G4Media.ro

Tranzitul persoanelor în vama Isaccea de la granița româno-ucraineană s-a dublat în…

sursa foto: Ziua de Constanța

Tranzitul persoanelor în vama Isaccea de la granița româno-ucraineană s-a dublat în ultima lună

Tranzitul persoanelor în vama româno-ucraineană Isaccea din judeţul Tulcea s-a dublat în ultima lună, pe fondul creşterii numărului mijloacelor care fac transportul peste Dunăre între cele două state şi, probabil, al atacurilor ruseşti asupra porturilor ucrainene de pe fluviu.

Datele furnizate Agerpres de Garda de Coastă arată că în perioada 24 iulie – 17 august, prin punctul de trecere a frontierei Isaccea au intrat aproximativ 41.000 de persoane cu circa 7.300 de autovehicule şi au ieşit din România circa 45.000 de persoane cu aproape 8.100 de autoturisme.

În aceeaşi perioadă a anului trecut, prin vama Isaccea, au intrat circa 26.000 de persoane cu aproape 6.900 de autoturisme şi au ieşit din România circa 28.000 de persoane cu aproape 7.200 de autoturisme.

„Cifrele sunt aproape duble faţă de anul trecut şi sunt cauzate în mod principal de faptul că transportul cu feribotul peste Dunăre s-a dublat din punctul de vedere al capacităţii. Dacă anul trecut vorbeam despre un feribot la un interval de trei ore, în această perioadă este un feribot la o oră şi jumătate. Totodată, transportul de marfă a crescut simţitor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, Andrei Ene.

Pe fondul creşterii numărului de bacuri puse la dispoziţia celor care tranzitează zona şi timpii de aşteptare în zona Isaccea s-au redus. Dacă anul trecut se aşteptau cel puţin trei zile, acum s-a ajuns la o singură zi, potrivit şoferilor de camioane din Ucraina.

„Anul trecut, am aşteptat aproape o săptămână în Isaccea, iar acum timpul s-a redus la o zi. În schimb, la Constanţa, între încărcare şi descărcare, am aşteptat trei zile, pentru a-mi aduce containerul de care aveam nevoie”, a explicat Dimitri, şofer de camion din Odesa.

Potrivit assistent managerului Blue Dot din cadrul asociaţiei Youhub, Marian Dan, în ultimele cinci, şase săptămâni, numărul persoanelor care solicită sprijin a ajuns la 220 pe săptămână, în condiţiile în care anterior era vorba de circa 100.

„Cei care vin au aceleaşi nevoi ca şi până acum, fie se întâlnesc cu familie, prieteni, cunoscuţi sau au nevoie de transport pentru a merge mai departe”, a precizat reprezentantul asociaţiei Youhub.

Unii oameni care traversează Dunărea vin în România doar pentru câteva zile.

„Îi aşteptăm pe copii să mergem la Constanţa. Suntem din Odesa, iar acolo aproape în fiecare zi sună sirenele. În Ucraina, viaţa e mai ieftină decât în România. Patria noastră e Ucraina, acolo avem locurile de muncă şi este şi problema limbii”, au afirmat doi ucraineni.

Societatea privată din Galaţi care asigură trecerea Dunării cu bacul între România şi Ucraina a schimbat programul începând cu data de 12 iulie.

Primele atacuri ruseşti asupra porturilor dunărene din Ucraina s-au înregistrat pe 24 iulie, iar potrivit analizelor economice acestea au dus la creşterea preţurilor cerealelor la bursele internaţionale.

Dunărea este o rută importantă pentru exportul de cereale al Ucrainei.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...