Trecerea la vehicule electrice ar putea preveni milioane de îmbolnăviri la copiii din SUA până în 2050 – raport asociație pentru probleme pulmonare (CNN)
Sute de vieți de sugari ar fi salvate și milioane de copii ar respira mai ușor în SUA dacă rețeaua electrică a națiunii ar depinde de energie curată și dacă mai mulți șoferi ar trece la vehicule cu emisii zero, potrivit unui nou raport al Asociației Americane pentru Plămâni (American Lung Association), citat de CNN.
„Poluarea aerului și schimbările climatice îi pun pe copii în pericol astăzi”, a declarat autorul raportului, Will Barrett, directorul principal al asociației pentru promovarea aerului curat, citat de CNN. „Impactul schimbărilor climatice continuă să se intensifice, iar acest lucru nu va face decât să se adauge la riscurile cu care se confruntă copiii din Statele Unite pe măsură ce cresc.”
Raportul, publicat miercuri, 21 februarie, concluzionează că viața copiilor ar putea fi mult mai sănătoasă dacă toți cumpărătorii de mașini noi ar alege opțiuni cu emisii zero până în 2035 și dacă oamenii ar cumpăra doar vehicule medii și grele cu emisii zero, cum ar fi autobuze, ambulanțe și tractoare cu remorcă, până în 2040, împreună cu o trecere a rețelei electrice naționale la energie curată și regenerabilă până în 2035.
Autoturismele și camioanele electrice sunt mai bune decât vehiculele alimentate cu benzină, deoarece, pe parcursul vieții lor, emit mai puține emisii de carbon, mai scrie sursa citată. Conform calculelor Departamentului de Energie al SUA, vehiculele electrice generează 3.932 pounds de echivalent carbon pe an (circa 1.500 kg), față de 11.435 pounds (circa 5200 kg) pentru vehiculele alimentate cu gaz.
Deși mașinile alimentate cu baterii nu emit gaze cu efect de seră prin țevile de eșapament, acestea nu sunt complet „cu emisii zero”, chiar dacă aceasta este eticheta lor oficială. Încă mai există emisii generate atunci când mașinile sunt construite, când producătorii creează bateriile mari ale mașinilor și când acestea se încarcă. Decarbonizarea rețelei electrice este o componentă cheie pentru curățarea aerului. Fără o sursă de energie curată, cum ar fi cea hidroelectrică sau solară, beneficiile unei mașini electrice sunt mult mai limitate.
Acest ultim raport estimează că, până în 2050, trecerea la vehicule cu emisii zero și la o rețea electrică decarbonizată ar însemna 2,79 milioane de atacuri de astm pediatric mai puține, 147.000 de cazuri de bronșită acută pediatrică mai puține, 2,67 milioane de cazuri de simptome pediatrice ale căilor respiratorii superioare și 1,87 milioane de cazuri de simptome pediatrice ale căilor respiratorii inferioare, iar 508 vieți de sugari ar fi salvate.
Cercetarea provine dintr-un raport mai amplu al Asociației Americane pentru Plămâni, care a declarat că un impuls important pentru vehiculele cu emisii zero ar crea peste 1,2 trilioane de dolari în beneficii pentru sănătate în SUA până în 2050.
Traficul este una dintre cele mai mari surse de poluare cu carbon din Statele Unite și reprezintă 28% din emisiile de gaze cu efect de seră ale națiunii, potrivit datelor guvernului american, urmat de producția de energie electrică, cu 25%.
Poluarea este mai periculoasă pentru copii, deoarece corpul lor este încă în curs de dezvoltare și au plămâni mici. Aceștia au tendința de a inspira mai mult aer decât adulții, deoarece respirația lor este mai rapidă și, prin urmare, plămânii și corpul lor sunt expuse la și mai multă poluare. De asemenea, copiii tind să petreacă mai mult timp afară – în aer potențial poluat – decât o fac de obicei adulții, se arată în noul raport.
Poluarea poate dăuna sănătății unui copil chiar înainte de naștere. Expunerea unei persoane însărcinate poate face ca bebelușul să se nască mai devreme sau cu o greutate mică la naștere, arată studiile.
Bebelușii prematuri pot avea probleme de sănătate semnificative la naștere și de-a lungul vieții. Aceștia prezintă risc mai mare de dificultăți de respirație, probleme cardiace, probleme digestive, provocări ale sistemului imunitar și probleme cognitive.
Chiar dacă un copil se naște la termen, expunerea la poluare poate duce la probleme respiratorii și cardiace; expunerea a fost, de asemenea, asociată cu un risc mai mare de depresie, anxietate și chiar sinucidere, arată studiile, atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank