G4Media.ro

Tratamentul personalizat pentru cancer, la Târgu Mureș / O investiție de 10…

sursa foto: Facebook/ Dăruiește Aripi

Tratamentul personalizat pentru cancer, la Târgu Mureș / O investiție de 10 milioane de lei va permite secvențierea de ultimă generație a ADN-ului, creșterea fluxului de lucru, și un diagnostic rapid

O platformă de țesuturi pentru pacienții cu cancer, un echipament unic în România, va putea fi utilizată în curând la Spitalului de Urgență Târgu Mureș, grație unui proiect în valoare de circa 10 milioane de lei, din care 85% sunt fonduri nerambursabile prin PNRR anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Târgu Mureș.

Echipamentul va intra în dotarea Serviciului Clinic de Anatomie Patologică din cadrul Spitalului, de săptămâna viitoare.
Un alt echipament a fost achiziționat și pentru Laboratorul de Genetică medicală din cadrul Spitalului. Acesta va permite secvențierea de ultimă generație, creșterea fluxului de lucru, și un diagnostic rapid pentru identificarea mutațiilor genetice asociate cancerului.
Toate aceste echipamente permit nu doar un diagnostic rapid și corect, dar și un tratament personalizat al bolilor maligne.
Proiectul de investiție a fost prezentat astăzi, de Ziua mondială de luptă împotriva cancerului.

”Nu întâmplător am ales ziua de 4 februarie pentru acest eveniment, ci pentru a ne alătura efortului comun de luptă împotriva cancerului prin creșterea performanței și eficientizării capacității de prelucrare a probelor și de diagnostic al cancerului. De aceea, prin proiectul pe care îl lansăm astăzi, dorim să subliniem încă o dată importanța asigurării accesului egal și rapid la servicii precise și complete de diagnostic al cancerului”, spune managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Florin Crăciun.
Dotările medicale care vor putea fi curând folosite la Spitalul de Urgență Târgu Mureș sunt extrem de importante pentru pacienții oncologici.

”Prima platformă este singura din România și este o platformă de prelucrare automată a țesutului. A doua platformă care s-a achiziționat este o platformă pentru manipularea căreia avem nevoie de medicul genetician. Prelucrarea se face la fel, automat, de la izolarea ADN-ului, până la elaborarea datelor. Sunt date complexe, sunt zeci sau chiar sute de gene pe care le putem examina, pentru că un diagnostic corect de la început înseamnă viață pentru pacient, calitatea vieții, și costuri mai mici pentru sistem”, precizează șefa Serviciului Clinic de Anatomie Patologică, prof.dr. Simona Gurzu.

Cancerul reprezintă a doua cauză de deces atât în România, cât și la nivel internațional, după bolile cardiovasculare.
Peste 46.000 de români și-au pierdut viața anul trecut din cauza cancerului și au fost diagnosticate peste 100.000 de cazuri noi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.