G4Media.ro

Trei astronauţi chinezi au revenit pe Pământ după şase luni la bordul…

Sursa foto: Captură video

Trei astronauţi chinezi au revenit pe Pământ după şase luni la bordul staţiei spaţiale Tiangong / În 2021, China a trimis un mic robot pe suprafaţa lui Marte şi intenţionează să trimită oameni pe Lună până în 2030

Trei astronauţi chinezi au revenit pe Pământ, duminică, după şase luni petrecute la bordul staţiei spaţiale Tiangong, a anunţat Agenţia Spaţială Chineză, care califică misiunea celor trei drept “un succes total”, relatează News.ro, care citează AFP.

Echipajul se afla la bordul staţiei spaţiale de la începutul lunii iunie şi duminică, la ora 20.09 a Beijingului, a aterizat la baza Dongfeng din Mongolia interioară (nordul Chinei). Cei trei astronauţi, între care se numără şi o femeie, au o stare bună de sănătate.

Cei trei astronauţi ai misiunii Shenzhou-14 – comandantul Chen Dong, prima femeie astronaut din China Liu Yang şi Cai Xuzhe – au avut ca misiune supervizarea ultimelor faze de construcţie la staţia spaţială. Ultimul modul al staţiei spaţiale în construcţie s-a ataşat la sfârşitul lunii octombrie, etapă crucială înainte de încheierea asamblării staţiei, prevăzută la sfârşitul anului.

Echipajul a predat ştafeta celor trei astronauţi ai misiunii Shenzhou-15, care au ajuns în noiembrie pe staţia Tiangong. A fost primul transfer de echipaj pe orbită, făcut de astronauţi chinezi.

Tiangong are dimensiuni similare cu fosta staţie ruso-sovietică Mir. Durata sa de viaţă ar trebui să fie de cel puţin 10 ani.

China a decis să-şi construiască propria staţie din cauza refuzului Statelor Unite de a-i permite să participe la ISS.

Investeşte de câteva decenii miliarde de euro în programul său spaţial.

China şi-a trimis primul astronaut în spaţiu în 2003. La începutul lui 2019, o navă a aterizat pe partea îndepărtată a Lunii, o premieră mondială.

În 2021, China a trimis un mic robot pe suprafaţa lui Marte şi intenţionează să trimită oameni pe Lună până în 2030.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Pana una-alta chinezi vor ajunge in sec XXI mai repede pe Luna cu echipaj uman decat americanii 😁

    • Am mai scris despre realizarile uluitoare ale Chinei in domeniul Educatiei si dezvoltarii tehnologiilor de varf.
      In 2009, elevii chinezi din Shanghai au obținut cele mai bune rezultate, din lume, la matematică, stiinte și literatura, în cadrul Programului International pentru Evaluarea Elevilor – PISA, o evaluare la nivel mondial a performantelor școlare ale elevilor în varsta de 15 ani.
      China a fost un lider mondial în domeniul stiinței și tehnologiei, pana la Dinastia Ming. Descoperirile antice și invențiile chinezești precum fabricarea hartiei, tiparirea, busola, praful de pușca, (cele „Patru Mari Invenții”), au fost, mai târziu, raspandite in intreaga lume.
      După moartea lui Mao în 1976, stiinta și tehnologia au fost identificate ca una dintre cele „Patru Modernizări”.
      De la sfârșitul Revoluției Culturale, China a făcut investiții semnificative în cercetarea stiintifica, cheltuind peste 100 de miliarde de dolari pentru cercetare stiintifică și dezvoltare, doar în 2011.
      Stiința și tehnologia sunt considerate ca fiind vitale pentru atingerea obiectivelor economice și politice de dezvoltare a tarii.
      Oamenii de știintă chinezi au câștigat Premiul Nobel pentru Fizică de 4 ori și Premiul Nobel pentru Chimie o dată; acești erudiți și-au obținut diplomele științifice în occident, unde, de asemenea, au făcut și mult-premiatele lor cercetări științifice.
      China își dezvoltă rapid sistemul de învățământ, punând accent pe științe, matematică și inginerie, pilonii de baza ai DEZVOLTARII unei natiuni.
      O posibila explicatie identificata de analisti: toata elita conducatoare a Chinei e scolita, pe bune, in stiinta, inginerie, politica, afaceri, mediul academic și cultura la celebra Universitate Tsinghua, considerata a fi cea mai bună universitate din Asia si care e a 15-a cea mai buna Universitate din lume în QS World University Rankings.

    • @lili: sunt capabili dpdv tehnologic, dar in rest nu e mai nimic altceva de invidiat la ei.

      Autocratiile sunt foarte eficiente in a aloca resursele exact unde vor, pentru a-si atinge scopurile intr-un timp scurt, dar cu costuri imense in alte domenii (costuri despre care nu le intereseaza).

      Cand te uiti cu admiratie la o autocratie, trebuie sa nutresti aceeasi admiratie cu privire la toate aspectele, nu sa externalizezi sau sa neglijezi costurile care au facut posibila realizarea care te-a impresionat. 🙁

  2. Vizitati China , sau reusiti să stati măcar 6 luni si după aceea vorbiti . Sunt atat de civilizati , bun simt si meticulosi in tot ceea ce fac incat modul lor de viată vă v-a impresiona si o să vedeti că ce se spune in mas media este in proportie de 90% denigrare .