joi, față de 73 cu o zi înainte.

Cele două părți se acuză reciproc. Ucraina spune de două zile că nu mai poate garanta livrările prin intermediul instalației de la Sokhranivka, în regiunea Lugansk, din cauza prezenței forțelor armate rusești și a cerut Gazprom să mărească volumele la un alt punct, Soudja.

În schimb, Moscova afirmă că tranzitul poate avea loc foarte bine prin Sokhranivka, în timp ce redirecționarea fluxului către Soudja este imposibilă.

Miercuri, Germania a declarat că a înregistrat o scădere de 25% a volumului de gaz rusesc care circulă prin una dintre principalele conducte care traversează Ucraina.

Până în prezent, atât Moscova, cât și Kievul au menținut fluxul de gaze în ciuda luptelor, Rusia insistând că este un partener energetic de încredere în ciuda sancțiunilor și a conflictului, hidrocarburile fiind vitale pentru economia sa.

Uniunea Europeană a încercat să se pregătească pentru o întrerupere a livrărilor după ce Vladimir Putin a ordonat plata livrărilor în ruble – o schimbare contractuală pe care UE o consideră inacceptabilă.

În plus, pe termen mai lung, vrea să scape de dependența energetică, care reprezintă un colac de salvare financiară pentru Rusia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...