G4Media.ro

Trei blocuri cu patru etaje urmează să fie construite în curtea sediului…

Deputatul PNL Mara Mareş îşi depune candidatura pentru funcţia de preşedinte al Tineretului Naţional Liberal, la sediul central al PNL din București, joi 21 septembrie 2017. Inquam Photos / George Călin

Trei blocuri cu patru etaje urmează să fie construite în curtea sediului central al PNL, conform unui proiect adoptat de Consiliul General al Capitalei

Consiliul General al Capitalei a adoptat, în şedinţa de miercuri, Planul Urbanistic Zonal care vizează construirea a trei blocuri cu patru etaje pe Aleea Modrogan nr. 1A, în curtea vilei în care se află sediul central al PNL, transmite Agerpres.

Proiectul a fost adoptat cu 28 de voturi ‘pentru’ şi 13 ‘împotrivă’. În cadrul dezbaterilor, reprezentanţii USR şi PNL au pledat împotriva acestuia.

„Imobilul din adresa Modrogan 1A se află în zona construită protejată n. 48, parcelarea Filipescu, iar edificabilul vizat este încadrat ca spaţiu verde amenajat. Imobilul se află într-o zonă cu grad ridicat de protecţie şi conservare, obligatorie pentru clădirile din acea zonă, iar proiectul respectiv nu respectă, din punctul meu de vedere, aceste reglementări şi nu se încadrează în specificul acelei zone. Din documentele pe care eu le-am analizat, cred că au fost probleme şi la emiterea certificatului de urbanism şi am dubii în legătură cu actele ce stau la baza acestui PUZ”, a precizat Alexandru Gâdiuţă (USR).

Compania care dezvoltă proiectul arată într-un punct de vedere remis redacției că terenul nu este spațiu verde și nici monument istoric, iar pentru complex există avizele necesare (vezi la finalul articolului punctul de vedere integral).

„Acea parcelare Filipescu este ultima oază de verdeaţă pe care o avem în Bucureşti, în centru, o parcelare privată, şi cred că ar fi o nedreptate să facem o derogare de la regulamentul actual în vigoare pentru a oferi o depăşire a coeficienţilor”, a susţinut Stelian Bujduveanu (PNL).

De asemenea, într-o declaraţie de presă susţinută înaintea şedinţei CGMB, deputatul de Bucureşti Nicuşor Dan a atras atenţia asupra faptului că cele trei blocuri vor fi construite pe spaţiul verde.

„PUZ este un instrument ca să faci chestiuni importante pentru oraş, cum ar fi metroul sau să dezvolţi un cartier. De luni de zile, prin PUZ se dau etaje în plus la nişte particulari. Azi se face un pas înainte: se afectează spaţiul verde. Avem un PUZ pe Modrogan, un complex de blocuri”, a explicat Nicuşor Dan.

Potrivit avizului, este vorba despre un teren cu o suprafaţă totală de 4.200 mp, care face parte din zona protejată 48 – parcela Filipescu, „subzona L2b, conform căruia terenul aferent imobilului constituie o secţiune dintr-o suprafaţă mai mare, reprezentată conform legendei ca spaţiu verde amenajat”.

Potrivit prevederilor PUZ, înălţimea maximă admisibilă a clădirilor este de 17 metri, cu un regim maxim de înălţime S+P+3E+4Er. Procentul de ocupare a terenului (POT) maxim este prevăzut la 48%.

Pe de altă, potrivit PUG, înălţimea maximă admisibilă a clădirilor în zonă este de maximum 13 metri, iar peste înălţimea admisă se acceptă realizarea unui singur nivel (trei metri), retras la 1,5 metri faţă de planul vertical al faţadei. Procentul de ocupare a terenului, potrivit Planului Urbanistic General, ar trebui să fie de maximum 40%.

