G4Media.ro

Trebuie să aplicați cremă solară în fiecare zi, chiar și iarna?

Sursa foto: Pixabay

Trebuie să aplicați cremă solară în fiecare zi, chiar și iarna?

Pe rețelele de socializare, influenceri și unii dermatologi recomandă aplicarea protecției solare în fiecare zi, principalul argument fiind că filtrele UV ar încetini îmbătrânirea pielii. Este o tendință urmată de tot mai mulți francezi, dar care divizează dermatologii. Pe rețelele de socializare precum Instagram și TikTok, influencerii recomandă oamenilor să se dea cu cremă solară în fiecare zi, inclusiv iarna. În timp ce unii spun că este necesar să vă protejați chiar și atunci când indicele UV este scăzut, argumentul lor principal este estetic: încetinește îmbătrânirea pielii, scrie BFM TV.

Aceste videoclipuri sunt văzute, apreciate și distribuite de mii de ori. Un fenomen care o îngrijorează pe Laurence Coiffard, profesor de cosmetologie la Universitatea din Nantes.

„Pentru a afla dacă razele UV pot fi periculoase, trebuie să vă referiți la indicele UV (oficial). Dacă indicele este de 3 sau mai mare, trebuie să folosiți protecție solară, atât timp cât stați la soare. În schimb, iarna, indicele este aproape întotdeauna 0 în Franța, chiar și în sudul țării. Prin urmare, nu are rost să folosiți cremă solară”, a declarat aceasta.

Folosiți crema solară cu moderație

Sezonul, mai degrabă decât cantitatea de soare, influențează indicele UV. Astfel, indiferent dacă este înorat sau însorit, indicele UV rămâne scăzut iarna. Laurence Coiffard subliniază însă că altitudinea este o altă variabilă importantă în acest indice. Prin urmare, atunci când sunteți la munte sau practicați sporturi de iarnă, de exemplu, trebuie să fiți la fel de vigilenți în ceea ce privește aplicarea cremei de soare ca și vara.

În afară de aceste două situații în care protecția solară este obligatorie, ea trebuie utilizată cu moderație. Pur și simplu pentru că aplicarea zilnică a cremei solare implică riscuri, care sunt rareori menționate în videoclipurile acestor influenceri. Laurence Coiffard identifică trei riscuri principale.

Filtre alergene

În primul rând, există o problemă de sănătate: faptul că multe dintre filtrele UV folosite în aceste creme sunt alergenice.

„Persoana care aplică crema în fiecare zi nu va observa acest lucru imediat. Este un efect care se dezvoltă pe termen mediu sau lung. Acest efect negativ a fost bine documentat și cunoscut de mult timp”, explică cosmetologul.

Ea citează mai multe studii pentru a-și susține punctul de vedere. Unul datează din 1995 și a fost realizat de cercetători de la departamentul de dermatologie al spitalului Kawaguchi din Japonia. Și un altul, din 2011, realizat de cercetători britanici. Acesta din urmă a menționat riscul de a dezvolta dermatită de contact cu aceste creme de protecție solară. Această afecțiune provoacă eczeme, iritații severe și umflături ale pielii.

„Pe măsură ce companiile farmaceutice continuă să producă și să încorporeze noi filtre UV în tot mai multe produse, este esențial să rămânem conștienți de aceste efecte”, avertizează cercetătorii în studiul lor.

Perturbatori endocrini

Al doilea risc este legat de prezența perturbatorilor endocrini în filtrele UV utilizate în cremele solare. Prezența acestor substanțe a fost, de asemenea, demonstrată de o multitudine de studii științifice. Aceste substanțe sunt suspectate de a contribui la numeroase patologii cronice sau de dezvoltare.

„Videoclipurile acestor influenceri sunt destinate în special adolescenților. Prin aplicarea cremei solare în fiecare zi, aceștia își expun organismul la acești perturbatori endocrini la o vârstă foarte fragedă. Acest lucru este deosebit de îngrijorător și este uimitor că nu există o conștientizare generală a acestei probleme”, spune Laurence Coiffard.

Chiar și la o vârstă mai înaintată, o astfel de expunere la perturbatori endocrini este periculoasă pentru sănătatea noastră și a celorlalți. Cosmetologul folosește exemplul tinerelor mame care poartă protecție solară în fiecare zi.

„Este important să ne amintim că filtrele UV trec în laptele matern. În consecință, dacă își alăptează bebelușii, îi fac să ingereze aceste filtre”, explică profesorul de la Facultatea de Farmacie din Nantes.

Un risc de mediu

Al treilea risc nu este pentru sănătatea noastră (cel puțin în mod direct), ci pentru mediu. Cu cât folosim mai multă cremă de soare, cu atât mai multe filtre UV vor fi eliberate în mediu.

De fapt, atunci când aplicăm cremă solară, aceasta și filtrele pe care le conține ajung „în toate fluidele biologice”, spune Laurence Coiffard. În sânge, de exemplu, dar și în urină. Aceasta din urmă ajunge în apele reziduale și, ulterior, în mare.

Un studiu realizat în 2022 de cercetători de la mai multe spitale și universități din Italia și Portugalia a analizat în special impactul filtrelor UV asupra mediului marin. Acesta s-a axat pe două dintre moleculele din care sunt compuse: 4-metilbenziliden-camfor (4-MBC) și benzofenona-3 (BP-3). Concluziile sale sunt alarmante.

„4-MBC și BP-3 sunt poluanți de mediu prioritari din cauza utilizării lor crescute și, în consecință, a prezenței lor frecvente în ecosistemele marine”, explică cercetătorii. Ei sunt îngrijorați în special de riscul acestor molecule pentru nevertebratele marine.

Balanța beneficii-riscuri

Există, de asemenea, studii care arată beneficiile utilizării regulate a cremelor solare în încetinirea îmbătrânirii. Acesta este principalul argument invocat de cei care pledează pentru o astfel de utilizare zilnică. Unul dintre cele prezentate de influenceri datează din 2016 și a fost realizat de „Skin Research Centre” al Johnson & Johnson. Una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume.

Există, de asemenea, unul din 2013, realizat de Consiliul australian pentru sănătate și cercetare medicală. Laurence Coiffard nu contestă acest lucru. Dar pentru ea, este o chestiune de balanță beneficii-riscuri.

„Întrebarea este dacă suntem în căutarea unei modalități ipotetice de a preveni îmbătrânirea pielii. Dar cu prețul problemelor endocrine și al poluării masive a planetei… Personal, cred că răspunsul este simplu și evident”, spune cosmetologul.

Opinii divergente în rândul dermatologilor

Dermatologii au opinii diferite. Într-un videoclip Le Parisien pe această temă, un dermatolog intervievat recomandă ca unele persoane să folosească o cremă în fiecare zi. Cu toate acestea, aceasta nu este poziția Syndicat national des dermatologues-vénéréologues (SNDV).

„Pot exista opinii diferite în cadrul aceleiași specialități. Dar, personal, nu cred că este o idee bună să aplicăm cremă solară în fiecare zi, indiferent de anotimp. Filtrele chimice pe care le conțin pot fi nocive”, susține Isabelle Gallay, vicepreședinte al SNDV.

Acest practician din Dijon citează aceleași efecte negative ca Laurence Coiffard: „risc de alergii” și „expunere la perturbatori endocrini cu anumite molecule”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.