Tratamentul cu remdesivir a dat primele rezultate pozitive în SUA, optimism pe bursele europene. Medicamentul e folosit și în România
Primele rezultate ale testelor din SUA cu remdesivir, un medicament antiviral dezvoltat pentru a combate Ebola, arată o rată semnificativă de vindecare pentru pacienții infectați cu noul coronavirus, transmit publicațiile ABC și The Guardian.
Informațiile despre primele rezultate ale testelor au fost publicate în premieră de Stat News, (publicație specializată în domeniul medicinei) care arată că tratamentul a fost aplicat de principalul spital din Chicago.
Spitalul universitar din Chicago a recrutat 125 de pacienți infectați cu Covid-19 în cadrul fazei trei a studiului clinic derulat de compania care a dezvoltat remdesivir. Din cei 125 de pacienți, 113 erau într-o fază severă. Toți pacienții au primit zilnic doze de remdesivir. Cei mai mulți s-au vindecat, potrivit Stat News, care transmite că firma a refuzat să facă precizări suplimentare în absența rezultatelor finale ale studiului.
Compania care dezvoltă medicamentul a subliniat că deocamdată nu poate fi vorba despre o concluzie privind eficiența medicamentului, dat fiind că nu există și un grup de control (un grup de pacienți de aceeași mărime care să primească tratament de tip placebo, iar rezultatele să fie comparate ulterior).
Cu toate acestea, informația a fost primită cu optimism atât de comunitatea medicală, cât și de mediul de afaceri. Remdesivir este unul dintre cele patru tratamente care fac parte dintr-un uriaș studiu gestionat de Organizația Mondială a Sănătății în zeci de țări, printre care și România, pentru a determina tratamentul adecvat pentru bolnavii de coronavirus.
Principalul indice al bursei londoneze, FTSE, a deschis ședința de tranzacționare de vineri cu un salt semnificativ, pe fondul informației despre remdesivir, iar la ora publicării articolului avea o creștere de aproape 3% față de ședința de ieri.
Context. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat în urmă cu trei săptămâni un program masiv de testare a patru posibile tratamente pentru coronavirus, potrivit unui anunț al directorului general al instituției, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Testele sunt făcute în mai multe țări grav afectate de coronavirus și au ca scop găsirea unei soluții pentru ameliorarea stării celor deja infectați.
Cele patru tratamente sunt: Remdesivir, Clorochină și hidroxichlorochină, Ritonavir/lopinavir și o combinație de Ritonavir/lopinavir cu interferon beta.
Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, a explicat pentru G4Media.ro de ce e important faptul că România participă la acest program al OMS: ”În primul rând, vom avea acces la Remdesivir, o moleculă care acum este în procedura de testare clinică la nivel internațional și o vom primi și noi pentru teste. În al doilea rând, faptul că România participă la studiile clinice e un avantaj, pentru că nu sunt multe țări înrolate în proiect. Daca studiul se va derula rapid, înseamnă că în toamna acestui an putem avea speranța de a avea un tratament aprobat la nivel global”.
Campania ”Bătălia COVID-19 în laborator” este susținută de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
30 comentarii