UPDATE: Referitor la aspectele invocate în presă în legătură cu imobilul aflat în București, Sectorul 1, aleea Modrogan nr. 1A (denumit în continuare ”Terenul”), subscrisa One Modrogan S.R.L., menționăm următoarele:

Terenul este în prezent în proprietatea privată a One Modrogan S.R.L., dobândit în baza contractului de vânzare autentificat sub nr. 3142/18.12.2014. Potrivit Certificatului de Urbanism nr. 618/1618060 din 03.05.2018 eliberat în vederea inițierii/ elaborării/ avizării – PUZ pentru construire imobil de locuit în regim de înălțime S+P+3E+4ER, Terenul figurează în subzona “L2B” a PUG – Municipiul București, subzona locuințelor individuale și colective mici, fiind, totodată, cuprins în zona protejată nr. 48, parcelarea “Filipescu” a PUZ “Zone Construite Protejate”. Deci, pe Teren se poate construi în limita coeficienților urbanistici rezultați din aceste documentații de urbanism și din PUZ-ul aprobat.

TERENUL NU ESTE SPAȚIU VERDE. Conform extraselor de carte funciară obținute (de dinainte de momentul achiziției și până în prezent) categoria de folosință a Terenului este de “curți construcții”. Potrivit art. 18 alin. (9) din Legea nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților: “Terenurile înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria curți-construcții, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spații verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislației în domeniu.” Acest text de lege este în vigoare de la data de 19 octombrie 2014 (deci anterior achiziției de către subscrisa One Modrogan S.R.L. a Terenului, în baza contractului menționat anterior). Mai mult, din punct de vedere al destinației, Terenul nu figurează în Registrul Spațiilor Verzi al Municipiului București, conform Adresei PMB – Direcția de Mediu nr. 1235/21.02.2018 (anexată).

TERENUL NU ESTE LISTAT CA MONUMENT ISTORIC. Numai imobilul de la nr. 1 a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice (vilă – cod LMI 1524 B-II-m-B-19227) în timp ce Terenul (situat la nr. 1A) nu a fost inclus în Lista Monumentelor Istorice nici la data achiziției, nici anterior și nu este inclus nici în prezent. Acest aspect este reținut în mod corect și în cadrul Certificatului de Urbanism mai sus menționat. Inclusiv în contractul de vânzare prin care subscrisa am devenit proprietarul Terenului, vânzătorul declară că ”Imobilul ce face obiectul prezentului înscris nu are statut de monument istoric.” Mai mult, PUZ-ul propus a primit deja Avizul Ministerului Culturii nr. 916 din 3 iulie 2019 (anexat).

CONCLUZII: Informațiile false apărute în presă nu sunt documentate și nu sunt probate cu niciun fel de înscris. Considerăm că în fața acestor susțineri nedovedite, ar trebui să primeze prevederile legale citate mai sus, precum și actele administrative obținute de la instituțiile abilitate (anexate), acte care se bucură de prezumție de legalitate.

Foto: Sediul central al PNL. Sursa: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Partidul are nevoie de spațiu, mai ales că acum e la guvernare și mulți traseiști ii dau târcoale…

    • Citeste diavole mai atent! PNL-istii au votat contra. Sint ai Doamnei aia de vor sa modernizeze cartierul.

  2. No way Jose!! firea a inceput trollingul la Orban. 1-0.

  3. Poate ar trebui să se menționeze că nu PNL a cerut și nu PNL este proprietarul acelui teren.
    Este doar o coincidență că „face parte din curtea lor”. În realitate, nu este al lor și nici măcar al cuiva din PNL.

  4. Arhitectul câteva semnat acest PUZ este Dan Serban, membru in comisia tehnica de urbanism.
    Ne dorim sa il lovească toate blestemele posibile ale lui Ion Mincu, Richter și baba Vrancioaia pentru că și-au pus semnătura pe așa ceva. Asta e malpraxis arhitectonic.
    De la Ministerul Culturii nu știm cine a avizat asta. Practic a avizat un viol cultural.
    Iar potențialilor cumpărători ai apartamentelor de bloc le dorim conducte sparte in pereți și șobolani in garaje asta că sa nu le dorim altele din sfera medicala.
    Cat despre „investitori” și consilieri in alta postare.

    • Nu o sa ajunga sa se faca nimic,se va ataca decizia in instanta si alegerile sunt aproape!